Indolență sau complicitate! Poliției Cluj I S-A CERUT SĂ INTERVINĂ în cazul câinilor maltratați, dar au ignorat solicitarea!

spot_imgspot_img

Noi detalii ies la lumină în cazul celor 70 de câini utilizați la lupte ilegale și care au fost scoși astăzi dintr-un adăpost din Turda.

Potrivit jurnaliștilor clujeni de la Antena 1, o asociație non-profit a solicitat Poliției Animalelor Cluj SĂ FIE PREZENTĂ la returnarea câinilor către deținători.

 

CERERE

 

Prin intermediul căreia vă solicităm în mod respectuos:

  1. Ca un echipaj de la IPJ Cluj, respectiv Biroul pentru Protecția Animalelor, să fie prezent în data de 18.01.2023, ora 8.00, în proximitatea adăpostului de la Turda, str. Bogații nr 12, unde au fost plasați câinii ce fac obiectul dosarului cu numărul 1505/P/2022 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov. Odătă ce câinii au fost preluați prin proces verbal, de către inculpați sau orice altă persoana, aceștia fie sunt deținători, fie sunt chiar proprietari, în cazul câinilor microcipați. Ca atare aceștia pot să fie verificați dacă respectă toate prevederile legale, să li se pună în vedere obligativitatea microcipării și sterilizării și sancționați pentru încălcarea urmatoarelor legi:
    • OUG 55 din 2002, Articolul 4 (1)Proprietarii de câini prevăzuți la  1 au obligația să depună la sediul poliției în a cărei rază este situat imobilul în care este deținut câinele o adeverință în fotocopie, eliberată de Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1, precum și o declarație pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:a) numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;b) efectuarea vaccinării antirabice și a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;c) efectuarea sterilizării câinilor prevăzuți la art. 1 lit. a); d) existența unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii prevăzuți la art. 1 lit. a).
    • OUG 55 din 2002, Articolul 9 Se interzice: b)importul sau comercializarea câinilor prevăzuți la  1 lit. a);c) reproducția câinilor prevăzuți la art. 1 și la art. 6 alin. (4), care nu au acte de origine recunoscute de Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, sau OUG 155 din 2001 dacă expemplarele canine sunt metișii unei rase omologate sau nu dețin acte de origine recunoscute de Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională
    • OUG 55 din 2002, Articolul 10 (1)Câinii prevăzuți la  1 lit. a), indiferent de sex, vor fi obligatoriu sterilizați.(2) Sterilizarea câinilor va fi confirmată în carnetul de sănătate de către medicul veterinar care a efectuat intervenția.(3) În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor prevăzuți la art. 1 lit. a) sunt obligați să îi sterilizeze, pe cheltuială proprie.

 

  • OUG 55 din 2002, Articolul 13 Introducerea în țară sau comercializarea câinilor din rasele prevăzute la  1 lit. a)constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

 

  • OUG 55 din 2002, Art 21 (2)Proprietarii sau deținătorii temporari de câini care pot fi încadrați la  1 au obligația de a prezenta câinii la Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în vederea evaluării și încadrării lor în una dintre categoriile prevăzute la art. 1.

 

  • Legea 205 din 2004 art 6 i)intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;

 

CONSIDERENTE

Cerem ca aceste verificări să fie efectuate imediat ce deținătorii sau proprietarii câinilor intră în posesia acestora, respectiv la ieșirea din adăpostul de la Turda, str Bogății nr 12, în data de 18.01.2023, ora 8.00.

În ceea ce privește microciparea exemplarelor canine, arătăm faptul că este imperios necesară pentru ca aceste bunuri să poate fi urmărite de către organele abilitate. În cazul în care exemplarele canine nu vor fi microcipate, acestea pot fi înstrăinate, sau omorâte, iar la finalizarea dosarului penal nu se vor putea pune în aplicare dispozițiile art. 15 O.U.G. nr. 55/2002 amintite anterior.

Cu privire la sterilizarea exemplarelor canine, precizăm faptul că această acțiune este necesară tocmai pentru a se evita înmulțirea acestora pentru ca în viitor să se evite săvârșirea de noi infracțiuni.

Din cele 66 de exemplare canine care urmează să fie returnate inculpaților, prin decizia Curții de Aple Cluj, 36 de câini nu sunt microcipați, iar niciun exemplar nu este sterilizat.

Mai mult, potrivit prevederilor legale amintite în cazul în care inculpații vor fi condamnați este obligatorie să se dispună ca pedeapsă accesorie confiscarea exemplarelor canine care au fost utilizate în cazul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de O.U.G. nr. 55/2002, infracțiuni pentru care inculpații au fost trimiși în judecată.

 

Având în vedere motive arătate și prevederile legale amintite, apreciem solicitarea ca fiind întemeiată, motiv pentru care vă solicităm respectuos să admiteți prezenta cerere astfel cum a fost aceasta formulată.”, se arată în solicitare.

Totuși, NIMENI de la Poliția Animalelor nu a fost prezent la Turda, ceea ce le-a permis celor care au ucis câini și i-au folosit la lupte ilegale să-i preia și să-i „facă pierduți”.

Astfel, interlopii care au folosit câinii la lupte ilegale și care s-au bucurat de incompetența polițiștilor clujeni, ar putea să scape nepedepsiți.

spot_img
%d