spot_img
spot_img

În doar șase luni, colectarea selectivă a eșuat la Câmpia Turzii

spot_img

Date:

Share post:

spot_img

Titlul articolului nu este o acuzație, ci o concluzie, iar motivele le veți regăsi mai jos.

La șase luni de la momentul în care Primăria Câmpia Turzii anunța o „Schimbare de paradigmă în procesul de colectare a deșeurilor din Câmpia Turzii” o simplă vizualizare a punctelor gospodărești din oraș demonstrează că intenția administrației publice locale, deși una buna, a devenit un fiasco.

Motivele sunt pe cât de multe, pe atât de simple și țin atât de timingul prost al realizării Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, de la Cluj Napoca, cât și de indolența și nesimțirea cetățeanului de rând.

În primul rând, să luăm în considerare aspectele pozitive:

  1. Din punct de vedere logistic, Primăria Câmpia Turzii și Compania de Salubritate au făcut aproape tot posibilul pentru ca omul de rând să poată să colecteze selectiv deșeurile – au pus patru tipuri de pubele, au montat pubele subterane, au montat inscripții MARI pe pubele, astfel încât tot melteanul să știe unde să-și arunce gozul. Singurul neajuns a fost în materie de autogunoiere … cu aceeași autogoieră s-au adunat toate deșeurile. Da … trebuiau cumpărate mai multe gunoiere, dar cine și-ar fi asumat riscul unui leasing operațional, în contextul în care licitația pentru noul operator de salubritate părea să bată la ușă? Ei bine, și-a permis Prival, de la Turda, dar acolo e altă mâncare de pește.
  2. Din punct de vedere administrativ, Primăria a făcut tot ce este omenește posibil pentru a-i determina pe cetățeni să pună gunoaiele selectiv la pubele. S-a ajuns până într-acolo încât polițiștii locali se transformaseră în polițiștii gunoiului colectat selectiv, aceștia plimbându-se zilnic pe la punctele gospodărești și informându-i pe cetățeni cum trebui să-și pună gunoiul în pubele.
  3. Din punct de vedere al comunicării – toată stima pentru Primărie: campanii, afișe, flyere, comunicate, tot ce s-a putut.

Acum să analizăm aspectele negative:

  1. Cetățenii municipiului Câmpia Turzii, deși se țin a fi „de rasă”, de multe ori au aspecte de maidanezi. Nu toți, doar marea majoritate și, în loc să-și separe gunoiul pe patru fracții, îl aruncă tot „la grămadă”, că „doră Salubritatea tăt cu o sângură gunoieră îl duce” – asta fără să analizeze „isteții” că un sac plin cu carton se reciclează muuult mai ușor decât unul cu carton, plastic, coji de semințe și prezervative uzate.
  2. Licitația pentru operatorul unic de salubritate merge mai încet decât un melc care s-a drogat cu marijuana. Hârtii, avize, promisiuni, povești, discuții și … NIMIC CONCRET! Nu e vina lui Alin Tișe – e vina legislației handicapate din România.
  3. De la licitația greoaie derivă al treilea aspect negativ – lipsa logisticii Companiei de Salubritate, așa cum am menționat-o și la punctul 1. cu aspectele pozitive. NU, Cristi Câmpean & co. nu își puteau permite un leasing operațional, atât timp cât licitația pentru noul operator este în curs. De ce și-a permis Privalul de la Turda să achiziționeze gunoiere noi? Pentru că ei sunt companie privată, cu capital italian, nicidecum companie de stat, cum este firma condusă de Cristi Câmpean.

Concluzie: când „nu vreau” și „nu pot” merg cap la cap cu „nu îmi pasă”, rezultă poza din articol – adică un fiasco total!

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Top 7 Licee în Turda și Câmpia Turzii, după rezultatele de la BAC

Având în vedere că Ministerul Educației a făcut publice rezultatele examenului de Bacalaureat, am decis să alcătuim un...

DISPOZIȚIE Nr. 560  din 24.06.2022 privind convocarea Consiliului Local al Municipiului Câmpia Turzii în ședință ordinară

Primarul Municipiului Câmpia Turzii; În conformitate cu prevederile art.133 și art.134 din O.U.G nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările...

Dorin Lojigan: „Câmpia Turzii Summer Fest este un concept nou de festival, la Zilele Câmpiei Turzii renunțăm”

RefleqtMedia a fost prima entitate de presă din zonă care a scris despre Câmpia Turzii Summer Fest 2022. Ei...

Vine căldura! Temperaturi peste 37*C în zona Turda – Câmpia Turzii

Un val imens de căldură va lovi România începând cu data de 29 iunie. Potrivit Severe Weather Alert România,...
spot_img

S-a îmbătat și și-a tăiat băiatul cu un briceag

Polițiștii din Aiud l-au reținut pe un bărbat care, pe fondul consumului de alcool și al unor discuții contradictorii, și-ar fi agresat fiul, provocându-i,...
%d bloggers like this: