Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanța, a predat o adevărată lecție iubitorilor de dale de beton și gazon, care – pentru a întoarce niște bani – fac proiecte urbanistice CRIMINALE!
Salanța a distribuit o postare a profesorilor de la USAMV Cluj, care demonstrează efectul pe care IARBA NATURALĂ îl are în protejarea noastră împotriva temperaturilor extreme.
„Temperaturi la nivelul solului, azi, 22.07.2022 ora 12:35-12:38, cartierul Grigorescu, curtea Facultății de Știința și Ingineria Mediului, Cluj.
Teren ierbos cosit cu sol vizibil, în plină soare cam toată ziua: 62,89 grade C.
Teren ierbos necosit, cu vegetație deasă, în plină soare cam toată ziua: 42,21 grade C. Vegetația este uscată.
Teren ierbos necosit, care la doar 10 m distanța de locația precedentă, umbrit mai toată ziua de niște arbori: 28,91 grade C. Vegetația are culoarea verde sau verzuie.
Diferență minimă-maximă: 33,98 grade C.
Aceste măsurători s-au făcut prin amplasarea unor loggere de temperatură omolgate, folosite în cercetări științifice. Măsurătorile noastre nu au scop științific ci pur și simplu dorim să vedem cum variază temperatura în perioada caniculară în diferite locuri ale curții.
Vă doresc o zi frumoasă! Cumpărați fructe, să aveți apă la îndemână, nu stați în plină soare zilele acestea că temperaturile vor fi extreme! În timp ce noi ne putem proteja, vegetația și solul ca ecosistem -în locurile în care managementul este defectuos- trece prin stres extrem.”, este postarea distribuită de Salanța.
De asemenea, acesta a făcut APEL PUBLIC să se folosească IARBĂ NATURALĂ și nu DALE ȘI GAZON la înfrumusețarea orașelor.
„Un aspect esențial când ne gândim la modul în care amenajăm curtea casei. Cu cât punem mai multe pavaje și gazon, cu atât temperatura din curte este mai mare și implicit disconfortul oamenilor. O grădină cu iarbă naturală (nu gazon tuns) și câțiva copaci sau pomi plantați ne pot ajuta mult în zilele călduroase.”, a spus Salanța.