spot_img

Ferma de rarități, de la Câmpia Turzii

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

Solurile bogate și pășunile pline de nutrienți din jurul Câmpiei Turzii au determinat o familie de antreprenori din oraș să-și creeze o fermă de adevărate rarități.

Vite din rasele: Sură de Stepă sau Scottish Highland, precum și oi de Camerun sau chiar struți se numără sau au făcut parte din efectivele fermeni familiei Buțurcă.

Pasionații de animale pot vedea aceste exemplare maiestuoase, prin intermediul minunatelor fotografii pe care mezina familiei, Ioana, le publică pe rețelele de socializare.

Deoarece RefleqtMedia promovează raritățile, dar și aptitudinile speciale, am „împrumutat” câteva dintre fotografiile făcute de Ioana Buțurcă (asupra cărora nu ne asumăm nici un drept material), pentru a vă prezenta și vouă o parte din minunatele animale care cresc la Câmpia Turzii.

Rasa Sură de stepă provine din Bos taurus primigenius și s-a format sub influența directă a factorilor naturali de mediu, în condiții pedoclimatice specifice zonei de stepă. Influența omului în formarea acestei rase este neînsemnată. Această rasă are origine comună cu alte rase europene: Andaluză (Spania), Romagnolă și Podolică (Italia), Zamorană (Portugalia), Salers (Franța), Sură iugoslavă, Sură ungurească, Sură grecească etc.

Până la mijlocul secolului trecut, această rasă deținea ponderea majoritară în cadrul structurii de rasă a taurinelor din țara noastră. După a doua jumătate a secolului al XIX-lea efectivul acestei rase s-a redus permanent, astfel că în anul 1935 Sura de stepă reprezenta 46% din efectivul total de taurine, 16% în 1955 și 0,6% în 1977. În prezent, această rasă este practic dispărută sub formă de rasă pură. Sporadic, în unele zone ale țării (Iași, Vaslui, Galați, Argeș) se întâlnește în efective reduse, izolate, sub formă de metiși.Rasa Sură de stepă era o rasă primitivă, cu aptitudini universale de producție (muncă, lapte și carne). Aptitudinea productivă principală era producția energetică; boii utilizați la tracțiune, datorită scheletului puternic și solidității membrelor, aveau o capacitate mare de efort, erau rezistenți și docili. Producția de lapte era redusă. În funcție de varietatea ecologică se realizau 800-1500 kg lapte/lactație, cu un conținut de 4,5-4,6% grăsime. Durata lactației era redusă, de 6-7 luni.

Rasa Scottish Highland este una dintre cele mai spectaculoase rase de vite din Europa.

Coarnele impunătoare şi părul lung alcătuiesc imaginea caracteristică acestei rase. Se cresc ȋncă din secolul VI ȋn insulele Hebride exterioare, ȋn nord- vestul Scoţiei. Numele lor este legat de numele unui personaj de legendă ȋn această ţără, Rob Roy McGregor, un Robin Hood scoţian care se ocupa cu creştea acestor vaci.

Sunt animale robuste, obişnuite cu viaţa ȋn condiţi dificile.

  • Femelele cântăresc ȋn jur de 500 kg, iar taurii ȋn jur de 800 kg
  • Corpul este acoperit de 2 rânduri de păr, unul lung, uleios care le protejază de ploaie şi unul mai scurt şi moale care asigură protecţia ȋmpotriva frigului. Ca urmare, vacile din rasa Scottish Highland nu acumulează prea multă grăsime, aceasta nefiind necesară pentru termoreglare.
  • Părul poate avea diverse culori: roşu, negru, alb, gri sau gălbui. Totuşi, majoritatea exemplarelor sunt roşcate. Se pare că au fost selectate aşa pentru a-i face pe plac reginei Victoria care le prefera.
  • Au o producţie de 7 litri lapte/zi, ceea ce este suficient pentru consumul unei gospodării. Laptele are ȋn jur de 10% grăsime.
  • Carnea este slabă, cu textură fină, are un conţinut redus de colesterol, dar crescut de fier.
  • Deoarece preţul cărnii este ridicat, produsul ȋncadrându-se la categoria premium, fermierii aleg uneori varianta montării femelelor cu tauri Shorthorn sau Limousin. Viţeii rezultaţi moştenesc robusteţea mamelor, dar la vânzare, preţul cărnii este mai accesibil.
  • Au un temperament docil, iar femelele au insticte materne foarte bine dezvoltate.
  • La naştere, viţeii câtăresc 22-32 kg, dar au un randament de creştere foarte ridicat.

Oile de Camerun Rasa de oi de Camerun poate reprezenta o idee de afacere profitabilă pentru cei pasionați de zootehnie dar care nu dețin suprafețe mari de teren sau adăposturi spațioase pentru animale. Creșterea oilor cameruneze este o activitate bănoasă datorită randamentului foarte bun pentru producția de carne a acestei rase.

Despre carnea oilor de Camerun se știe că are un conținut mic de colesterol și că este dulce, cu un gust bun, ce aduce a gustul de vânat, diferit de cel al Țurcanei.

Oaia de Camerun nu se mulge, însă prezintă avantajul că se pretează bine la zonele secetoase, tolerând bine arșița verii și putând fi ușor aclimatizată la gerul iernilor de la noi. Oaia de Camerun este în fapt, o corcitură între o gazelă Thompson şi un muflon. Oaia arată ca o căprioară mică, iar berbecul seamănă cu muflonul.

 

Felicitări familiei Buțurcă pentru minunatele exemplare! 

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Noi servicii puse la dispoziția clienților de VIAMSO

Showroom-ul de materiale de construcții, VIAMSO, din Câmpia Turzii - este în continuă dezvoltare. În ultimii 5 ani, eforturile...

EXCLUSIV: Cadavru găsit ÎN PIAȚA UNIRII din Câmpia Turzii – s-a întocmit dosar penal

În această dimineață, trecătorii din Piața Unirii din Câmpia Turzii au găsit un bărbat, în vârstă de 61...

Compania de Apă Arieș sprijină tinerii din Turda și Câmpia Turzii!

Încă de la începutul anului, Compania de Apă Arieș a dat dovadă de solidaritate și sprijin în ceea...

Știrea cetățeanului: Parcul Central arată … rău!

Periodic și ciclic, Parcul Central „Ionel Floașiu” din Câmpia Turzii revine în atenția publică, prin aspectul său negativ,...
spot_img

Comunicat de presă privind subvențiile acordate partidelor politice în luna martie 2020

TOTAL SUBVENȚIE MARTIE 2020 Total subvenţie de la bugetul de stat pentru fiecare partid politic Nr. Crt.           Partidul politic   Valoare subvenţie rezultată în urma aplicării algoritmului de calcul...
%d bloggers like this: