EXCLUSIV: Scandal „încălzit” DUPĂ 20 de ANI, la Mihai Viteazu – cu scopuri meschine și interese politice

spot_imgspot_img

În această săptămână, RefleqtMedia a adunat documente, date și fapte care demonstrează modalitatea prin care opoziția din Comuna Mihai Viteazu, județul Cluj, încearcă să păteze imaginea primarului, Ioan Zeng, a viceprimarului, Paul Olaru și a altor angajați ai primăriei, într-o mișcare 100% POLITICĂ! 

Astfel, cetățenii comunei probabil că sunt la curent cu toate postările formulate de consilierul local, Ioan Balea, în disputa dintre Transilvania Impact și Comuna Mihai Viteazu, însă ceea ce nu se știe … este cum a pornit TOTUL!

Relaxați-vă, luați-vă o cană de ceai și poftiți la citit!

1. File de istorie, Italconsult, Primăria și o încălcare a legii comisă de primarul … de-atunci!

Disputa juridică dintre Comuna Mihai Viteazu și SC Transilvania Impact Import Export SRL este, de fapt, o ciorbă reîncălzită, strict cu scop politic, care își are originile în anul 2003.

În acel an, Consiliul Local Mihai Viteazu aproba HCL 3/10.03.2003 privind Concesionarea unui teren, în zona fostului șantier Pontello, firmei SC italconsult SRL, pentru construirea unei fabrici de cărămidă și produse ceramice.

Inițiatorul acelei hotărâri era primarul de atunci, Stoian Vasile Constantin.

Printre persoanele care S-AU ABȚINUT de la adoptarea acelei hotărâri este chiar Ioan Zeng, actualul primar al comunei Mihai Viteazu, pe care opoziția îl acuză, în mod fals și calomniator, de „parandărături cu Transilvania Impact”.

De altfel, inclusiv presa obedientă a USRPLUS îl acuză pe primarul din Mihai Viteazu că ar fi „păcălit cetățenii”. Oare presa obedientă are actele noastre? Nu le are, rămâneți și citiți!

Ulterior adoptării proiectului de hotărâre a fost încheiat contractul de concesiune nr 3535/30.07.2003, însă primarul de atunci și contabila șefă de atunci au SCHIMBAT CONDIȚIILE CONCESIONĂRII. Astfel, potrivit contractului, pe terenul respectiv nu mai trebuia să se construiască o fabrică de cărămidă și produse ceramice … ci 

Deci, în 30 iulie 2003, la 4 luni după ce Consiliul Local Mihai Viteazu a aprobat FABRICĂ DE CĂRĂMIDĂ ȘI PRODUSE CERAMICE, primarul – Vasile Constantin STOIAN, cu de la sine putere, schimbă în … depozitare și stocare de materie primă, amplasare instalații și utilaje pentru producție beton și asfalt, construcție de pozite de materie primă și produse finite.

Practic, încă din capul locului, contractul nu a respectat prevederile legale, dar NIMENI nu a verificat acest lucru.

Ba mai mult, contractul de concesiune nu a avut avizul juridic al secretarului comunei.

2. Transilvania Impact Import Export intră în poveste

În 2012, după fuziunea prin absorbție cu Ital Consult SRL, Transilvania Impact Import Export SRL a preluat contractul de concesiune pe 25 de ani, pe care Ital Consult SRL l-a primit de la Comuna Mihai Viteazu.

Acum 10 ani, dragi cititori, a fost semnat actul adițional dintre UAT Mihai Viteazu și Transilvania Impact. 

Înafara identității persoanei juridice care deține concesiunea – Transilvania Impact Import Export, nu a fost schimbată nicio clauză a contractului. Nici măcar cea privind redevența încasată – de 2.803.500.000 de lei!

Transilvania Impact Import Export SRL continuă activitatea de balastieră, transport și depozitare a balastului, timp de 8 ani, fără ca NICI UN CETĂȚEAN AL COMUNEI MIHAI VITEAZU SĂ FACĂ „GARAGAȚE”. 

Apoi … în 2020, se organizează alegeri și totul ia o turnură incredibilă!

3. Balea – interese, amenințări și lipsă de viziune

Cu ocazia alegerilor locale din 27 septembrie 2020, Ioan Balea, locuitor al străzii Morii, în vecinătatea căreia a fost concesionat terenul în 2003, devine Consilier Local, din partea USRPLUS.

Astfel, acesta începe scandalul, făcând presiuni pe consilierii locali să rezilieze contractul de concesiune cu Transilvania Impact, pentru care firma lui Costel Călugăr și Claudia Hada plătiseră redevență de aproximativ 2 MILIOANE DE LEI (20 DE MILIARDE LEI VECHI).

Țineți cont, stimați cititori, că Ioan Balea fusese consilier local și în mandatul 2016-2020, din partea PRM, DAAAAR cât a fost la PRM n-a suflat o vorbuliță în legătură cu acest contract de concesiune. Nu … a făcut „gât” când a intrat în tabăra „oamenilor noi și scandalagii din politică”.

Acest om este atât de pornit împotriva investiției celor de la Transilvania Imact încât acum două zile s-a aflat în fruntea unei grupări care, în mod ilegal și contrar oricărei forme de bun simț, a protestat în fața Primăriei Mihai Viteazul.

Motivul? Balea vrea să fie continuat un proces pe care Primăria l-a pierdut cu Transilvania Impact.

Este vorba despre procesul 3778/117/2021, de la Tribunalul Cluj, care a debutat odată cu hotărârea Consiliului Local Mihai Viteazu nr 56/17.11.2021.

Acel proces, care – în conformitate cu legea – trebuia inițiat LA MAXIMUM UN AN de la adoptarea hotărârii de Consiliu în baza căreia a fost încheiat contractul de concesiune din 2003 – a fost pierdut de UAT Mihai Viteazu.

De altfel, la ședința de consiliu din 17.11.2021, atât Primarul – Ioan Zeng, cât și Secretarul General – Tudor Stăvariu, le-au spus celor prezenți că procesul va fi tardiv și va fi PIERDUT, însă nu s-a ținut cont de acest aspect.

Toți consilierii locali din Mihai Viteazu au adoptat hotărârea prin care Transilvania Impact era dată în judecată, iar în data de 7 iulie 2022, Tribunalul Cluj a decis:

Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge ca fiind tardiv formulată acţiunea in anularea contractului de concesiune nr.3525 din data de 30.07.2003, formulată de reclamanţii Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Mihai Viteazu, prin primar si Consiliul local al Comunei Mihai Viteazu in contradictoriu cu cu pârâta Transilvania Impact Import Export SRL. Respinge ca neintemeiată cererea de chemare in judecată având ca obiect constatarea incetării valabilităţii contractului de concesiune nr. 3525 din 30.07.2003 precum si anularea Autorizaţiei de construire nr.64 din 23.12.2020, formulată de reclamanţii Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Mihai Viteazu, prin primar, Consiliul local al Comunei Mihai Viteazu si Primarul Comunei Mihai Viteazu in contradictoriu cu cu pârâta T I I Export SRL . Obligă reclamanţii să plătească pârâtei cheltuieli de judecată in cuantum de 11.767.91 lei. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei, astăzi, 7 iulie 2022.
Document: Hotarâre  1929/2022  07.07.2022

Totuși, Balea vrea recurs, chiar dacă asta ar însemna ca U.A.T. Mihai Viteazu să piardă atât cei 11.767,91 lei, cu titlul de cheltuieli de judecată, precum și alte daune pe care Transilvania Impact Import Export le-ar putea primi după recurs.

4. Primarul propune conciliere – Balea amenință

În cursul zilei de ieri, la Primăria Mihai Viteazu a avut loc o conciliere între Primăria Mihai Viteazu și Transilvania Impact.

Rezultatul concilierii îl puteți vedea mai jos:

Ei bine, nici cu aceste condiții nu este de acord Ioan Balea – singurul consilier local care face scandal în toată această problemă și, în mod public, a amenințat că va perturba activitatea la Ziua Cepei, de sâmbătă, 1 octombrie.

„luăm în calcul înaintarea unor petiții invitaților oficiali (prefect consilier județean președinte de Consiliul județean parlamentar)de la această manifestare”, a declarat Balea, pe Whatsapp, pentru RefleqtMedia.

Ba mai mult, același Balea l-a acuzat în mod public pe viceprimarul, Paul Olaru și pe consilierii PMP și UDMR de faptul că ar fi lipsit, în mod voit, de la o ședință de consiliu local.

Este vorba despre o ședință convocată de primarul, Ioan Zeng, după protestul din fața Primăriei Mihai Viteazu.

Această ședință avea ca obiect oprirea concilierii cu Transilvania Impact și, implicit, executarea silită a Primăriei Mihai Viteazu pentru cheltuielile de judecată rezultate ca urmare a pierderii procesului amintit anterior.

Cu alte cuvinte, la presiunile lui Ioan Balea și a altor cetățeni, Primăria Mihai Viteazu trebuia să intre în executare silită, iar o investiție care generează venituri și locuri de muncă pentru Comuna Mihai Viteazu, ar trebui oprită.

Într-o perioadă de CRIZĂ ECONOMICĂ în care toți primarii aleargă după investitori, Ioan Balea îi alungă din comună?

Firește, consilierii locali PMP și UDMR nu s-au prezentat la ședință, deoarece aceștia își manifestaseră decizia de OPRIRE A RECURSULUI ÎN PROCESUL CU TRANSILVANIA IMPACT ȘI DEMARARE A PROCEDURILOR DE CONCILIERE, adică tocmai ceea ce nu vrea Balea.

Oare … consilierul local, Balea Ioan, își permite un dosar de urmărire penală?

Punem această întrebare deoarece, foarte curând, împotriva lui Balea va apărea la DNA o plângere penală pentru FAVORIZAREA INFRACTORULUI!

De ce? Deoarece Balea acuză în stânga și în dreapta că se fac fapte penale, dar nu a depus nici o plângere penală în acest sens, or, potrivit Codului Penal, favorizarea infractorului este „Ajutorul dat unui infractor fără o înţelegere stabilită înainte sau în timpul săvârşirii infracţiunii, pentru a îngreuia sau zădărnici urmărirea penală, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infracţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 7 ani.” 

În loc de concluzii

Din 2003 până în 2020, NIMENI de pe străzile Delniței și Morii nu s-a scandalizat din cauza balastierei celor de la Transilvania Impact. Acum, apar unii și alții care fac gât pe această temă. Oare de ce, tocmai acum, după aproape 20 de ani, se întâmplă asemenea „minuni”?

Oare au simțit unii că ar fi loc de-o candidatură la Primărie, pentru a-și promova propriile interese?

Oare Ioan Balea vrea să ajungă primar, cocoțându-se pe vecinii lui de pe străzile Delniței și Morii?

 

spot_img
%d