spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Institutul Oncologic: Cine ne împiedică să facem la nivel național o “filtrare” a cetățenilor predispuși la boală?

Unul dintre preceptele de bază ale medicinei spune că e mai bine să descoperi boala din timp decât să ajungă într-o fază avansată, iar tratamentul să fie scump și cu eficiență limitată. Despre costurile screening-ului oncologic versus costurile tratamentului aduce lămuriri prof.univ.dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, secretarul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

“În 2007 cumpărasem o carte de medicină bazată pe dovezi care avea un tabel comparativ al costurilor cancerului de col uterin între screening, tratamentul bolii incipiente și tratamentul bolii avansate. Studiul era făcut în Marea Britanie. 20 lire sterline costa screening-ul, iar tratamentul bolii avansate peste 10.000.

Raportul se păstrează în orice deceniu și în orice țară, asta fără a evalua suferința pacientului și costurile pentru societate. Nu se iau în calcul, de obicei, pierderile generate de scoaterea omului din câmpul muncii, de problemele pe orizontală pe care le creează boala, problemele sociale, problemele familiale. La noi, d-na profesor Clara Volintiru de la ASE București are astfel de studii care evaluează și costurile colaterale, deloc de ignorat. Logic că screeningul, prin descoperirea din fază incipientă a bolilor, este incomparabil mai avantajos decât tratamentul.

Cine ne împiedică să facem la nivel național o “filtrare” a cetățenilor predispuși la boală? Lipsa unui sistem sanitar articulat și funcțional. De la revoluție încoace, nu suntem capabili să dezvoltăm astfel de sisteme.”

spot_img
spot_img
spot_img