spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

O radiografie la rece a fostului ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, despre diferența de capacitate dintre România și Austria

spot_img

Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății, care și-a făcut studiile la Viena, a emis în această seară un punct de vedere cu privire la situația cu care se confruntă România, în contextul în care Austria va bloca, mâine, aderarea țării noastre la Spațiul Schengen.

Am locuit 14 ani în Austria. Am studiat acolo, mi-am clădit o cariera, mi-am trăit aproape doua treimi din viața adultă in Viena, Austria. Am avut timp să înțeleg ce merge și ce nu merge, care sunt oamenii și mentalitățile care fac Viena și Austria unul dintre locurile cele mai bune de trăit sau de vizitat din lume și în același timp un stat care se vrea când neutru, când parte a lumii vestice.

Pentru atât de mulți români – fie că trăiesc acolo, fie că vin în vizită – Austria este o țară frumoasă, iubită, cu oameni harnici și cinstiți.
 
Pentru mai bine de 140.000 de cetățeni români, Austria este acasă. Românii sunt după nemți a doua cea mai numeroasă minoritate din Austria. Austria este la rândul ei al doilea cel mai mare investitor în România.
În opinia mea, motivul veto-ului austriac nu este legat nici de migrație, nici de politica internă, nici de modul în care sunt păzite granițele celor două țări.
 
Să le luăm pe rând însă:
MIGRAȚIA ÎN AUSTRIA
Discursul public al cancelarului Austriei lasă impresia că migrația este una dintre principalele teme politice ale țării. În fapt, cifrele oficiale spun o cu totul altă poveste: raportat la populație, Austria a acordat în ultimii 4 ani mai multor refugiați azil decât țări precum UK, Elveția sau Norvegia. Dacă toată Europa s-ar fi comportat precum Austria, în ultimii 4 ani ar fi primit azil de două ori mai mulți refugiați. Austria este un stat de drept și un stat care respectă drepturile omului. Pentru austriacul de rând, nu asta este tema principală.
 
TEMĂ DE POLITICĂ INTERNĂ?
Nu trebuie să fii mare analist, orice român care locuiește în Austria poate spune că ceea ce se invocă acum, îngrijorarea în legătură cu “rutele de migrație prin România” nu a fost niciodată o temă în opinia publică din Austria. Nu este deci o tema de politică internă.
 
PROBLEME REALE?
Statisticile oficiale ale Frontex (autoritatea europeană pentru protecția granițelor Uniunii) sunt foarte clare: România nu este o rută de tranzit pentru migranți indezirabili de către Austria.
Întrebarea este deci: care o fi motivul real?
 
Putem specula că este vorba de situația vulnerabilă în care se găsește Austria astăzi după ce gazul rusesc nu mai este o opțiune. Putem specula că sunt (și) alte interese economice la mijloc. Putem specula că s-au purtat negocieri despre care publicul nu va afla prea curând, negocieri care nu s-au materializat spre deplina satisfacție a cancelarului austriac care acum încearcă să își păstreze asul în mânecă șantajând România “până la primăvara următoare”.
 
Dincolo de speculații însă, câteva lucruri sunt clare:
1. Cancelarul Austriei – și probabil nu doar dânsul – consideră România un stat slab, nedemn de respect. Cum și-ar permite altfel să șantajeze în felul ăsta un alt membru al Uniunii Europene?
2. Dacă mâine Austria își va exercita veto-ul, Austria – prin politicienii ei – va umili și va prejudicia România cu miliarde de euro, pentru că poate.
 
Românii vor plăti din nou prețul dezinteresului pentru politică și a tolerării unor oameni slabi și corupți în fruntea statului iar aceștia din urmă vor arăta cu degetul către un actor internațional care acționează cinic, egoist, nedemn sau poate chiar golănește.”, a scris Voiculescu.
spot_img
spot_img
spot_img