fbpx
spot_img
HomeStiri din AlbaMoții de pe Valea Arieșului s-au săturat de MINCIUNI și INCOMPETENȚĂ! DN75...

Moții de pe Valea Arieșului s-au săturat de MINCIUNI și INCOMPETENȚĂ! DN75 – DRUMUL RUȘINII

- Advertisement -

După ce directorul DRDP Cluj, Eugen Cecan, le-a insultat inteligența, lăudându-se pe Facebook cu faptul că „a demarat asfaltarea DN75”, dar nu a asfaltat decât 2 km de drum, moții de pe Valea Arieșului au decis să ia atitudine.

Printr-un comunicat de presă comun, asociațiile Apuseni Transilvania și Concordia Transilvană organizează astăzi, 24 iunie, de la ora 12:00, o dezbatere publică, la Sălciua, cu tema: „DN 75 – DRUMUL RUȘINII”

Moții de pe Valea Arieșului, împreună cu  Asociațiile Concordia Transilvană și Asociația Apuseni Transilvania,  organizează în Comuna Sălciua, Jud. Alba, joi, 24 iunie 2021, cu începere de la ora 12:00, Întâlnirea -dezbatere dedicată DN75-Drumul Rușinii.

Drumul național-DN75, sectoarele care străbat județele Cluj și Alba, pe o lungime de aproximativ 65 km, este nemodernizat din anii 1980.

În 30 de ani Țara Moților a devenit parcă un ținut uitat, abandonat dar secătuit de resurse, fără căi de acces civilizate, fără investiții, fără locuri de muncă, depopulat, semnificativ rămas în urmă din punct de vedere economic.

Odată cu închiderea liniei de cale ferată îngustă , cea care făcea legătura între Turda și Abrud, în anul 1997, din interese străine moților, traficul greu, a fost mutat în portofoliul unor transportatori rutieri care au utilizat DN75, pentru a transporta minereuri lemnul, piatra sau balastrul sau alte bogății ale Munților Apuseni. Fiind sistematic  neîntreținut, DN 75 a ajuns să reprezinte astăzi o sumă de praguri, petice, gropi, terasamente surpate, șanțuri înfundate sau inexistente, versanți neconsolidați, fără parapeți. Toate cestea constituie peisajul sumar al unui drum, impropriu denumit drum național.

În anul 2007 actualul CNAIR (fostul CNADNR) a realizat o documentație care prevedea modernizarea DN75 în ansamblul său, de la Turda la Beiuș, plătită din banii contribuabililor români, fără ca acel studiu să fie pus în execuție vreodată.

Pornind de la aceste realități, noi, moții, am inițiat o petiție online care a fost semnată de către peste 4000 de moți și Iubitori ai Țării Moților. De asemenea, am realizat, în 14 Mai a acestui an, un protest sub forma unei caravane auto de protest pe ruta Cluj-Napoca-Sălciua-Lupșa-Câmpeni-Alba-Iulia-Cluj-Napoca, pentru a atrage în mod civilizat atenția asupra gravității stării de facto de pe acest drum care reprezintă o mare rușine pentru România și o batjocură pentru moții de pe Valea Arieșului.

Cei peste 100 de moți, participanți la Caravana Auto a Drumului Rușinii, înainte de a trece la proteste de amploare și mult mai de impact, găsesc acum de cuviință să invite, la o întâlnire, cu statut de dezbatere, pe cei cărora le-au acordat încrederea în vederea administrării județelor Cluj și Alba străbătute de un DN75 cu aspect de macadam, parlamentari, președinții de consilii județene și prefecții, pe ministrul Transporturilor, directorul CNAIR, respectiv pe  directorul DRDP Cluj.

Răbdarea moților a ajuns la sfârșit, ne simțim abandonați, mințiți, umiliți și folosiți la fiecare rundă de alegeri în a sprijini interese care se dovedesc a fi prea puțin ale noastre.

Au confirmat prezența la eveniment mulți dintre parlamentarii din cele două județe, Cluj și Alba.

Pe această cale mulțumim întregii prese care ne-a fost alături în campania pe care am început-o în 14 Mai 2021, asigurându-i pe toți cei care prin acțiunea dar mai ales inacțiunea domniilor lor ne-au adus la statutul unor ”cerșetori de normalitate”, că suntem mulți și puternici și nu vom ceda!”, se arată într-un comunicat de presă semnat de cele două ONG-uri.

Chiar dacă nu vom fi prezenți la dezbatere, RefleqtMedia susține cauza nobilă a moților și CONDAMNĂ ÎN MOD PUBLIC atitudinea sfidătoare și arogantă manifestată de DRDP Cluj, CNAIR și chiar Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, vis-a-vis de DN 75 Turda – Câmpeni.

 

Comentarii

- Advertisment -
- Advertisment -

Citește

Cod GALBEN de vreme severă în județul Cluj

0
Administrația Națională de Meteorologie a remis, în această dimineață, o avertizare cu Cod Galben pentru vreme rea, avertizarea fiind valabilă și în județul Cluj. Intervalul...

Comentarii

%d bloggers like this: