fbpx
spot_img
HomeInedit, curiozități și listeMăreția și patriotismul memorandistului, Ioan Rațiu, transpuse într-un documentar realizat de jurnalistul,...

Măreția și patriotismul memorandistului, Ioan Rațiu, transpuse într-un documentar realizat de jurnalistul, Marian Oprea (Vezi documentarul)

- Advertisement -

Marian Oprea, jurnalist turdean cu o experiență de peste 20 de ani, „s-a îmbarcat” într-o misiune în care încearcă să ne arate tot ce este frumos în Turda și, de ce nu, în județul Cluj.

Primul său obiectiv a fost realizarea unui material documentar despre cimitirul Hajongrad din Cluj Napoca și despre personalitățile care își duc somnul de veci acolo și care au avut un impact major asupra istoriei Transilvaniei. În anul Centenarului Marii Uniri, documentarul „Panteonul Transilvaniei și Marea Unire” a avut premiera la Festivalul Internațional de Teatru Turda.

A doua sa operă cinematografică este una aparte, care tratează viața și moștenirea lăsată în urmă de memorandistul turdean, Ioan Rațiu, cel care în 1894, rostea celebra frază: „Existența unui popor nu se discută, ea se afirmă!

Pornind de la un scenariu scris de scriitorul clujean, Ioan Ciorca, ajutat financiar și de către primarul comunei Viișoara, Ioan Roman și folosind ca voice-off vocea jurnalistei, Bianca Pădurean, Marian Oprea a realizat un documentar pe cât de emoționant, pe atât de revelator, din perspectiva impactului istoric pe care Ion Rațiu l-a avut asupra emancipării naționale a românilor din Transilvania.

Cea mai recentă vizionare a documentarului a avut loc în 25 iunie, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Turda, însă filmul era a fost vizionat prima dată încă din 7 mai, când s-au împlinit 127 de ani de la debutul procesului Memorandiștilor.

Pe 7 mai 2021 avea loc premiera publică a materialului documentar “In Memoriam – Dr. Ioan Raţiu”, dată aleasă tocmai pentru a marca începutul procesului memorandiştilor în cadrul căruia românitatea a cam fost pusă la colţ prin “bunăvoinţa” intervenţiilor din afară, “nesupuşii” plătind chiar cu libertatea în acele vremuri pentru îndrăzneala unui naţionalism mai mult decât decent.”, afirmă jurnalistul și producătorul video, Marian Oprea, pe site-ul AgoraMedia.ro

Înainte să vă lăsăm să-l vizionați, vrem să vă spunem și faptul că acest documentar conține un fragment audio de o importanță SEMNIFICATIVĂ pentru cultura ardeleană – Doina lui Rațiu, scrisă de Viorica Magdu, în perioada în care Rațiu era închis în Ungaria.

Ceea ce este extraordinar este faptul că până anul trecut, Doina lui Rațiu era considerată un cântec pierdut, deoarece partiturile originale au fost distruse, ÎNSĂ soarta a vrut ca Adrian Corojan și echipa coralei Voci Transilvane să reconstituie Doina pe baza unei cărți poștale vechi care conținea o parte din partitura originală.

La finele documentarului veți putea asculta Doina lui Rațiu, în interpretarea coralei Voci Transilvane, care a înregistrat doina în 2020, în condiții de pandemie!

Vizionare plăcută!

 

 

Comentarii

- Advertisment -
- Advertisment -

Citește

Reguli speciale de “Luminație”

0
❗️Principale măsuri privind asigurarea ordinii și siguranței publice pe timpul slujbelor religioase ocazionate de „Sărbătoarea Tuturor Sfinților”, cunoscută și ca ”Luminația”, din data de...

Comentarii

%d bloggers like this: