spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Marie Stadler – cetățeanul de 100 de ani al comunei Mihai Viteazu

spot_img

Astăzi, primarul comunei Mihai Viteazu, Ioan Zeng, a premiat-o pe Marie Stadler, cetățeanul de 100 de ani al comunei sale.

Stadler Marie s-a născut la data de 17 septembrie 1923 în comuna Săliştea de Sus, raionul Vişeu, Maramureş, într-o familie de catolici credincioși și harnici. Părinții săi, Iuga Mihai şi Ioană  au avut patru copii, dumneaei fiind a treia născută şi singura rămasă în viaţă.

Se căsătoreşte cu d-l. Stadler Ernest. Soţul a decedat în urma cu 36 de ani, în anul 1987. Acesta a făcut parte dintr-o familie de etnie germana, care s-a stabilit în Maramureş împreună cu familia sa şi îşi iau chirie la părinţii d-nei Maria. Mânaţi de  condiţiile vitrege şi aspre din acele vremuri de demult, se angajează ca şef de echipă la CFR, iar părinţii şi-au câştigat traiul muncind la păduri, în  zona Vişeu – Maramureş. Astfel, o cunoaşte pe d-na Maria, se înfiripă între ei o idila, în urma căreia se căsătoresc, la data de 5 februarie 1941 la Săliştea de Sus, jud. Maramureş. Căsătoria lor fiind binecuvântată cu doi copii: Anton şi Elisabeta. Băiatul Stadler Anton se căsătoreşte şi ulterior se stabileşte în Germania. Mama, d-na Maria, ajunsă la anii bătrâneţii este lăsata în grija fiicei Elisabeta, căsătorită Lar. În urma unei boli necruţătoare, fiul Anton, a plecat la cele veşnice în urmă cu 6 ani, lăsând în urma sa multă tristeţe şi un suflet de mama zdruncinat de durere.

În cei 100 de ani de viaţă d-na Stadler a avut multe probleme şi neajunsuri, dar şi-a urmat cu credinţă şi onoare soţul. Astfel că în anul 1952, d-l Stadler este transferat ca şef de echipă la CFR şi aşa ajung să se stabiliască în comuna Mihai Viteazu, satul Corneşti, în urma cu 71 de ani, unde pun bazele unei noi gospodării frumoase. D-na. a  lucrat la CAP, s-a ocupă de educarea copiilor, de cultivat pământului şi a crescut animale. Au trudit împreună pentru a-și întreține familia.  

Așadar, pentru d-na Stadler Marie viața  nu a fost una uşoară, mai ales anii văduviei, au fost presărati cu dureri și suferințe. Însă, anii grei ai bătrâneţii cu boli şi neputinte, sunt mai uşor de suportat, prin strădania şi grija fiicei sale, d-na Lar Elisabeta, care se îngrijeşte de cele necesare pentru a-i asigura o bătrâneţe cât mai liniştită. La cei 100 de ani, sărbătorita noastră a avut privilegiul să se bucure de copii, nepoți și strănepoți,  reușind să depășească toate obstacolele apărute în cale şi iata-ne azi sarbătorind-o la vârsta centenarului.   

Pentru venerabila vârstă la care a ajuns, Marie Stadler a primit o diplomă.

   

Seniorii  merită tot respectul și aprecierea nostră. Am făcut azi o vizită aparte, în Comuna Mihai Viteazu, satul Corneşti pentru a felicita în numele întregii noastre comunități pe Stadler Marie  , cu prilejul aniversării de 100 de ani! .

În semn de prețuire și respect pentru venerabila vârstă, Primăria Mihai Viteazu a acordat  un sprijin financiar in valoare de 1000 lei, un tort si un buchet de flori.

Să fiți binecuvântată, doamna Stadler Marie! La mulți ani!”  a declarat primarul Zeng Ioan.

  

spot_img
spot_img
spot_img