spot_img

Intervenţie extrem de dificilă realizată prin tehnică laparoscopică, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

Prima intervenţie prin tehnică laparoscopică de splenopancreatectomie corporeocaudală radicală anterogradă posterioară cu suprarenalectomie si nefrectomie stângă în bloc, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, pentru o tumoră renală stângă de aproximativ 10 cm cu metastaze la nivelul corpului şi cozii pancreasului, a fost realizată, la finalul săptămânii trecute, de către o echipă medicală multidisciplinară, unui pacient în vârstă de 66 de ani.

 

Intervenţia extrem de complexă, care a durat aproximativ 3 ore, s-a desfăşurat în Blocul operator Chirurgie I şi a constat în îndepărtarea corpului şi cozii pancresului, împreună cu splina, glanda suprarenală stângă şi rinichiul stâng.

 

“Prin această operaţie am îndepărtat rinichiul stâng împreună cu toată atmosfera grăsoasă din jurul acestuia, glanda suprarenală stângă, splina, corpul, coada pancreasului şi toţi limfonodulii din regiune, astfel încât tumora să fie înconjurată în toate direcţiile de ţesut sănătos şi să nu mai rămână ţesut tumoral în pacient”, a explicat Dr. Gabriel SERAC, medic primar chirurgie generală, coordonatorul echipei care a realizat intervenţia.

 

Avantajul acestei tehnici este că ridică tumora fără să fie fragmentată, fiind înconjurată de ţesut sănătos în toate direcţiile. În chirurgia oncologică aceste intervenţii se numesc R0 (nu lasă ţesut tumoral pe loc). Efectuarea pe cale laparoscopica a acestei intervenții aduce toate beneficiile chirurgiei miniminvazive: durere redusă, mobilizare precoce şi reluare mai rapidă a tranzitului digestiv.

 

Evoluţia pacientului a fost simplă, fără complicaţii, cu reluarea alimentaţiei în prima zi după operaţie, fiind externat în a 6-a zi postoperator.

 

Intervenția chirurgicală reprezintă doar o etapă în terapia complexă a acestei afecțiuni, pacientul urmând să fie îndrumat spre serviciul de oncologie în vederea completării tratamentului pe   baza rezultatului histopatologic definitiv.

 

Echipa care a realizat intervenţia este o echipă multidisciplinară, formată din Dr. Gabriel SERAC, medic primar chirurgie generală, Dr. Igor CALANCEA, medic primar Urologie, Dr. Ioan NEMEŞ, medic primar ATI, şi Dr. Ioana COJOCARU, medic specialist chirurgie generală.

 

 

Biroul de presă

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Intervenţie complexă de reconstrucţie de limbă şi planşeu bucal, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

O echipă medicală multidisciplinară a realizat, în data de 8 aprilie, prima intervenţie de reconstrucţie de limbă şi...

11 grenade, descoperite ieri, în județul Mureș

Lucrările de primăvară și săpăturile de fundație puteau genera o adevărată tragedie, ieri, în județul Mureș. 10 grenade antitanc...

Bătaie într-o parcare din Târgu Mureș – un bărbat a murit

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, cu privire la evenimentul din data de 27 martie 2022,...

Încă o misiune de troliere, extrem de dificilă, a elicopterului SMURD Mureş îndeplinită cu succes

În cursul zilei de ieri, la solicitarea salvamontiştilor maramureşeni, elicopterul SMURD Mureş a îndeplinit cu succes o misiune...
spot_img

Marian Lechințan ia atitudine după ce i s-a făcut plângere la DNA

În această dimineață, RefleqtMedia v-a dezvăluit faptul că Flaviu Bota, portavocea opoziției din Câmpia Turzii, a formulat o serie de denunțuri la Direcția Națională Anticorupție. Una dintre...
%d bloggers like this: