spot_img
spot_img

MODIFICĂRI LEGISLATIVE ÎN ATENŢIA DEŢINĂTORILOR DE ARME

spot_img

La data de 29 ianuarie 2018, în Monitorul Oficial al României – Partea I, nr. 83 și 83 bis a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 11/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, precum și Anexa la hotărâre, act ce a intrat în vigoare la data de 28 februarie 2018.

Astfel, au fost aduse unele modificări legislației, dar și unele aspecte de noutate:

Persoanele fizice sau juridice nu au voie să dețină sau să folosească armele de foc lungi, letale, a căror muniție dezvoltă o energie cinetică la gura țevii ce depășește 10000 Jouli.

Sunt interzise deținerea, portul și folosirea de către persoanele juridice a armelor utilitare cu țeavă lungă, în activități de pază a obiectivelor, bunurilor și valorilor, cu excepția societăților specializate de pază.

Dacă ați împrumutat arma de vânătoare unei persoane autorizate, aveți obligaţia ca, în termen de 2 zile lucrătoare, să informați poliția. În caz contrar, riscați o amendă între 501-1000 lei.

Depunerea permisului de vânătoare, în original și în copie, este obligatorie, în vederea autorizării pentru procurarea armelor letale de vânătoare, în cazul în care se solicită acordarea dreptului de deținere, precum și a carnetului de membru vânător, în original și în copie, în cazul se solicită acordarea dreptului de port și folosire a acestor arme.

Armele letale și munițiile acestora trebuie să le păstrați, la domiciliul sau la reședința menționată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate și asigurate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate. Armele letale, cu excepția celor cu destinația apărare și pază, se păstrează neîncărcate cu muniție.

Colecţionarii de arme pot fi autorizaţi, la cerere, să transporte şi să folosească armele deţinute în colecţie în vederea participării la manifestări culturale, artistice sau istorice, organizate de instituţii sau organizaţii cu atribuţii în domeniu.

Durata pregătirii teoretice și practice, în cadrul cursului de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor este de 80 de ore. Durata pregătirii teoretice și practice, în cadrul cursului de instructor în poligonul de tragere este de 720 de ore.

Certificatul de absolvire își pierde valabilitatea dacă se constată că persoanei i-a fost anulat dreptul de deținere sau port și folosire a armelor, cu anumite excepții.

În situația în care la data expirării valabilității permiselor de armă, titularul care are suspendat dreptul de deţinere, respectiv de port și folosire al armelor, este obligat ca, în termen de 3 luni de la data încetării acestei măsuri, să depună la organul de poliție competent documentele necesare prelungirii valabilității permiselor de armă.

De asemenea, noua normă mai prevede unele schimbări în ceea ce privește atestatul de instructor sau călătoria cu arme în străinătate sau introducerea armelor în ţară.

Poliţia Română, prin structurile de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, notifică titularii permiselor de armă, cu privire la aspectele ce ţin de valabilitatea permisului de armă, prin scrisoare, cu confirmare de primire, scrisoare recomandată, poştă electronică, telefonic, încheindu-se în acest sens un proces verbal, sau prin verificări acasă.

ALTE INFORMAȚII UTILE GĂSIȚI AICI:

https://www.politiaromana.ro/ro/structura-politiei-romane/unitati-centrale/directia-arme-explozivi-si-substante-periculoase/serviciul-arme

spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

❗️ 21 de tone de material antiderapant, pe drumurile județene din zona Turzii

ℹ️ Consiliul Judeţean Cluj informează participanţii la trafic în...

Accident rutier MORTAL pe A1

Secția de pompieri Sebeș intervine pentru acordarea primului ajutor...

IPJ Cluj revine cu date despre accidentul rutier de la Turda – o femeie a fost rănită

Două autoturisme s-au ciocnit, în această seară, în cartierul...
spot_img

Newsletter

spot_img

Descoperă!

Încă o zi cu peste 100.000 de vaccinări!

Românii se vaccinează, chiar dacă este week-end, pentru a...

Accident GRAV la Mihai Viteazu

În jurul orei 6:50, un conducător auto în vârstă...

Bazinul de inot Turda ramane inchis

COMUNICAT BAZIN DE INOT DIDACTICDragi utilizatori ai Bazinului de...

RUNDA A TREIA DE VÂNZARE ABONAMENTE UNTOLD 2023

Fanii festivalului care nu și-au asigurat încă intrarea în...

Cod galben de polei și vânt puternic în județul Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a remis mai multe avertizări,...
spot_img
spot_imgspot_img

Alis rămâne în cursa pentru traseele Turda – Cluj, Câmpia Turzii – Cluj

Firma de transport cu care toți cetățenii din Turda și Câmpia Turzii s-au obișnuit atât de mult, încât cuvântul „autobuzul” sau „cursa” au fost...

SRI face angajări! Iată ce trebuie să faci?

Serviciul Roman de Informatii face angajari, potrivit unui anunt postat pe pagina oficiala de Facebook. Inscrierile au loc pana la data de 30 noiembrie,...

Elevii din Mihai Viteazu militează pentru un mediu sănătos

      În al șaselea an consecutiv în Școala Gimnazială ”Mihai Vodă” se desfășoară proiectul  ”Prietenii Pământului” (înscris în Calendarul Activităților Regionale și Interjudețene 2019 -poziția 726),...
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: