Biserica Ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Câmpia Turzii pregătește o slujbă de hram cum rar s-a mai văzut.
Pentru prima dată, după multă vreme, la biserică sunt prezente moaștele făcătoare de minuni ale Sfântului Nectarie.
„Cu mare bucurie vă vestim că moaștele Sfântului Nectarie au ajuns la noi la biserică, pentru hramul și sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
Programul este următorul:
Joi, ora 8.00, Sf Liturghie, vizită la bolnavii din parohie ( 9-11)
Joi, ora 17.00 Vecernie cu Litie
Vineri 9.00 Utrenia, 10.00 Sf. Liturghie cu sobor de preoți și invitați speciali
Vineri 17.00 Acatistul Sf. Nectarie
Sf. Nectarie va rămâne până vineri după slujba de seară.
Biserica e deschisă zilnic între ora 7 și 20”, transmite preotul, Cătălin Bucevschi, de la Biserică.
Sfântul Nectarie din Eghina (1846-1920) este unul dintre cei mai iubiți sfinți ortodocși, cunoscut pentru viața sa smerită, credința profundă și puterea de a vindeca bolnavii, chiar și după moarte. S-a născut în Silivria, un oraș din Tracia (astăzi în Turcia), sub numele de Anastasie Kefalas, într-o familie modestă.
De tânăr a simțit chemarea spre viața religioasă, intrând în monahism la Muntele Athos, unde a fost hirotonit diacon, primind numele Nectarie. A studiat teologia la Atena, devenind ulterior preot și profesor de teologie, iar mai târziu mitropolit al Pentapolisului în Egipt. În Egipt, s-a confruntat cu invidie și neînțelegeri, fiind nevoit să se întoarcă în Grecia, unde a continuat să-și dedice viața în slujba credincioșilor și a bolnavilor.
Sfântul Nectarie a înființat Mănăstirea „Sfânta Treime” pe insula Eghina, unde a trăit ultimii ani din viața sa în rugăciune și smerenie. A fost un om simplu și foarte iubit de cei din jur pentru blândețea și generozitatea sa, dar mai ales pentru harul său de a ajuta și vindeca oameni bolnavi.
După moartea sa, pe 8 noiembrie 1920, au început să se întâmple numeroase minuni la mormântul său, și mulți oameni au fost vindecați de boli grave, ceea ce a dus la canonizarea sa în 1961 de către Biserica Ortodoxă Greacă.