27.3 C
Turda
Friday, August 12, 2022
spot_img
HomeȘtiri Câmpia TurziiEXCLUSIV: Despre droguri, trafic și acuzații, cu chestorul de poliție, Sorin Oprea

EXCLUSIV: Despre droguri, trafic și acuzații, cu chestorul de poliție, Sorin Oprea

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

În contextul vizitei sale la Câmpia Turzii, unde a purtat discuții cu directoarele celor două licee din oraș, cu elevi și cu profesori, în legătură cu fenomenul „zombie”, traficul și consumul de droguri și alte substanțe psihoactive, chestorul de poliție, Sorin Oprea, șeful Agenției Naționale Antidrog a purtat o scurtă conversație cu jurnalistul, Ovidiu Bucur – redactor șef al www.RefleqtMedia.ro.

Reporter: Voiam să vă întreb cum comentați afirmațiile făcute de jurnalistul, Sorin Ovidiu Bălan, care a atacat Agenția Națională Antidrog, spunând că dumneavoastră nu vă faceți datoria față de cetățeni și că nu faceți nimic ca să combateți și să preveniți consumul de droguri la nivel de tineri.

Sorin Oprea: În primul rând, aș vrea să vă spun că responsabilitățile Agenției Naționale Antidrog, în conformitate cu legislația sunt foarte clare, agenția este coordonator național și monitorizator al politicilor antidrog în România. Componentele agenției, dincolo de precizate anterior sunt legate de activitatea de prevenire și cea de asistență.

Componenta legată de combaterea fenomenului este direcționată către DIICOT și, de asemenea, către structurile antidrog ale poliției. În acest context, luând în calcul toate aspectele de ordin legislativ, este clar că afirmațiile prezentate de dumneavoastră nu pot fi susținute.

Pentru destructurarea unei rețele de traficanți de droguri se utilizează unele metode investigative care durează în timp. De aceea, documentarea activității infracționale poate dura mai mult. Acesta a fost și cazul de la Câmpia Turzii când DIICOT și BCCO Cluj au reușit documentarea, identificarea și capturarea grupului care a distribuit substanțele respective la Câmpia Turzii.

Am făcut această precizare pentru că mă gândesc foarte serios că aspectele legate de prevenirea consumului sunt importante si ele sunt promovate cu respectarea regulilor și standardele în domeniu de către colegii de la Centrul Regional de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog. O serie de activități specifice au fost desfășurate și la Câmpia Turzii și Turda, în colaborare directă cu autoritățile locale și având la bază necesitatea de promovare a acestor proiecte pe nevoile comunității din Câmpia Turzii și Turda.

Cred, totuși, că trebuie făcută o analiză corectă a situației. Ceea ce s-a întâmplat este un lucru evident. Au fost tineri care au consumat aceste substanțe și i-au adus într-o stare foarte gravă, după părerea mea. Important este că o serie de intervenții medicale și-au atins scopul iar ei au fost restabiliți, din punct de vedere medical.

Gravitatea faptului este dată de faptul că aceste substanțe, etnobotanice, în momentul de față – în România – au creat probleme foarte serioasă, iar apariția lor, în anul 2008, a generat o mutație în special în cazul consumului de heroină, iar acest fapt a fost generat de doi factori, accesibilitatea și disponibilitatea acestor substanțe pe piața din România, precum și prețul foarte scăzut de achiziție, în comparație cu heroina, care au dat posibilitatea unui spectru mai larg de persoane să se drogheze. Din acest punct de vedere noi am făcut câțiva pași importanți, odată cu aprobarea legii 194/2011, România devenind una dintre cele patru țări europene care au o legislație destinată strict etnobotanicelor. Dintr-o evaluare foarte serioasă a ceea ce s-a întâmplat la Câmpia Turzii ne gândim foarte serios dacă acești dealeri pot fi contracarați mai repede, în sensul că ei folosesc pentru substanțe și alte categorii de ingrediente, în condițiile în care ei au introdus prenadez și otravă pentru șoareci.

În acest context este clar că avem o problemă foarte serioasă. Noi am promovat un tip de informare cu privire la această puritate a drogurilor. În România, heroina este la puritate între 3 și 7% maxim, ceea ce este foarte greu de explicat, dar dintr-un kilogram de heroină se pot face 3-4 kilograme de substanță „tăiată”, amestecată cu paracetamol, cu glisiofulvin sau cu substanțe foarte dure cum ar fi praf de cărămidă pisată sau șoricioaică (n.red. ȘORICIOÁICĂ, (1) șoricioaice, s. f. 1. Femela șoarecelui. 2. (Pop.) Substanță otrăvitoare, reprezentând un compus al arsenului, folosită mai ales contra șobolanilor; șorecie, șoricească. – Șoarece + suf. -oaică.).

Tragem un semnal de alarmă foarte serios, pentru toți consumatorii de droguri, să-și evalueze de fiecare dată problemele pe care le au, să se intereseze și să acceseze centrele noastre pentru că accesând centrele vor fi sfătuiți ce trebuie să facă. Noi ne axăm activitatea pe două componente, prevenire pentru cei care nu au debutat în consum și asistență și tratament pentru cei care sunt deja dependenți.

Reporter: Mi-ați ridicat o întrebare la fileu. Având în vedere carențele de comunicare între consumatori și autorități, este foarte important de știut un lucru. Există posibilitatea ca un consumator care se adresează Centrelor Regionale de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog să întâmpine probleme juridice, de natură penală?

Sorin Oprea: În România, consumul de droguri sau substanțe psihoactive nu se pedepsește. Astfel, orice consumator de droguri poate să se adreseze centrelor și va primi asistență, consiliere și tratament, pentru a depăși această problemă. Din punct de vedere legislativ se pedepsește deținerea de substanțe interzise, în vederea consumului, însă inclusiv aici s-au făcut pași mari înspre integrarea socială a consumatorului, în detrimentul condamnării acestuia. Astfel, dacă un consumator este depistat de autorități deținând un joint sau o cantitate mică de substanță, care este clar că o are pentru consum propriu, în loc să fie condamnat de judecător, se ia legătura cu departamentele de asistență socială, pentru ca acel consumator să fie susținut și orientat înspre reabilitare. Nu este normal ca un om care deține 0.9 g de cannabis să facă închisoare ca un tâlhar sau un hoț.

Reporter: Ce importanță au părinții și profesorii în activitatea de prevenire a consumului de substanțe psihoactive în rândul tinerilor?

Sorin Oprea: În activitatea de documentare privind consumul și traficul de substanțe psihoactive și droguri s-a constatat că majoritatea tinerilor care ajung să consume substanțe interzise provin din familii unde nu li se acordă atenție de către părinți. Acest lucru se întâmplă, îndeosebi, din cauza faptului că aceștia sunt ocupați cu asigurarea resurselor financiare pentru traiul de zi cu zi, însă se mai întâmplă ca atunci când sunt acasă și când ar trebui să discute cu copiii lor, părinții să se preocupe cu smartphone-ul sau cu televizorul, ignorând complet copilul. Aici apare sentimentul de abandon, iar tânărul își caută apreciere, confirmare și refugiu în anturaj.

Prin urmare îi sfătuim pe părinți ca timpul lor liber să-l dedice copilului, iar în momentele în care sunt acasă să poarte discuții prietenești cu copiii lor, pentru a vedea care sunt problemele cu care aceștia se confruntă.

De asemenea, colectivul profesoral are un amplu rol în fenomenul de prevenire al consumului de stupefiante. Și pe profesori îi îndemnăm să fie vigilenți în activitate, pentru a observa imediat acei copii care au schimbări comportamentale, care poate se confruntă cu probleme și să-i consilieze pe aceștia sau să se adreseze Centrelor Regionale Anti-Drog. Doar împreună putem combate acest fenomen.

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: