Rezoluția privind aderarea României la spațiul Schengen a fost adoptată ieri în Parlamentul European cu o majoritate covârșitoare. Însă, acesta este numai un pas din întreg procesul de aderare.
Prin rezoluția adoptată cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri, deputații europeni solicită Consiliului Europei adoptarea deciziei de aderare a României și Bulgariei în spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2022. Ca să punem lucrurile în context, în acest moment dintre statele membre numai România, Bulgaria, Croația, Cipru și Irlanda nu fac parte din spațiul Schengen, însă sunt câteva state din afara Uniunii care sunt incluse: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein)
Acest lucru va elimina controalele asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele țări începând cu anul 2023 (acestea au îndeplinit de mult timp condițiile, însă Consiliul Europei nu a luat încă o decizie în acest sens).
Aderarea unor noi țări la spațiul Schengen necesită o decizie unanimă a Consiliului Europei.
Prin urmare, este important să înțelegem că această rezoluție adoptată ieri este un pas înainte pentru aderarea României la spațiul Schengen însă decizia finală este în mâinile Consiliului Europei. O decizie pozitivă va plasa țara noastră într-o nouă dinamică economică, socială și politică în cadrul Uniunii Europene.