Subiectul acestui sfârșit de săptămână, la Câmpia Turzii și nu numai, este picarea proiectului privind înființarea în oraș a Serviciului de Permise și Înmatriculări și a Serviciului Pașapoarte, prin protocolul de colaborare dintre IPJ Cluj, Prefectura Cluj și Municipiul Câmpia Turzii.
Practic, consilierii locali au avut de dezbătut un proiect de hotărâre prin care se retrăgea dreptul de administrare asupra imobilului fostului incubator de afaceri, acordat IPJ Cluj și înlocuirea acestui drept cu un contract de comodat.
Consilierii locali aprobaseră, în unanimitate, proiectul de hotărâre prin care se acorda dreptul de administrare asupra imobilului către IPJ Cluj, însă au refuzat (cel puțin cei 5 social-democrați, alături de Adrian Mischian de la PMP și Vasile Tot de la PPU-SL) să retragă dreptul de administrare și să acorde un contract de comodat.
Ideea este că nimeni nu și-a motivat decizia pentru care au ales să pice acest proiect de hotărâre, astfel că în spațiul public au apărut tot felul de speculații.
În primul rând, RefleqtMedia a primit, pe cale anonimă, un calub de documente cu privire la fostul incubator de afaceri și la ilegalitățile prin care acesta a fost dat în administrare către Romactiv Business Consulting SRL, în 2012.
Astfel, în 8 iunie 2012 a fost încheiat un proces verbal de predare primire care avea ca obiect imobilul situat pe strada George Coșbuc, la nr 24.
În respectivul proces verbal semnat în 8 iunie se stipula: „Menționăm că după înregistrarea imobilului în patrimoniul municipiului Câmpia Turzii și adoptarea de către Consiliul Local a unei hotărâri privind darea în administrare a incubatorului de afaceri, vom încheia un protocol de dare în administrare”. Ei bine, acel protocol de dare în administrare a fost semnat în 27 APRILIE 2012, MAI EXACT ÎNAINTE DE SEMNAREA PROCESULUI VERBAL DE PREDARE PRIMIRE.
Practic s-a produs o ilegalitate, deoarece în procesul verbal de predare-primire se făcea referire la un protocol de administrare care urma să se întocmească ulterior, în baza unei hotărâri de consiliu local.
Aici este chichița, deoarece PROIECTUL DE HOTĂRÂRE PRIVIND ÎNREGISTRARE IMOBILULUI ÎN PATRIMONIUL MUNICIPIULUI ȘI DAREA ÎN ADMINISTRARE CĂTRE ROMACTIV BUSINESS CONSULTING A FOST ADOPTAT ÎN … 18 OCTOMBRIE 2012.
Cu alte cuvinte, o ilegalitate începută de PDL a fost continuată de USL, dar ambiguitățile vis-a-vis de acest proiect nu se opresc aici.
În urmă cu o lună, adică în 25 ianuarie 2018, consilierii locali au fost chemați să retragă dreptul de administrare acordat IPJ Cluj asupra imobilului fostului incubator de afaceri.
Motivul invocat de IPJ Cluj a fost faptul că imobilul se află în domeniul public al Municipiului Câmpia Turzii și că între Municipiu și IPJ Cluj nu există raport de subordonare.
Administrația locală avea la dispoziție două variante: fie să treacă imobilul din domeniul public al municipiului, în domeniul public al statului român și să îl declare bun de utilitate națională, moment în care dreptul de administrare către IPJ Cluj rămânea în picioare (cu condiția unui ordin al Ministrului Afacerilor Interne), fie să se facă un contract de comodat între Municipiul Câmpia Turzii și IPJ Cluj.
S-a ales varianta a doua, deoarece Dorin Lojigan nu a vrut să renunțe la bunul Unității Administrativ Teritoriale, deși era în beneficiul cetățenilor.
Astfel, din cauza unei ambiții a apărut o altă teorie a conspirației: „Dorin Lojigan face contract de comodat cu IPJ ca să facă Primăria investiții în clădire și să fie suportate investițiile și cheltuielile de la bugetul local” – o teorie absolut bulversantă.
Adevărul este că administrația locală a vrut de mult să se scape de acea clădire a Incubatorului de Afaceri, deoarece oricine răscolește puțin poate afla de un prejudiciu în valoare de peste 3 miliarde de lei vechi, găsit de Curtea de Conturi în lucrările de ridicare a Incubatorului de afaceri (dar acesta va fi subiectul unui articol ulterior).
Practic, Lojigan, dacă vrea, într-adevăr, să facă Serviciul de Pașapoarte, Înmatriculări și Permise la Câmpia Turzii, va propune trecerea imobilului din domeniul public al Câmpiei Turzii în domeniul Public Național și formularea unei adrese către M.A.I., împreună cu Prefectura Cluj, prin care să se solicite darea în administrare către IPJ Cluj a clădirii respective pentru respectarea prevederilor protocolului.
Deci … mai este o șansă!