Pornind de la o fotografie pe care am primit-o de la un cititor, am mers pe firul poveștii și am descoperit o parte din neregulile care s-au perpetuat la Spitalul Municipal Câmpia Turzii și ale căror efecte se văd și astăzi.
Așadar, lângă Camera de Gardă a secției de Medicină Internă este afișat următorul document, semnat și parafat de fostul manager al Spitalului, Tiberiu Vedean.
La Câmpia Turzii umblă, de multă vreme, vorba potrivit căreia anumiți prestatori de servicii funerare ar fi avantajați și informați de către asistentele spitalului în legătură cu decesele care survin, însă de acolo până la a se face concurență neloială, cu sprijinul conducerii spitalului, a fost cale lungă.
În conformitate cu legea, concurența neloială este definită ca: „Concurența este considerată neloială atunci când activitatea comerciantului se realizează prin folosirea de procedee nelegale, contrare uzanțelor comerciale.”, sau prin publicitate mascată la Spital.
În aceste condiții, văzând sintagma „firme autorizate să presteze servicii funerare” am consultat legea, adică Hotărârea de Guvern privind aprobarea Normelor tehnice și sanitare ale serviciilor funerare, înhumării,
transportului și deshumării cadavrelor umane, cimitirelor, crematoriilor umane,
precum și a criteriilor profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii
de servicii funerare
La articolul 8, alineatele 5 și 6 se specifică faptul că: „(5) Direcțiile de sănătate publică județene și ale municipiului București vor afișa pe siteul
propriu lista prestatorilor de servicii funerare autorizați, precum și lista documentelor
necesare pentru eliberarea avizelor și autorizațiilor emise de acestea în conformitate cu
prezentele norme;
(6) Unitățile sanitare cu paturi pot afișa, la biroul de întocmire a formalităților în cazul
decesului, lista cu prestatorii de servicii funerare autorizați, pe care o vor actualiza
trimestrial, conform listei postate de direcția de sănătate publică județeană/a
municipiului București. ”
Ei bine, după cum se poate vedea, fotografia cu documentul din Spitalul Municipal Câmpia Turzii este realizată săptămâna trecută și, deși a trecut mai bine de un trimestru de când Adrian Antal l-a înlocuit pe Tiberiu Vedean în funcția de manager, conținutul „listei firmelor autorizate” nu a fost actualizat.
Dar … revenind la firme autorizate, RefleqtMedia.ro a făcut o cerere către DSP Cluj pentru a vedea care sunt entitățile autorizate să presteze servicii de îmbălsămare, iar răspunsul lor ne-a șocat.
Păi … devreme ce Spitalul Municipal nu poate autoriza PE NIMENI să presteze acele servicii, în conformitate cu HG-ul menționat mai sus și devreme ce DSP ne spune că nu există entități autorizate în acest sens în județul Cluj, rezultă faptul că s-a produs următoarea faptă penală: Art. 323
Uzul de fals
Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată.
Oare ce părere are actuala conducere a spitalului despre ceea ce se întâmplă chiar sub nasul lor?
La final precizăm că orice tentativă de intimidare sau amenințare de genul „vom lua măsuri” va fi întâmpinată cu o plângere penală sub aspectul săvârșirii articolului 206 din Codul Penal.