Astăzi, Spitalul Municipal Turda a dat publicității un comunicat de presă cu privire la tragicul eveniment din 12 iulie 2024, în care un nou-născut a murit, în timp ce era transportat de la Spitalul Turda, către o unitate medială din Oradea.
Deși, în mod normal, astfel de comunicate ar trebui să fie transparente și informative, Spitalul Municipal Turda a reușit să transmită un comunicat care a ridicat mai multe întrebări decât răspunsuri.
„Spitalul Municipal Turda aduce la cunostinta publicului urmatoarele concluzii cu privire la evenimentul tragic din data de 12.07.2024 referitor la copilul nascut in unitatea noastra si transferat ulterior catre un spital din Oradea, care a decedat in timpul transportului:
- Copil nascut prin cezariana care a decurs conform protocoalelor de diagnostic si tratament.
- Evolutia mamei intra si post operator, a fost in limita normala.
- Evolutia fatului, post partum imediat in limite normale
- Dupa primele ore de viata, se constata o degradare usoara a starii de sanatate a nou nascutului si se aplica masuri terapeutice suplimentare. Deoarece se constata in evolutie perioade scurte de desaturare, prezinta efort respirator, iar rezultatele analizelor de laborator sugerau o infectie, i se administreaza antibiotic si dupa efectuarea consultului de catre medicul de terapie intensive, se decide transferul acestuia la un spital ierarhic superior. Clinica Neonatologie I Cluj- Napoca era inchisa la acel moment iar din partea Clinicii Stanca s-a primit refuzul transferului, motivat de lipsa locurilor disponibile.
- Se obtine acceptul transferului catre un spital din Oradea, dupa prezentarea telefonica a cazului si se anunta Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta.
- Medicul de garda are in vedere distanta care trebuia parcursa insa i s-a comunicat de catre SMURD ca la acel moment nu exista un elicopter disponibil pentru efectuarea transfereului, pacientul urmand sa fie preluat de o ambulata SMURD neonatal.
- La preluarea pacientului, medicul SMURD constata o stare stabila, care nu necesita suport respirartor la acel moment
Luand in considerare cele mai sus expuse, se apreciaza ca personalul medical a procedat corect in managementul de caz, au utilizat toate metodele de mentinere/imbunatatire a starii de sanatate a nou nascutului pana la predarea acestuia catre echipajul SMURD. Parametrii functiilor vitale se aflau in limite normale la momentul transferului.
Intructat in acest caz a fost deschis un dosar de cercetare penala, instrumentat de IPJ BIHOR, unitatea noastra nu detine informatii cu privire la aparitia unor evenimente petrecute in timpul transportului, pe de o parte, iar pe de alta parte, neavand acces la rezultatul anatomopatologic, nu se poate pronunta la cu privire la cauzele directe sau indirecte care au dus la decesul nou nascutului.
Conducerea Spitalului Municipal Turda transmite sincere condoleante familiei indoliate si isi exprima profundul regret pentru pierderea suferita. Asiguram familia si publicul ca vom continua sa depunem toate eforturile pentru a imbunatati calitatea serviciilor medicale oferite.
Incheiem prin a reafirma angajamentul nostru pentru siguranta si sanatatea pacientilor nostri, precum si dorinta de a colabora strans cu autoritatile si alte institutii medicale pentru a pentru a oferi cele mai bune îngrijiri posibile.”, a transmis unitatea medicală.
Ei bine, RefleqtMedia vă arată întrebările lăsate de Spital fără răspuns.
- Dacă acel copil a fost născut prin cezariană, urmându-se toate protocoalele de diagnostic și tratament și dacă sugarul s-a născut sănătos, dintr-o mamă sănătoasă… cum i-a apărut infecția? Vorbim despre o infecție nozocomială?
- De ce s-a luat decizia transportării copilului la 150 km distanță, la Oradea, și nu undeva mai aproape (gen, Târgu Mureș) sau unde se poate ajunge mai repede (gen Sibiu)?
- Cât timp a trecut de la sesizarea primelor semne de degradare a sănătății copilului până la transferarea acestuia?
- Cât de sigură este secția de neonatologie a Spitalului Turda dacă s-a putut ca un nou-născut să fie infectat?
Desigur, în astfel de cazuri se încearcă, mereu, minimizarea situației și „spălarea pe mâini” de orice vină, însă fără îndoială, IPJ Bihor va face lumină în această situație. De altfel, RefleqtMedia a cerut un punct de vedere de la IPJ Bihor, pe care-l vom publica.