spot_img

Măștile FFP2 nasc noi teorii ale conspirației

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

Dă-i românului o obligativitate și va inventa sute de teorii și scuze ca să nu o respecte.

La fel este și cazul măștilor FFP2 pe care Guvernul României le-a declarat ca fiind obligatorii, ALĂTURI DE CELE MEDICINALE, prin următorul set de măsuri restrictive.

După comunicatul privind obligativitatea măștilor FFP2, zeci de mesaje au apărut, pe rețelele de socializare, care fie acuză guvernul că face trafic de măști FFP2, fie promovează teorii dintre cele mai halucinante.

„Masca care e totodata si toxica,,,,, Contine grafen…. “Pe langa asta, mastile FFP-2 contin ԍʀᴀғᴇɴ ca „adjuvant” care ar „ucιᴅᴇ bacterii si alte micro-organisme”, numai ca diferite autoritati sanitare din Europa atrag atentia ca acest ԍʀᴀғᴇɴ are potential t̫o̫x̫i̫c̫ in organism si nu se cunosc prea multe date pe termen lung asupra sanatatii, asa ca recomanda sa nu fie folosite, mai ales timp indelungat, iar in unele state au fost chiar oprite de la comercializare. Ғʀᴀɴțᴀ, care altfel acorda interes deosebit masurilor de prevenire, inclusiv v̫a̫c̫c̫i̫n̫are in masa, nu recomanda mastile FFP-2 pe care guvernul Ciuca vrea sa le faca obligatorii.”, scrie un cititor RefleqtMedia.

„Mai aveti ceva de vândut?
Ei, dar când vine vremea și vă ” vindem” noi unul câte unul,în țeapă, cu pielea în cap, atunci să vezi…. și apoi să vorbim de patriotism, naționalism,șovinism,extremism și alte isme.
Eu zic, atenție la mamaligisme!”, spune un alt cititor.
 
„Da, sigur, probabil sunt infectate direct cu viruși, ca să ne omoare. Dacă nu ne omoară omicronu, ne omoară ăștia cu măștile lor.”, spune un alt cititor.
 
Pentru corecta informare a opiniei publice:
 
În momentul de față marea majoritate a oamenilor utilizează măști chirurgicale pentru a-și asigura protecția față de noul coronavirus. Cu toate acestea, aceste măști nu sunt antibacteriene, asigurând protecție doar persoanelor din jur față de purtătorul măștii. Mai mult decât atat, acestea pot reprezenta o sursă suplimentară de transmitere a infecției atunci când purtătorul atinge zona contaminată cu mâna sau când este depozitată necorespunzator. Trebuie menționat și efectul negativ asupra mediului înconjurator pe care îl dețin aceste măști, fiind realizate din materiale greu de descompus.

O echipă de cercetători din Hong Kong a prezentat recent un nou tip de mască eficientă împotriva a două specii de coronavirus. Acest tip de mască este realizat din grafen, un material cu un profil antibacterian satisfăcător. Eficiența antibacteriană este de 80% dar poate fi îmbunătățită la 100% prin expunere la lumina solară timp de 10 minute. Un alt beneficiu este costul redus la care pot fi produse măștile din grafen, soluționând astfel problemele legate de aprovizionarea cu materiale de protecție.

Studiile cu privire la producerea grafenului și utilizarea sa au fost realizate de către Dr. Ye Ruquan în timpul doctoratului. Împreună cu echipa sa de cercetare a descoperit că folosind un laser cu infraroșu CO2 pe un film de polimidă cu carbon pot obține grafen poros. Denumirea de grafen indus de laser explică faptul că laserul poate modifica structura materiei prime și poate genera grafen.

Noile măști cu grafen au fost supuse unor teste pentru a evalua eficiența antibacteriană. Acestea au dovedit o eficiență de până la 82% față de E. coli, mult superioară măștilor obișnuite ce au demonstrat o eficiență de 2-7%. În același timp, autorii studiului menționează că durata de supraviețuire a E. coli pe suprafața măștilor cu grafen a fost de până la 8 ore, în timp ce pe suprafața altor măști această bacterie a persistat peste 8 ore. Eficiența antibacteriană a fost dovedită și în cazul bacteriilor aerosolizate.

Capacitatea antibacteriană ar putea fi explicată prin distrugerea membranelor celulare bacteriene atunci când vin în contact cu grafenul sau prin deshidratarea indusă de proprietatea hidrofobă a acestuia, însă pentru a demonstra aceste ipoteze sunt necesare studii suplimentare.

Deși deține o capacitate antibacteriană de 80%, aceasta poate fi sporită la 100% după contactul cu lumina solară timp de 10 minute. Acest efect a fost demonstrat, având la bază ipotezele studiilor anterioare cu referire la reducerea infectivitatii virusului la temperaturi ridicate. Astfel, prim efectul fototerapie al grafenului, efectul antibacterian a fost crescut.

Până în prezent măștile cu grafen au fost supuse testelor de laborator pentru două specii de coronavirusuri umane. Rezultatele au fost favorabile, reușind să distrugă 90% din virus în doar 5 minute și aproximativ 100% în 10 minute la lumina solară. Echipa de cercetare are în vedere supunerea acestor măști unor teste pentru a dovedi eficiența împotriva SARS-CoV-2. Dacă își vor dovedi eficiența, aceste măști ar putea fi utilizate de populația generală.

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

EXCLUSIV: Iată DE CE se va dizolva SC Administrarea Patrimoniului Imobiliar Turda SRL

Astăzi, în spațiul public a „explodat” ideea potrivit căreia SC API Turda SRL, societate care administrează parcările din...

De ce nu a raportat șeful IPJ Cluj incidentul mortal de la Papahida?

La această întrebare va trebui să răspundă Mircea Rus, șeful IPJ Cluj, după ce Ministerul de Interne a...

Polițiștii au pus lacătul pe DiscoTop40 – vezi de ce!

În cursul nopții trecute, la Discop Top 40 Tritenii de Jos era o petrecere în plină desfășurare. După miezul...

Posibilă conexiune între „hepatita misterioasă” și vaccinarea anti-COVID-19?

Peste 170 de persoane, dintre care marea majoritatea copii mici, au fost diagnosticați cu o formă gravă de...
spot_img

Deputatul PSD Cristina Burciu susţine practicarea şahului ca materie opţională în şcoli

Deputatul social democrat de Cluj, Cristina Burciu, s-a interesat în cadrul unei interpelări parlamentare adresată ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, despre stadiul introducerii şahului...
%d bloggers like this: