3.9 C
Turda
Thursday, October 6, 2022
spot_img
HomeȘtiri din zonăPensii mai mari pentru grupele I și II de muncă!

Pensii mai mari pentru grupele I și II de muncă!

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Viața vârstnicilor din România s-ar putea schimba considerabil în bine odată cu aplicarea prevederilor legii 221/2018, când este programată recalcularea pensiilor pentru toate categoriile de pensionari care au activat în greupele I și II de muncă.

Recalcularea pensiilor, potrivit Legii 221/2018, se va face până cel târziu în luna octombrie a acestui an, și îi va include și pe cei care au lucrat în grupele I și II de muncă. Ministerul Muncii a dat asigurări în acest sens, chiar zilele trecute, iar acest lucru vine ca o veste foarte bună pentru persoanele care au lucrat la Combinatul de Celuloză și Hârtie și la Fabrica de Fibre Artificiale din Dej și Fabrica de Sticlă din Turda.

Legea nr.221/2018, inițiată de social-democrați și adoptată cu sprijinul Grupului Parlamentar al PSD din Camera Deputaților, a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial, și își produce efectele din 1 octombrie 2018.

Legea prevede pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale (aviaţia civilă, siderurgie, subteran, risc radiologic, unităţi de transport maritim şi fluvial, foraj sonde de ţiţei şi gaze etc.) prevăzute în anexele nr. 1, 2 şi 3 din Legea nr.263/2010, reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani şi raportarea pentru calculul pensiei la un stagiu de cotizare de 25 de ani”. 


Totodată, legea arată că „pensionarii sistemului public de pensii cărora li s-au aplicat prevederile art. 169 indice 1, beneficiază de recalcularea pensiei cu utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a stagiilor complete de cotizare avute în vedere, potrivit legii sau a unor hotărâri judecătoreşti, la stabilirea/ recalcularea pensiei aflată în plată sau, după caz, cuvenită la data de 31 decembrie 2015”.

Recalcularea pensiilor va aduce beneficii semnificative multor cetățeni care au muncit în condiții grele, aceștia meritând respect și o viață decentă și îndestulată.

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: