spot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Medicii de familie şi ONG-urile se pot afilia ca Centre de informare şi consiliere, în cadrul proiectului de screening al cancerului de col uterin

Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a lansat procedura de afiliere pentru Centrele de informare şi consiliere din regiunea Centru, pentru derularea ProiectuluiProgram de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin”.

Astfel, cabinetele de asistenţă medicală primară (medicină de familie), cabinete medicale de specialitate obstetrică-ginecologie din structura unităţii sanitare cu paturi care a organizat o reţea de screening, cabinete de planificare familială, unităţi mobile ale unităţilor sanitare care au organizat o reţea de screening şi ONG-uri pot deveni Centre de informare şi consiliere a femeilor din grupul ţinţă, pentru a furniza servicii medicale specifice de informare şi consiliere referitoare la măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi mobilizarea populaţiei eligibile pentru testarea HPV sau Babeş-Papanicolaou, precum şi managementul cazurilor depistate cu leziuni precursoare sau incipiente.

Toate informaţiile despre procedura de afiliere, criteriile de eligibilitate, documentele neecesare, calendarul de afiliere se găsesc pe site-ul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş:

https://www.spitalmures.ro/anunturi/anunt-afiliere-centre-de-informare-si-consiliere-din-regiunea-centru-in-cadrul-proiectului-pocu-138603/

“Obiectivul acestui proiect este creşterea, fără nicio discriminare, a accesului la servicii medicale orientate către prevenţie a tuturor femeilor din grupul ţintă, din regiunea Centru. Pentru atingerea acestui obiectiv, invit alături de noi în proiect toate structurile care prin activităţile lor ajung la femeile din grupul ţintă, adică ONG-uri, medici de familie, medici din cabinetele de planificare familială. Împreună putem să prevenim această maladie care afectează tot mai multe femei tinere”, a declarat Şef Lucrări Dr. Cosmina UZUN, manager proiect.

Grupul ţintă, persoanele care vor beneficia de programele de screening, este identificat astfel:

 1. femei cu vârsta cuprinsă între:
 2. 30-64 ani pentru femeile care beneficiază de testarea HPV;
 3. 24-29 ani pentru femeile care beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau au domiciliul/resedinţa în regiunea vizată prin proiect.
 4. din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situații: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. In cazul acelor membri ai GT – personae vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declarații pe propria răspundere din care să reiasă că locuiesc în regiunea de implementare vizată de proiect, respectiv regiunea Centru. Persoanele private de liberate vor fi asociate locului unde își desfasoară detenția si nu din perspectiva adresei de domiciliu.

 

Din cei 170.200 membri ai grupului ţintă – persoane care vor beneficia de programe de screening, provenind atât din mediul urban, cât şi din mediul rural – 51% se va încadra în una din următoarele situații vulnerabile:

 • Persoane sărace;
 • Lucrători pe cont propriu in agricultura
 • Persoane din mediul rural;
 • Persoane din centre de plasament sau anterior instituționalizate;
 • Persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului;
 • Persoane fără adăpost
 • Cetățeni români aparținând minorității rome;
 • Persoane cu dizabilități, inclusiv persoane invalide și cu nevoi complexe;
 • Femei care au copii cu dizabilități;
 • Persoane care suferă de dependența de alcool și alte substanțe toxice;
 • Victime ale traficului de ființe umane.DE URGENȚĂ TG-MUREȘ

 

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

 

Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN

Manager Proiect

 

Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ

Expert IEC

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img