Continuăm seria interviurilor cu politicienii care și-au asumat, în această primăvară, lupta pentru supremația administrativă la Câmpia Turzii. Astăzi publicăm interviul pe care l-am solicitat candidatului AUR la funcția supremă în oraș, Marian Morar.
1. Să presupunem că nu vă cunoaște absolut nici un cetățean din Câmpia Turzii. Prezentați-vă, vă rog!
Îmi vine puțin ciudat să fac asta, având în vedere că sunt născut în Câmpia Turzii, în urmă cu mai bine de 56 de ani, perioadă in care inevitabil ajungi să cunoști pe toată lumea dint-un oraș mic cum este Câmpia Turzii. Pentru puținii care nu mă cunosc, aș putea sa încep spunându-le că sunt născut în Câmpia Turzii, în 15 august 1967, într-o familie normală, cum erau aproape toate familiile ghirișene din acea vreme, cu un tată care câștiga existența familiei muncind în Combinatul Metalurgic (TOT 2) și o mama care și-a închinat tinerețea creșterii și educării celor 3 baieți pe care-i avea. Am început studiile la Școala Generală 3, cu un dascăl și un om minunat, ,,tovarășa învățătoare” Mazăre Hațegan iar apoi am continuat la Liceul Industrial Câmpia Turzii ca un elev normal (am fost și premiat dar mai și chiuleam de la ore, împreună cu colegii să vizionăm câte un film la matineu😁). Mi-am finalizat studiile, dupa cursuri la zi, cu o licență în administrație publică obținută la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu si un master în Leadership și managementul organizațiilor la aceiași Universitate.
Activez în zona de antreprenoriat de mai bine de 30 de ani, în zona afacerilor mici, de familie. Sunt căsătorit de peste 30 de ani cu aceeași soție minunată, împreună cu care avem un băiat de 29 de ani care este mândria noastră. În ultima perioadă am avut ocazia să lurez în administrația din Câmpia Turzii, pâna la demisia mea din funcția de Administrator Public, alături de niște colegi harnici și profesioniști (în majoritatea lor)
Deși nu sunt un om spectaculos, sunt un om căruia Dumnezeu i-a dat multe lecții de viață, lucru care m-a facut să știu să apreciez mai mult oamenii din jurul meu, de la cei mai norocoși până la cei mai puțin norocoși, să apreciez oamenii normali și să-i respect pe fiecare în parte. Cam ăsta sunt eu, Marian Morar, un om normal dintre oameni normali.
2. Uman sau manager, care este caracteristica mai apropiată de funcția de primar? Argumentați!
Uman sau manager… Dacă vă referiți la administrație eu zic că lucrurile nu trebuie văzute în alb sau negru. Diferența esențială dintre managementul în afaceri și managementul în administrația publică este că scopurile sunt diferite. Dacă în managementul de afaceri scopul principal este obținerea de profituri financiare, în managementul din administrația publică, scopul principal este obținerea unui grad înalt de mulțumire a locuitorilor din oraș, lucru care face din componenta umană o caracteristică dominantă pentru cineva care conduce destinele unei comunități. Nu trebuie sa neglijăm nici abilitațile de manager care au un rol important în luarea deciziilor, alcătuirea unui plan realist și viabil de dezvoltare a comunitații sau gestionarea eficientă a lucrărilor din oraș.
Ca răspuns final va spun că primarul trebuie un amestec optim de calități umane și manageriale.
3. Are Câmpia Turzii viitor? Argumentați, vă rog!
Câmpia Turzii este orașul meu de suflet ,,Cel mai frumos oraș din Univers” cum spunea prietenul meu Leluț Vasilescu (Dumnezeu să-l ierte). Pentru a clădi un viitor nu trebuie să ștergi trecutul ci dimpotrivă, să-l pui în valoare, nu-i normal să elimini natură, amintiri și emoții trăite pentru a le înlocui cu betoane, gri și tristețe. Câmpia Turzii trebuie să aibă un viitor pe măsura trecutului, pe măsura eforturilor făcute de bunicii și părinții noștri care au făcut posibilă apariția și dezvoltarea orașului, și-l va avea în măsura în care fiecare dintre noi știm să decidem ce e bine pentru viitorul comunității noastre, pentru viitorul copiilor și nepoților noștri.
4. Industrial, turistic sau mixt?
Industrial, turistic sau mixt?!
Câmpia Turzii s-a format ca oraș datorită industriei, s-a dezvoltat datorită Combinatului Metalurgic. Oricâte intenții ai avea să transformi Câmpia Turzii în ceva pentru care nu a fost creat, e o pierdere de vreme și de bani. N-avem nevoie de ,,Racoșa Navigabilă” pentru a aduce turiști să-i plimbăm cu luntrea ci mai degrabă ar trebui să avem grijă de Racoșa care in ultima vreme e tot mai sărată din cauza că administrația nu ține cont de multiplele sesizări, in acest sens.
Câmpia Turzii a fost o pepinieră neprețuită de meseriași din industria grea, meseriași care datorită problemelor din țară, au emigrat și au susținut (poate chiar au salvat) economiile multor țări occidentale. Încă mai avem meseriași și cred că e al 12-lea ceas în care ar trebui să înființăm școlile de meserii, de meserii specifice pe domeniile de activitate în care încă avem oameni pregătiți.
5. Care este cel mai mare obstacol în calea dezvoltării Câmpiei Turzii?
Cel mai mare obstacol în calea dezvoltării este o atitudine greșită, este lipsa de consultare, este impresia că tu ști totul, este acceptarea lingușelilor în detrimentul criticilor constructive, este încăpățânarea de a merge într-o direcție greșită neținând cont de părerea celor din jur, dar este și lipsa de implicare, lipsa curajului de a schimba direcția înainte de a intra în șanț. Aici vorbim de atitudini nu de anumite personaje, vorbim de curajul de a face nu despre tupeul de a înjura din tribună. În meciul ăsta ar trebui să fim toți jucători pentru că e vorba de orașul nostru drag, de locul care ne pastrează amintirile și ne-a modelat caracterele.
Ca să concluzionez, dacă există vreun obstacol major în calea dezvoltării orașului nostru, acela trebuie eliminat de urgență. Câmpia Turzii are nevoie de NORMALITATE.