17 C
Turda
Friday, July 22, 2022
spot_img
HomeȘtiri din zonăMormânt vechi de 4700 de ani, descoperit în Munții Apuseni

Mormânt vechi de 4700 de ani, descoperit în Munții Apuseni

Date:

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Un mormânt descoperit de cercetătorii americani, în anul 2019, într-o comună din Apuseni s-a dovedit a fi vechi de … 4700 de ani.

“Pentru mormântul săpat în 2019 (…), după ce a fost dusă o probă în laborator, avem o dată precisă, este (datat – n.r.) undeva la o vechime totală de 4.600 de ani – 4.700 de ani, deci din circa 2.600 – 2.500 î.Hr..

O vechime apreciabilă, dar considerăm noi că nu face parte din cele mai vechi morminte (de la Râmeţ – n.r.), totuşi. Este probabil ca mormântul descoperit în acest an, unul colectiv, să fie mai vechi decât acesta, probabil cu 200 de ani chiar, şi să urcăm începuturile acestui monument funerar către anul 2.900 – 3.000 î.Hr.

Iată că populaţia preistorică din zona munţilor Apuseni, din zona Râmeţ, poate fi cu siguranţă atestată ca având o vechime de 5 milenii”, a declarat coordonatorul echipei de cercetare a sitului arheologic, Horia Ciugudean, citat de stiripesurse.ro.

Horia Ciugudean a spus că după ce prima campanie de cercetări în movila funerară Râmeţ, din 2019, se încheiase cu rezultate”promiţătoare”, fiind descoperit un prim mormânt din epoca bronzului, în luna mai au fost reluate cercetările în zona aflată în hotarul comunei, spre Cheile Râmeţului, potrivit Agerpres.ro.

Citește continuarea aici

 

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: