spot_img

Nivelul taxei de salubritate pentru anul 2020 stabilit de Consiliul Județean Mureș

Date:

Share post:


Consilierii județeni au aprobat în ultima ședință ordinară a anului 2019 mai multe proiecte de hotărâre ce vizează bugetul județului Mureș.

Astfel, prin rectificarea bugetară votată astăzi s-au făcut reașezări de sume în bugetele aprobate instituțiilor subordonate Consiliului Județean, spre exemplu în bugetul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș a fost inclusă suma de 400.000 lei pentru achiziția unui imobil de tipul locuință protejată, pentru victimele violenței domestice. La SCJ Mureș s-a alocat, prin CAS Mureș, suma de 1,014,000 lei pentru decontarea tratamentelor oncologice, iar pentru lucrările de deszăpezire a fost alocată suma de 5 milioane de lei. Totodată în bugetul județului a fost inclusă suma de 1.190.000 lei pentru realizarea investiției cu finanțare din fonduri europene ”Modernizarea drumurilor județene DJ 151B și DJ 142 Ungheni (DN15)-Mica-Târnăveni (DN14A) județul Mureș” ca investiție multianuală.

De asemenea, a fost aprobată utilizarea excedentului cumulat al anilor precedenți pentru acoperirea golurilor temporare de casă ale secțiunii de funcționare și finanțarea secțiunii de dezvoltare.

Întrucât până la această dată nu s-a aprobat Legea bugetului de stat pentru anul 2020, iar în luna ianuarie 2020 vor fi de achitat sume pentru contractele în derulare ale autorității județene, s-a decis utilizarea în anul 2020 din excedentul cumulat estimat al anilor precedenți suma de 70.000.000 lei repartizată astfel: – 20.000.000 lei, pentru acoperirea golurilor temporare de casă ale secțiunii de funcționare; – 50.000.000 lei, pentru finanțarea secțiunii de dezvoltare.

În cadrul ședinței de astăzi s-a aprobat încheierea unei convenții de colaborare între  Consiliul Județean Mureș și Inspectoratul de Jandarmi Județean Mureș în scopul realizării programului „Siguranța cetățeanului-Parteneriat în slujba comunității”. Acest program are în vedere optimizarea intervenției în situațiile generate de prezența animalelor sălbatice în apropierea și în interiorul localităților. În cadrul programului se vor asigura materialele și echipamentele necesare pentru intervenția promptă și eficientă împotriva animalelor sălbatice care pun în pericol viața, integritatea corporală sau bunurile oamenilor.  Bugetul total al programului este de 21.450 lei.

Consilierii județeni au aprobat proiectul de hotărâre vizând aplicarea taxei speciale de salubrizare pentru finanţarea sistemului de management integrat al deşeurilor solide menajere și similare în judeţul Mureş pe anul 2020.

Astfel, în urma creșterii valorii taxei de economie circulară la 80 lei/tona de deșeuri eliminate la depozit, începând cu data de 01.01.2020, nivelul acestei taxe va fi:

·         Taxa utilizatori casnici din mediul urban: 9,70/pers/luna;

·         Taxa utilizatori casnici din mediul rural: 1,78/pers/luna;

·         Taxa utilizatori non-casnici: 473,49 lei/tona;

Din taxa specială de salubrizare constituită în judeţul Mureş vor fi suportate toate costurile aferente ale următoarelor activităţi de salubrizare: colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale și al deşeurilor similare (provenind din activităţi comerciale din industrie și instituţii); sunt incluse aici şi deşeurile periculoase, menajere şi deşeurile voluminoase colectate în cadrul campaniilor de colectare; operarea/administrarea staţiilor de transfer zonale pentru deşeurile municipale și deşeurile similare; sortarea/transferul deşeurilor municipale și deşeurilor similare; tratarea deşeurilor colectate în amestec prin Staţia de Tratare Mecanică și Biologica; administrarea Depozitului zonal de deşeuri din Sânpaul.

 

Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Mureş

spot_img

Subscribe

spot_img

Popular

More like this
Related

Ziua Ursului, la Zoo Târgu Mureș

După tradiția populară în fiecare an, în ziua de...

Incendiu VIOLENT la Targu Mures – s-a emis Ro-Alert

*Târgu Mureș*: *incendiu* produs la *un ansamblu de hale...

REZULTATELE OBŢINUTE ÎN MINIVACANŢA PRILEJUITĂ DE SĂRBĂTORIREA ZILEI DE 24 IANUARIE

Pe perioada minivacanței prilejuite de sărbătorirea Zilei de 24...
%d bloggers like this: