În ajunul Praznicului Bunei Vestiri, luni, 24 martie 2025, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, a fost oficiată slujba Pavecerniței Mari unită cu Vecernia, cu prilejul hramului Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum și al proclamării locale a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj, recent canonizat de Biserica Ortodoxă Română.
Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum și a numeroși credincioși.
La final, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat că sărbătoarea Bunei Vestiri nu este doar un eveniment al trecutului, ci și un îndemn viu la credință, ascultare și slujire. Dumnezeu nu forțează libertatea omului, ci îl onorează, chemându-l să devină partener într-o lucrare sfântă. Așa cum Fecioara Maria a primit voia lui Dumnezeu cu deplină încredere, tot astfel suntem și noi chemați să răspundem cu credință misiunilor pe care ni le încredințează. Pornind de la această învățătură, Preasfințitul Benedict a amintit momente importante din istoria recentă a Mitropoliei Clujului, în care misiunea Bunei Vestiri continuă să se împlinească prin cei ce slujesc cu devotament:
„Chiar dacă Dumnezeu poate să facă orice, El respectă libertatea omului și nu trece peste ea, îl cinstește, cerând credință din partea lui atunci când când vine vorba de o misiune sfântă.
Credința nu este doar un test din partea lui Dumnezeu, ci este o cinstire din partea Lui, ca omul să participe la ceea ce Dumnezeu vrea să facă cu el, în calitate de partener. Îi spune Fecioara Maria arhanghelului: „Fie mie după cuvântul tău!” – de acolo începe lucrarea lui Dumnezeu. Arfi putut să se dea înapoi, înțelegând că ceea ce va urma nu va fi ușor, însă voia lui Dumnezeu era pentru ea cel mai important lucru; voia lui Dumnezeu, înțelegând că orice drum înseamnă (stând în voia lui Dumnezeu) că în ciuda resurselor puține, El va face cele neputincioase în putere, și cele cu lipsă le va plini cu harul Său. De-atunci a-nceput lucrarea de mântuire prin care Fecioara Maria s-a arătat slujitoare, primind voia lui Dumnezeu, făcându-se parteneră al acestei lucrări de mântuire pentru umanitatea întreagă și călătorind de acum împreună cu El, în orice condiții, înțelegând că cel mai mare câștig este să slujească.
Sărbătoarea Bunei Vestiri, pornind de la această descriere a evenimentului, dar suprapusă, sau prelungită mai degrabă sub chipul paradigmei misionarului, o asociem istoriei locale, a noastră. E vorba de Mitropolia Clujului, care într-o zi de 25 martie 2006 își întroniza primul mitropolit: vrednicul de pomenire mitropolitul Bartolomeu Anania, față de care ne manifestăm recunoștința și reverența cuvenită, cerând lui Dumnezeu pentru dânsul odihnă în Împărăția Sa, dar și pentru noi cei care am rămas pe drumul misiunii.
Tot într-o zi de 25 martie, a anului 2011 a fost întronizat părintele noastru mitropolit Andrei, ca cel de-al doilea întâistătător al reînființatei mitropolii de la Cluj. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest dar pe care l-a făcut în acel moment pentru eparhia noastră prin părintele mitropolit, și pentru toată lucrarea cea bună desfășurată în tot acest răstimp, până la tipul prezent.”
Citește întregul articol aici