spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

ISU Cluj: ATENȚIE LA INCENDII!

❄️ Odată cu sosirea iernii, asistăm la o creștere a numărului de intervenții la locuințe. De cele mai multe ori, în această perioadă suntem solicitați la incendii, însă pericole pot să apară de la orice sistem de încălzire.

❗️ Drept urmare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj vine cu o serie de recomandări, deoarece misiunea noastră principală este reprezentată de siguranța populației pe care o deservim.

Astfel, vă îndemnăm să verificați cu grijă sobele/şemineele, canalele şi coșurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere.

— tencuiți şi spoiți cu var partea din pod a coșului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor.
— curățați canalele şi coșurile de fum premergător sezonului rece şi apoi periodic.
— nu introduceți în sobă/şeminee lemne cu lungimea mai mare decât focarul, nu lăsați ușa de la focar deschisă şi nu supraîncălziți sobele/şemineele.
— nu lăsați copiii nesupravegheați, în încăperi unde sunt în funcțiune astfel de mijloace de încălzire.

O altă cauză frecventă de incendii este reprezentată de exploatarea necorespunzătoare a aparatelor electrice de incălzire şi a instalaţiilor electrice, pentru a căror evitare trebuie luate următoarele măsuri:

— nu utilizați instalații electrice defecte, realizate sau reabilitate de personal neautorizat, montate direct pe materialele combustibile, cu improvizații, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant.
— nu suprasolicitați circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depășesc puterea nominală a acestora.
— nu utilizați mijloace electrice de încălzire locală improvizate.
— supravegheați permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcțiune, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecție (termostat), deoarece acestea pot să nu funcționeze la parametrii prevăzuți şi deconectați-le în cazul în care apar defecțiuni sau părăsiți încăperea respectivă.

📍 Toate recomandările care ne pot ține în siguranță în timpul sezonului rece sunt disponibile și pe platforma www.fiipregatit.ro.

📸 Andrei Săsăran

spot_img
spot_img
spot_img