Pentru mulți dintre români, anul 2023 va fi o continuare „firească” a greului dus în 2022. Anumite măsuri adoptate de Guvernul României în anul precedent și-au încetat aplicabilitatea. În schimb, alte măsuri adoptate de aceleași structuri guvernamentale aduc greutăți în spatele românilor!
Începând de astăzi vom plăti mai mult pentru carburanți
Ordonanța de Guvern privind acordarea unei reduceri de 50 de bani/litrul de carburant și-a încetat aplicabilitatea în 31 decembrie 2022. Astfel, de astăzi, vom plăti cu cel puțin 50 de bani mai mult pe fiecare litru de carburant cumpărat.
Credite mai scumpe cu 40% pentru o parte dintre români
IRCC, adică indicele de referință pentru creditele de consum va crește, începând de astăzi, ceea ce va aduce cu sine rate și cu 40% mai mari pentru o parte dintre români.
Ne referim, desigur, la aceia dintre noi care au obținut credite după anul 2019.
„Conform OUG 19/2019, pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României.”, transmite stirileprotv.ro
Deci, practic, dacă ați luat credite DUPĂ 2019, în lei, veți avea o surpriză neplăcută.
CREȘTE VALOAREA SALARIULUI MINIM PE ECONOMIE
Inclusiv în firmele private, de la 1 ianuarie 2023, salariul minim de bază a crescut de la 2.550 de lei la 3.000 de lei brut, conform HG 1.447/2022.
Această modificare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o creștere de 17,6 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei, iar în valoare netă salariul este de 1.863 lei, majorarea fiind de 339 lei, iar creșterea pe net de 22,2 %.
Remunerația minimă este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună, de la 1 ianuarie 2023.
Aceasta nu este neapărat o veste bună, deoarece din acești 3000 de lei o mare parte o ia statul român, prin impozit pe venit, CAS, CASS și alte taxe.
Crește asigurarea auto RCA
Unii români plătesc asigurări auto RCA și cu 40% mai scumpe comparativ cu finalul anului trecut, dacă își încheie acum o poliță, relevă datele analizate de Economedia. Scumpirile vin după ce în acest an a fost declarat oficial falimentul City Insurance, cel mai mare asigurător auto de pe piață, care ținea prețurile jos. Ceilalți asigurători au crescut imediat prețurile, anticipând preluarea clienților City Insurance care urmau să își schimbe asigurătorul.
În plus, autoritățile au majorat și contribuțiile virate de firmele de asigurare la fondul de garantare a asiguraților, care se ocupă de despăgubirea păgubiților City Insurance. O nouă creștere a contribuțiilor urmează și în 2023, așa că șoferii trebuie să se aștepte la noi scumpiri de RCA.
În 2022, contribuția a crescut deja de la 1% la 2,5%, în martie, imediat după declararea falimentului City Insurance. Iar din ianuarie 2023, contribuția va crește din nou, de la 2,5% la 4%.
Crește TVA la mai multe produse și servicii
De la 1 ianuarie 2023 se majorează TVA pentru mai multe produse.
Astfel, pentru unele băuturi (ape minerale și ape gazeificate care conțin zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate, sau alte băuturi precum băuturile pe bază de soia), cota de TVA va crește de la 9% la 19% începând cu 1 ianuarie 2023.
În ceea ce privește serviciile de cazare, restaurant și catering, a fost majorată cota de TVA de la nivelul actual de 5% la 9% începând cu 1 ianuarie 2023.
Crește TVA pentru livrările de locuințe
Plafonul pentru livrarea locuințelor către populație pentru care se aplică TVA în cotă redusă de 5% va fi diminuat de la 700.000 lei la 600.000 lei (echivalentul a 120.000 euro) pentru o locuință de cel mult 120 metri pătrați, de la 1 ianuarie 2023.
Drept măsură tranzitorie, pentru livrările de locuințe către populație pentru care sunt încheiate până la 1 ianuarie 2023 antecontracte, se aplică TVA 5% potrivit regulilor actuale (e.g. în limita sumei de 700.000 lei).
Totodată, dacă înainte puteau fi achiziționate mai multe imobile cu cota redusă de TVA de 5% în limita a 450.000 lei (fără TVA), începând cu 1 ianuarie 2023, doar o singură locuință a cărei valoare nu depășește 600.000 lei va putea fi achiziționată în regim de TVA 5%, în mod individual sau în comun. Vor fi excluse de la numărătoare ante contractele încheiate anterior 1 ianuarie 2023. Similar cu mecanismul anual, se va organiza un nou Registru al achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023, în format electronic, pe baza informaţiilor furnizate de notarii publici.
O nouă taxă: bacșiș pe nota de plată
Bacșișul oferit de clienți la restaurant se va trece pe nota de plată și pe bonul fiscal și se va impozita, de la 1 ianuarie 2023.
Astfel, operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.
Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.
Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului.
Prin excepţie, pentru livrarea produselor la domiciliul clienţilor, operatorii economici nu au obligaţia de a evidenţia bacşişul pe bonul fiscal.
Bacşişul se evidenţiază distinct pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate şi este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea “bacşiş”.
Punctul de amendă rămâne plafonat
Punctul de amendă rămâne înghețat și în 2023 la nivelul de 145 lei, conform unei decizii a Guvernului. Reamintim că punctul de amendă este înghețat la acest nivel încă de la începutului anului 2017.
În lipsa acestei precizări legislative, punctul de amendă ar fi urcat din 2023, în contextul în care salariul minim, în funcție de care este stabilită și valoarea punctului de amendă, a fost majorat succesiv în ultimii ani și va fi majorat și de la 1 ianuarie 2023.
Legislația prevede că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
Majorarea impozitelor pe locuințe s-a amânat până în 2025
Impozitele pentru locuințe nu vor mai crește până în 2025, a decis Camera Deputaților. Deputații au hotărât să aplice de la 1 ianuarie 2025 noul mod de calcul, pe baza grilei notariale. În schimb, au renunțat la majorarea cu 50% a impozitelor, măsură care fusese introdusă în Senat, după o decizie a coaliției de guvernare.