12 C
Turda
Saturday, September 24, 2022
spot_img
HomeDEZVĂLUIRIFlux 24: Ce făcea Dacian Cioloș la poarta Doinei Cornea: O bătea,...

Flux 24: Ce făcea Dacian Cioloș la poarta Doinei Cornea: O bătea, o înjura, o scuipa, o teroriza pas cu pas

Date:

spot_img
spot_img
spot_img

După arma în care serveai patria ca militar în termen, pe vremuri, erai infanterist, tanchist, genist, grănicer șamd. Unii, precum Dacian Cioloș, erau milițieni, ca soldat în trupele de Miliție/Securitate. Detașat pe lîngă obiectivul ”Doina Cornea”. Ce făcea tînărul milițian Dacian Cioloș la poarta reputatei disidente? Răspuns foarte probabil: o bătea, o înjura, o scuipa, o teroriza pas cu pas.

”Vestea că disidenta anticomunistă Doina Cornea a trecut la cele veşnice trezeşte în mine câteva amintiri răscolitoare. Crezul ei şi al celor care s-au împotrivit sistemului, că nimeni nu îţi poate lua gândul libertăţii, poate fi dus mai departe doar dacă ne asumăm ce suntem şi ce am fost până la capăt. Dacă ne asumăm că ne putem schimba atunci când înţelegem mai bine ce se întâmplă în jurul nostru, pentru ca cei care vin să poată evalua corect preţul libertăţii” scria pe Facebook, Dacian Cioloş la moartea Doinei Cornea.

Și rememora duios, cu acest prilej:

„Când eram militar în termen la Cluj-Napoca – în 1988- am fost pus în situația, împreună cu alți tineri soldați cu care făceam armata obligatorie, să fac de pază la intrarea pe strada unde Doina Cornea era arestată la domiciliu sau să patrulez pe lângă statuile din oraș unde împrăștia manifeste împotriva regimului. Pornind de la acea experiență, câteva luni mai târziu am înțeles concret ce presupunea rezistența și determinarea în fața unui regim care putea însemna teroare pentru cei care îndrăzneau să gândească altfel, să gândească liber”.

Deci, ca să ne înțelegem: junele fiu de milițian Dacian nu doar că patrula la poarta Doinei Cornea, ci o și urmărea pas cu pas prin oraș, la intimidare, ca să-i treacă pofta de aruncat manifeste anticomuniste.

Dar ce făcea, oare, junele Cioloș și camarazii săi la poarta Doinei Cornea?
Răspunsul, cum spuneam: e simplu. O băteau.

De unde știm asta? De la Doina Cornea însăși.

”Pe la sfârșitul anilor 90, convenisem cu ea să facem o serie de convorbiri” scrie publicista Rodica Palade în Revista 22, anul trecut, în mai, la moartea disidentei.

”Am vorbit vrute și nevrute, de încălzire, fără să ne facem vreun plan. Mi-a arătat casa, ce vedea ea pe fereastră când era arestată la domiciliu. Unde statea milițianul, securistul, cordonul de militari care bloca strada (aflu acum că printre ei era și Dacian Cioloș!).”

”Când apar cei de la miliție și securitate, știe la ce să se aștepte. Perchezitii, interogatorii.(…)Îmi povestește apoi cum, arestată la domiciliu, milițianul nu i-a permis să iasă pe poartă. De patru ori a îmbrâncit-o și a trântit-o pe cimentul din curte și de patru ori ea s-a ridicat și l-a înfruntat. Oamenii treceau pe stradă, vedeau, auzeau țipetele ei, nu ziceau nimic.”

- Advertisement -

Citește articolul integral pe:
https://www.flux24.ro/ce-facea-dacian-ciolos-la-poarta-doinei-cornea-o-batea-o-injura-o-scuipa-o-teroriza-pas-cu-pas/

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: