spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Oare … este rușinos pentru polițiști să știe că șeful lor este un xerox? (Haha) Cu doi ani înainte să vină la Câmpia Turzii, publica o „lichea” de lucrare

spot_img

În doar două săptămâni, doi miniștri ai guvernului Nicolae Ciucă au fost „giniți” cu plagiat în tezele de doctorat.

Astfel, după ce Sorin Cîmpeanu a fost forțat să demisioneze, de rușine că a fost găsit copiator, acum a venit vremea lui Lucian Bode să fie descoperit drept „xerox uman”.

Potrivit celor de la USR, Bode a plagiat teza sa de doctorat într-un stil care i-ar face și pe elevii de gimnaziu să se rușineze.

„USR publică astăzi teza de doctorat a lui Lucian Bode. Ministrul de Interne a susținut public că teza este disponibilă și oricine o poate citi. Aceasta era o minciună, așa cum am demonstrat – statul român a forțat interpretarea regulilor astfel încât teza să nu poată fi verificată. Însă acest „deziderat” al ministrului Bode este astăzi îndeplinit de USR: oricine îi poate citi teza de doctorat”, spune Cristian Ghinea, inițiatorul demersului de transcriere al tezei.

– Am găsit exemple de plagiat de pe Wikipedia, cu nici o sursă indicată, nici cu citat nici cu trimitere spre bibliografie.

– În tot cuprinsul tezei, notele de subsol nu corespund unor texte citate cu ghilimele. Pur și simplu, Lucian Bode pare că nu știe lucrul elementar că orice text preluat de la altcineva trebuie marcat cu ghilimele.

– Multe dintre aceste preluări se regăsesc în introducerile de pe Google ale unor articole academice. Cel mai probabil, Bode sau cea/cel care i-a scris teza nici nu a citit articolele citate pe de-a întregul, ci doar frazele de prezentare aflate gratuit la dispoziția publicului, pe care le-a tradus apoi.

„Ar fi mai ușor ca Lucian Bode sau coordonatorul său de doctorat să indice ce anume e scris de autorul tezei, pentru că exercițiul invers, cel normal potrivit oricăror norme academice de citare – anume a indica ce e preluat – e cu totul eșuat în acest caz. Practic, teza este o compilație de traduceri din surse deschise, cele mai multe introduceri ale unor articole academice unde s-a lungit evident fraza prin schimbări de topică – foarte probabil și pentru a scădea gradul de similitudine din softurile antiplagiat” explică Cristian Ghinea, coordonatorul departamentului de politici publice al USR.

Pentru o analiză mai detaliată, cu toate textele din exemple puse unul lângă altul cel plagiat cu cel original, vedeți AICI.

Pentru a putea consulta teza de doctorat a lui Lucian Bode, vedeți AICI ”, se arată în comunicatul USR.

spot_img
spot_img
spot_img