Cetățenii orașului Luduș se expun pericolului dezvoltării unor afecțiuni respiratorii serioase, din cauza poluării aerului pe care îl respiră.
În conformitate cu raportul prezentat de Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, orașele Luduș și Târnăveni, din județul Mureș, au valori de poluanți în atmosferă care depășesc valorile acceptate.
„În anul 2017 s-au înregistrat depășiri ale valorii limită pentru sănătatea populației – 50 microg/m3, medie pe 24 de ore, la indicatorul pulberi fracţia PM10 – metoda gravimetrică: 21 de depășiri la stația MS1 și 21 de depășiri la stația MS2. Având în vedere că depășirile s-au înregistrat în lunile ianuarie și februarie ale anului cauzele probabile ale producerii lor pot fi: încălzirea rezidențială, condițiile meteorologice (temperaturi foarte scăzute, prezența și persistența fenomenului de ceață și calmul atmosferic), traficul rutier, prin creșterea numărului de autovehicule. Nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor limită prevăzute de Legea 104/2011 la ceilalți indicatori monitorizați. În cazul înregistrării a 35 de depășiri la indicatorul PM10 într-un an calendaristic la o stație, se impune elaborarea unui Plan de calitate a aerului, sarcina elaborării unui astfel de plan fiind a primăriei localității în care se înregistrează depășirile. În județul Mureș până la ora actuală nu a existat necesitatea unui astfel de plan. Având în vedere acest aspect APM Mureș a informat atât Primăria municipiului Tîrgu Mureș, cât și Direcția de Sănătate Publică Mureș cu privire la depășirile înregistrate la începutul anului 2017”, se arată pe site-ul calitateaaerului.ro.
În mod paradoxal, orașul Iernut, în vecinătatea căruia există marea termocentrală, nu are valori de poluanți atât de ridicați ca orașele Luduș și Târnăveni, iar dacă la Târnăveni este de înțeles factorul poluant, cel mai probabil că problemele din aerul respirat de ludușeni se leagă de congestia mare din oraș și de numărul de autoturisme care-l tranzitează.