7.4 C
Turda
Thursday, October 6, 2022
spot_img
HomeȘtiri Câmpia TurziiIată ce nu știați despre Regina Elisabeta a II-a! Regina își avea...

Iată ce nu știați despre Regina Elisabeta a II-a! Regina își avea originile nu departe de Câmpia Turzii

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Despre interacțiunile actualului rege, Charles al III-lea al Marii Britanii, cu România s-a scris, s-au făcut documentare, se știe, dar ceea ce nu se știe este faptul că Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, de care – cu durere în suflet – ne-am despărțit în cursul serii trecute, își are obârșia nu departe de Câmpia Turzii.

Străbunica reginei s-a născut la Sângeorgiu de Pădure, în județul Mureș și numele său a fost Claudine Rhedey de Kis-Rhede.

A fost o fiică a contelui Ladislau Rhédey și a baronesei Agnes Inczedi. Claudia Rhédey și-a petrecut o mare parte a adolescenței în Palatul Rhédey din Cluj, situat în colțul sud-vestic al Pieței Centrale din Cluj, cu o latură pe Ulița Cărbunelui (Szén Utca), denumită în prezent strada Napoca.

Claudina a făcut cunoștință la un bal cu ducele Alexandru de Württemberg, fiul ducelui Louis de Württemberg (fratele mai mic al regelui Frederic I de Württemberg). Claudia și Alexandru au dorit să încheie o căsătorie morganatică însă nu au reușit din cauza grofului Rhedey, tatăl Claudiei, care s-a opus acestei căsătorii.

În 1835 tatăl Claudinei a murit iar aceasta s-a căsătorit cu Alexandru de Württemberg devenind contesă de Hohenstein. Din căsătoria lor au rezultat trei copii: Claudine, Amalie și Francisc. Ca urmare a regulilor căsătoriei morganatice, copiii lor au moștenit doar titlul mamei, neavând nici un drept asupra titlului și moștenirii tatălui lor.

Claudine a murit la 1 octombrie 1841, la doar 29 de ani, motivele morții sale fiind incerte. Unele surse afirmă că în timp ce era însărcinată cu cel de-al patrulea copil, s-a dus să-și viziteze soțul la Graz în Austria; drumul greu și oboseala au declanșat nașterea prematură și, din cauza unei sângerări abundente, aceasta s-a stins din viață. Alte surse invocă un accident de călătorie suferit în Germania.

Claudine Rhédey a fost înmormântată în Biserica Reformată din Sângeorgiu de Pădure.

Fiul său, Francisc, a fost tatăl reginei Maria a Marii Britanii, consoarta lui George al V-lea al Marii Britanii, bunica actualei regine a Marii Britanii, Elisabetei a II-a și străbunica Prințului Charles de Wales.

Pe de altă parte, Regina Elisabeta a II-a a fost verișoară de grad inferior cu MS Regele Mihai I al României.

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: