fbpx
spot_img
spot_img

Încă un partid de la Câmpia Turzii contestă împrumutul luat de primărie

spot_img
spot_img
spot_img

De citit

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

La 3 săptămâni după adoptarea proiectului de hotărâre privind contractarea unui credit de maxim 40.000.000 de lei, scadent din 2024, de către Primăria Câmpia Turzii, încă o formațiune politică locală a decis să conteste public proiectul.

Este vorba despre USRPLUS, partid dinafara Consiliului Local, care a postat o declarație publică, presărată cu o serie de întrebări la adresa edilului, Dorin Lojigan.

În atenția primarului municipiului Câmpia Turzii,
Filiala USR PLUS Campia Turzii susține toate proiectele care conduc la dezvoltarea și bunăstarea comunității și apreciem demersurile și reușitele de a atrage finanțări din fonduri guvernamentale, din fonduri europene sau din alte surse externe. Înțelegem totodată și nevoia de a finanta unele proiecte și de a accelera implementarea lor, implicit de a lua credite la nivel local, garantate din veniturile bugetului local.
În ceea ce priveşte HCL 122/04.08.2021 privind aprobarea contractării unui credit în valoare de pâna la 40 milioane RON, filiala USR PLUS Câmpia Turzii are o serie de întrebări.
Ținând cont că nu am observat afișarea proiectului de hotarare, vă rugăm sa ne ajutați să înțelegem mai bine:
– de ce ați acționat sub asemenea urgență, fără a dezbate public oportunitatea unui asemenea credit, de o dimensiune considerabilă în raport cu veniturile municipiului Campia Turzii?
– am înțeles ca ați justificat urgența printr-o ofertă a unei bănci, oferta care urma să expire repede. Cunoaștem ca astfel de credite nu fac obiectul unor oferte de tip retail, așadar considerăm ca justificarea urgenței în acest fel nu ar fi plauzibilă. Puteți sa ne oferiti mai multe detalii?
– înțelegem că va bucurati de majoritate în Consiliul Local și că nu aveți nevoie de suportul altora pentru a trece HCL-uri, dar apreciem transparența și echilibrul deciziilor pe care trebuie sa le luați pentru Campia Turzii. În consecință, de cât timp analizați oportunitatea unui astfel de credit și când ați informat și invitat implicit să își exprime opinia și alți factori, în special de pe scena politică locală?
Apreciind o valoare mare a creditului în raport cu veniturile bugetului local, precum și că este o perioadă de rambursare mai mare de 4 ani, adică se poate extinde și pentru alte mandate, vedem oportună o dezbatere asupra proiectelor care vor fi finanțate din acest credit. Am luat la cunoștință lista de proiecte ce urmează a fi co-finanțate prin acest credit și vă invităm să ne oferiti mai multe detalii despre fiecare pentru a înțelege elemente cum sunt:
– sursa principală de finanțare a proiectului (fonduri europene, fonduri guvernamentale, integral din prezentul credit)
– procentul proiectului ce va urma sa fie plătit din prezentul credit
– analiza pentru fiecare proiect dacă am fi avut sau avem opțiuni sa obținem finanțări externe și să nu credităm municipiul (urmează a fi aprobate fondurile structurale care considerăm ca ar putea fi analizate în prealabil)
– analiza oportunității și a beneficiului adus municipiului, astfel încât să justificăm nevoia unui credit pentru implementarea lui. Pe scurt, de ce este important sa facem acest proiect acum, urgent, finanțat prin credit, față de a încerca sa obtinem finanțări nerambursabile.
Considerăm că adevărata performanță a unei administrații publice locale este de a construi proiecte valoroase, de impact major pentru comunitate, iar pentru implementarea lor sa atragă fonduri nerambursabile, cu predilecție fonduri europene. Înțelegem și nevoia de co-finanțare sau chiar de finanțare integrală a unor proiecte de mare importanță, dar invităm totodată la transparență și la dezbatere publică serioasă asupra oportunității și soluțiilor posibile pentru fiecare proiect.
Vă solicităm atât un răspuns în scris, cat si o dezbatere publică deschisă cu participarea tuturor actorilor politici locali, precum și a altor persoane și organizații interesate.”, se arată în declarația postată de USRPLUS.
 
În contextul în care acest comunicat de presă vine târziu după aprobarea proiectului, RefleqtMedia a vrut să afle ce a generat această tardivitate.
 
Ne-a răspuns Gabriel Pop, președintele USRPLUS.
 
„În cazul de față, era important ca membrii CL să aibă un punct de vedere, în timpul ședinței sau imediat după ce s-a luat această hotărâre.
Chiar dacă dumneavoastră vi se pare tardiv, important pentru noi este ca cetățenii municipiului Câmpia Turzii să știe că noi nu susținem și nu încurajăm astfel de inițiative ale primarului, fără o consultare publică în prealabil.”, a spus liderul local al USRPLUS.
 
În continuarea logicii de care debordează organizația, așteptăm un punct de vedere vis-a-vis de următoarele aspecte:
  • cumpărarea combinatului ISCT de către Mechel Grup;
  • Pactul Ribentrop – Molotov;
  • Dictatul de la Viena;
  • Asasinarea premierului, Armand Călinescu, de către Echipa Morții;

 

O fi evenimente din trecut, dar – conform președintelui USRPLUS – contează că partidul NU ESTE DE ACORD CU ELE.

Comentarii

- Advertisement -
- Advertisement -

Alte articole

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Comentarii

%d bloggers like this: