fbpx
spot_img
spot_img

Întrebare publică pentru Aurel Giurgiu: Ați mințit în plenul ședinței de buget din 2017 ???

spot_img
spot_img
spot_img

De citit

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ședința de buget a anului 2017 de la Luna a fost una, cu adevărat, antologică.

Asta deoarece pentru prima dată în istoria comunei s-a pus problema transparenței decizionale.

Bunăoară, liderul consilierilor locali liberali, Voicu Tomuța, l-a întrebat pe primarul, Aurel Giurgiu, dacă bugetul comunei a fost supus dezbaterii publice, vreme de 30 de zile, așa cum zice legea 52/2003, în ceea ce privește adoptarea proiectelor de hotărâre cu caracter normativ.

La întrebarea lui Tomuța, primarul a răspuns afirmativ, și anume că bugetul a fost lăsat în dezbatere publică, așa cum prevede legea. (Avem înregistrarea audio, dacă ne trebuie în instanță).

Ei bine, în acest an, RefleqtMedia a solicitat, în temeiul legii 544/2001, DOVADA ȚINERII ÎN DEZBATERE PUBLICĂ A PROIECTELOR DE BUGET PE 2017 ȘI 2018. Răspunsul dat de administrația locală de la Luna ne-a frapat.

„În conformitate cu prevederile articolului 39, alineatul 6 din legea 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, proiectele de buget se aprobă de autoritățile deliberative în termen de maximum 45 de zile de la data publicării legii bugetului de stat în Monitorul Oficial. Legea numărul 2/2018, Legea Bugetului de stat, a fost publicată în MO în 03.01.2018, prin urmare termenul limită de adoptare a bugetelor locale era data de 17.02.2018, în condițiile în care comunicarea aprobării repartizării pe trimestre a sumelor defalcate din TVA pentru bugetele locale a fost emisă de Direcția de Finanțe Publice a Județului Cluj în 30.01.2018. În consecință, proiectul de buget nu avea cum să fie postat, cu 30 de zile înainte de aprobare, așa cum prevede legea 52/2003. Aceeași situație s-a petrecut și în 2017”, ni se comunică în răspunsul remis de Primăria Luna.

Cu alte cuvinte, în 2017, se pare că Aurel Giurgiu a mințit în ședința de plen dedicată bugetului local.

Pe de altă parte, toate administrațiile publice locale CARE SE RESPECTĂ au prezentat, în dezbatere publică, un proiect de buget local de venituri și cheltuieli, cu mențiunea că pot interveni schimbări. Noțiunea de dezbatere publică IMPLICĂ TOCMAI POSIBILITATEA INTERVENȚIEI UNOR SCHIMBĂRI ÎN PROIECTUL DE BUGET, ÎNSĂ LA LUNA N-ARE CUM SĂ SE ȘTIE ACEST LUCRU.

Iar în ceea ce privește transparența decizională, NU ESTE PRIMA DATĂ când Comuna Luna adoptă un proiect de hotărâre cu caracter normativ, fără să îl supună în dezbatere publică, dar despre acest subiect vom reliefa în curând.

Comentarii

- Advertisement -
- Advertisement -

Alte articole

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Comentarii

%d bloggers like this: