23.2 C
Turda
Thursday, August 11, 2022
spot_img
HomeStiri din MuresLucrările de reabilitare ale Clinicii de Oncologie din Târgu Mureș încep în...

Lucrările de reabilitare ale Clinicii de Oncologie din Târgu Mureș încep în decembrie

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Spitalul Clinic Județean Mureș a finalizat procedura de licitație pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a Secției de Oncologie și a încheiat un contract cu SC Mansart Corporate SRL. Având în vedere că imobilul în care funcționează Secția de Oncologie se află în proprietatea Consiliului Județean, pentru realizarea investiției este necesar acordul proprietarului. Astfel în ședința de azi consilierii județeni au votat proiectul de hotărâre ce vizează exprimarea acordului în vederea derulării investiției „Lucrări de construcții, reabilitare energetică și lucrări conexe la secția de oncologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș”. Valoarea totală a investiției este 11.968.423 lei cu TVA inclus. Durata de implementare a obiectivului de investiții este 12 luni, lucrările urmând a fi demarate în cursul lunii decembrie. Prin lucrările ce vor fi realizate se urmărește modernizarea interioară și exterioară a clădirii și creșterea confortului pacienților și personalului medical. în cadrul lucrărilor conexe se va extinde clădirea actuală astfel încât să se asigure o legătură la nivel parter cu noul buncăr pentru radioterapie care momentan se află în construcție.

Măsuri pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare

Două proiecte aflate pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean Mureș din luna octombrie au vizat luarea unor măsuri în vederea dezvoltării Aeroportului “Transilvania” Târgu-Mureș. Este vorba de dobândirea unui teren în vederea extinderii activității precum și de aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai unei investiții ce vizează sistemul de iluminare a platformei de parcare avioane.

Anul trecut a fost luată decizia ca extinderii viitoare a Aeroportului Transilvania Târgu Mureș să fie realizată la nord și la sud de pista de aterizare/decolare, extindere ce presupune și achiziția de noi suprafețe de teren. Astfel, a fost identificat un teren în zona Aeroportului și a Parcului Industrial Mureș, în suprafață de 15.725 mp, deținut de Comuna Sânpaul, valoarea de inventar a suprafeței de teren fiind stabilită de către un expert evaluator la suma de 837.000 lei. Consilierii au aprobat ca suma să fie prevăzută în bugetul județului și achitată Comunei Sânpaul, după aprobarea transferului de proprietate, prin hotărâre a Consiliului Local Sânpaul.

În ceea ce privește investiția privind sistemul de iluminare aceasta vizează platforma de parcare avioane APRON2, pentru a crește siguranța în exploatare inclusiv în condiții de vizibilitate redusă. Investiția are rolul și de a contribui la îndeplinirea și respectarea cerințelor Regulamentului UE 139/2014. Totodată, balizarea platformei de parcare va contribui la creșterea traficului aerian de aviație generală, prin deservirea a unui număr mai mare de avioane, inclusiv în condiții de vreme nefavorabilă. Valoarea totală a investiției este de 3.933.360,46 lei, TVA inclus.

Centrul de cercetări arheologice de la Călugăreni se extinde

Începând cu anul 2011 colectivul de arheologi de la Muzeul Județean Mureş împreună cu instituțiile partenere din ţară şi străinătate, desfășoară cercetări arheologice sistematice interdisciplinare la situl arheologic de la Călugăreni. Autoritatea publică județeană a întreprins toate măsurile necesare pentru a veni în sprijinul Muzeului, prin investiții realizate din bugetul județean fiind înființat un centru interdisciplinar de cercetare. În vederea continuării activității și a dezvoltării acesteia, Consiliul Județean Mureș a aprobat achiziţionarea unui nou imobil, în valoare de 53.000 de lei. În cadrul acestuia urmează să funcționeze  un laborator temporar de curăţare, conservare şi restaurare a artefactelor descoperite, un laborator de prelucrare primară şi inventariere a materialului arheologic, biroul de digitalizare şi prelucrare date colectate de pe teren, depozitul tranzitoriu de materiale arheologice și depozit.

De asemenea, în cadrul rectificării bugetare aprobate astăzi, Muzeul Județean Mureș a primit suma de 173.000 de lei pentru achiziționarea celor trei tezaure descoperite anul trecut pe teritoriul județului Mureș de către amatori cu ajutorul detectoarelor de metale. Este vorba de tezaurul dacic de la Ernei, tezaurul datând din epoca bronzului de la Miercurea Nirajului și tezaurul provenind din Evul Mediu de la Sângeorgiu de Mureș.

 

Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Mureş

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: