spot_img
spot_img

Mesajul prefectului de Mureș pentru studenții care-și încep astăzi activitatea universitară

spot_img

Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, le-a urat astăzi succes celor peste 10.000 de studenți care încep cursurile Universității de Medicină, Științe și Tehnologie.

Mircea Dușa le-a transmis tinerilor că îi așteaptă o perioadă plină de provocări, dar frumoasă în același timp: ”V-aţi ales una dintre cele mai nobile profesii, iar de pregătirea şi de profesionalismul vostru va depinde soarta a generaţii întregi de oameni, oameni care îşi vor pune toată nădejdea în voi. Cu toate că ştiu că n-o să vă fie uşor, sunt convins că veţi reuşi, iar perseverenţa şi seriozitatea vă vor aduce o recunoaştere binemeritată. Vă doresc mult succes, răbdare şi perseverenţă!

Cadrelor didactice, care vă vor fi mentori pe parcursul anilor de studiu, aş dori să le mulţumesc pentru implicarea exemplară în formarea generaţiilor viitoare de medici şi specialişti, pentru rezultatele admirabile obţinute în procesul instructiv-educativ, dar şi în cel al cercetării. Aceste eforturi susţinute au făcut ca universitatea să devină o instituţie competitivă la nivel naţional şi internaţional.”

Mircea Dușa și-a exprimat încrederea că noua universitate va fi inclusă în rețeaua universitară europeană: ”Prin această unificare, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş devine o variantă credibilă şi serioasă, pentru includerea în proiectul de constituire a reţelelor universitare europene.

Uniunea Europeană va lansa, în curând, proiecte-pilot pentru crearea de reţele de universităţi europene, care să permită obţinerea unei diplome, prin combinarea de studii în mai multe ţări din blocul comunitar.

Proiectele-pilot vor fi lansate în 2019 şi în 2020 în cadrul Programului Erasmus +, iar punerea deplină în aplicare a acestei iniţiative urmează să aibă loc în 2021.

Reţelele de universităţi europene vor cuprinde instituţii deja existente, vor permite întărirea cooperării transfrontaliere prin strategii instituţionale pe termen lung, vor încuraja inovaţia şi excelenţa. În plus, vor spori mobilitatea studenţilor şi profesorilor şi vor facilita învăţarea de limbi străine.

Până în anul 2024 se doreşte crearea de aproximativ 20 de astfel de universităţi europene, pe criterii clar stabilite, pe afinităţi academice, tematice sau geografice.

Fiecare reţea universitară europeană trebuie să aibă cel puţin trei ţări implicate şi să grupeze între trei şi şase instituţii de învăţământ şi nu văd de ce Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş nu ar fi una dintre ele.

Universităţile nu trebuie decât să aplice şi să aibă ce să ofere – iar UMFST Târgu Mureş are ce oferi – trebuie să găsească partenerii europeni şi, mai mult decât atât, să fie dispuse să îşi alinieze programele de studiu în cadrul reţelelor.
La nivel european se discută că aceste reţele ar trebui să fie în sfera ştiinţelor, tehnologiei, ingineriei, matematicii, adică acele domenii care cu adevărat ar putea fi aliniate oriunde în Europa”.

Prefectul județului Mureș le-a transmis un mesaj și studenților de la Medicina Militară: ”Cât despre Medicina Militară, pot să spun că sunt mândru că am contribuit la suplimentarea numărului de locuri aici, la Târgu Mureş, şi că mare parte a viitorilor medici ai Armatei Române vor fi legaţi sufleteşte de universitatea dumneavoastră. Ţin să vă spun că studenţii de la medicina militară au un regim mai aparte, fiindcă pe lângă pregătirea de specialitate trebuie să urmeze şi un program de pregătire militară, întrucât, odată finalizate studiile, devin ofiţeri ai Armatei Române.”

Biroul de presă al Instituției Prefectului
Județul Mureș

spot_imgspot_img
spot_img

Ultimele știri

70 de ani de învățământ teologic preuniversitar, marcați la Cluj

În ziua de pomenire a Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina,...

Iată motoarele de căutare pe care Google nu vrea să le găsești

Google este atât de puternic încât „ascunde” alte sisteme...

GROAZNIC Bărbat de 70 de ani, călcat de mașină

La data de 26 noiembrie a.c., în jurul orei...
spot_img

Newsletter

spot_img

Descoperă!

Aquaparkul de la TURDA va fi edificat cu fonduri europene!

Atunci când ești primar și îți iubești orașul, pe...

Se inmultesc cazurile de pojar

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile...

ASCULTĂ! Iată cum se aud plămânii unor infectați cu Covid-19

Pentru cei care, încă, nu cred în existența maladiei...

EXCLUSIV: Consiliul Județean Cluj a alocat o sumă importantă pentru Parcul Industrial Tetarom V Luna

În proiectul de buget aferent anului 2018, Consiliul Județean...
spot_img
spot_imgspot_img

La nivelul județului Cluj nu există drumuri județene blocate sau închise

Peste 600 de tone de material antiderapant au fost folosite în intervențiile pe drumurile județene.   Consiliul Judeţean Cluj informează participanţii la trafic în legătură cu...

Breaking News: 7 cazuri de COVID-19 la o grădiniță din Turda

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a adoptat astăzi o hotărâre prin care Grădinița „Prichindelul Isteț” din Turda își suspendă activitatea de cursuri...

Nelu Tătaru recunoaște că decesele „Covid-19” sunt raportate aiurea

RefleqtMedia v-a arătat, nu doar odată, că raportarea pacienților infectați cu Covid-19 care sucombează este o acțiune a INSP care „dă rateuri”. De la morți...
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: