spot_img

EXCLUSIV: Cum își motivează liderii opoziției turdene votul negativ dat finanțării la fotbal

Date:

Share post:

Propunerea executivului local Turda de a finanța clubul ACS Sticla Arieșul Turda cu 100.000 de lei lunar a fost întâmpinată cu negativism și reticență de către consilierii USR PLUS, PMP și PSD.

Ei bine, RefleqtMedia a intuit încă de ieri intenția opoziției turdene de a se opune acestei finanțări astfel că, ieri, le-am trimis un mesaj celor 3 președinți de partide: Ciprian Rigman, Răzvan Ciortea și Adrian Nap.

Răzvan Ciortea, președintele PSD Turda, consideră că solicitarea celor de la ACS Sticla Arieșul Turda este una nefondată.

„Anul trecut, ei și-au fundamentat bugetul spunând că au echipă a doua și echipă de juniori republicani. Aproximativ 50% din bugetul lor s-ar fi adresat celor 2 loturi, mai ales că juniorii republicani puteau face deplasări inclusiv la Galați.

Ei bine, acum vin să solicite aceiași bani, deși nu avem echipă a doua și nici juniori republicani. Totodată, în solicitarea adresată CL, Florin Potora, președintele ACS Sticla Arieșul Turda, nu și-a fundamentat nicicum solicitarea”, a spus Răzvan Ciortea, președintele PSD Turda.

 

De asemenea, i-am chestionat pe Ciprian Rigman și Adrian Nap.

„Credem în utilitatea socială a sportului de performanță, în posibilitatea dezvoltării profesionale a tinerilor prin sport, dar mai credem și că sportul de performanță, mai ales cel finanțat din fonduri publice, trebuie să respecte principiul transparenței cheltuirii banului public, a fondurilor la vedere, aspect care la Turda nu reprezintă nici pe de parte o realitate în ultimii ani! Ca exemplu, niciun președinte al clubului Sticla Turda, finanțat din bani de la bugetul local, de la Gicu Tothăzan la actualul președinte Florin Potora, nu a venit în Consiliul Local Turda, forul care decide contribuția financiară către entitățile sportive asociate, pentru a prezenta un raport detaliat în legătură cu aspectele sportive și financiare ale activității fotbalistice! Interacțiunea lor cu Consiliul Local se rezumă la o cerere de câteva rânduri, elaborată parcă pe fugă, prin care solicită continuarea finanțării publice de 100 000 de lei pe lună. Nimic despre sezonul catastrofal în liga a 3-a, unde echipa se zbate în subsolul clasamentului, ocupând locul 7 din 10 echipe, cu mari șanse la retrogradare în liga a 4-a, nimic despre desființarea echipei a doua, unde se rodau tinerii jucători turdeni, nimic despre lipsa totală a investițiilor în infrastructura fotbalistică, nimic despre desființarea grupelor de juniori republicani, care ofereau o șansă în plus tinerilor care își doreau o carieră fotbalistică. Simțim că cineva se ferește să ofere detalii absolut firești atunci când fondurile merg cu adevărat spre susținerea sportului. Datorită lipsei totale de transparență și deschidere a conducerii clubului și a administrației Matei, neavând certitudinea că fondurile merg în totalitate spre susținerea activității sportivilor clubului, consilierii locali USRPLUS Turda vor vota împotriva alocării bugetare către clubul Sticla Turda. Cheltuirea transparentă și corectă a fondurilor publice nu este un lucru greu, trebuie doar să vrei asta! La Turda nu se poate…” – Ciprian Rigman.

 

„Întrebarea care se pune este: pentru ce dăm 100.000 de lei, lunar, la fotbal?
Pentru performanță? Nu cred că e cazul, având în vedere că echipa nu este în primele 4 locuri, măcar, depășindu-ne echipe care nu au bugete așa însemnate ca noi.
Pentru creșterea copiilor și juniorilor? Nu cred că e cazul, având în vedere proasta organizare la acest nivel și faptul că nu reușim să performăm. Să nu omitem faptul că odată cu apariția pandemiei, Sticla Arieșul Turda a renunțat la cele două echipe de juniori republicani, ceea ce ar fi trebuit să însemne cheltuieli mai mici.
Pentru că astea sunt cheltuielile necesare unui club clasat mediocru în Liga 3? Nu cred că e cazul, având în vedere că Unirea Dej, echipă care activează cu succes în Liga 2, nu are un buget mai mare decât cel al echipei turdene.
Pentru sprijinirea sportului turdean? Nu cred că e cazul, pentru că trebuie să ne amintim faptul că de câțiva ani nici nu s-au mai făcut procedurile de alocare de fonduri pentru activități sportive (dar nu numai), prin finanțare nerambursabilă pe Legea 350/2005, pentru că în Turda nu există doar fotbal, handbal masculin și volei feminin, activități susținute direct de la bugetul local.
Dacă mai adăugăm și faptul că nu se prezintă, periodic, o situație a sumelor încasate, a cheltuielilor făcute (cu justificări) și a realizărilor sau performanțelor sportive, indiferent de categoria competiției, răspunsul la întrebarea ”pentru ce dăm 100.000 de lei, lunar?” pare mai degrabă unul care ține de interese obscure, care are legătură cu cheltuirea nejustificată a banului public, în condițiile în care turdenilor li s-au majorat impozitele și taxele în mod semnificativ.
În concluzie, pentru ce dăm acești bani? 100.000 de lei pe lună este suma pe care turdenii trebuie s-o plătească pentru managementul sportiv defectuos generat de coaliția PNL-UDMR. Cred că acesta este răspunsul cel mai apropiat de adevăr.” – Adrian Nap.

spot_img
Bucur Ovidiu Adrian
Bucur Ovidiu Adrianhttp://refleqtmedia.ro/
Jurnalist, cu 14 ani de experiență. Specializat în investigații și articole de presă din domeniile: administrativ, politic, social

Subscribe

spot_img

Popular

More like this
Related

Castrul Roman Turda intra in patrimoniul UNESCO

👏 𝗗𝗼𝘀𝗮𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗶𝗻𝗱 𝗟𝗶𝗺𝗲𝘀-𝘂𝗹, 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲 𝘀i 𝗼𝗯𝗶𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃𝗲 𝗱𝗶𝗻...

Scandal la Restaurantul Sarea în Bucate – 4 persoane implicate, un rănit

Se pare că actul de vandalism, prezentat anterior de...

Comunicat de presă Bugetul anului 2023 -Primăria Municipiului Turda-

La fel ca în anii precedenți și anul acesta...

Restaurantul Sarea in Bucate, atacat de un individ, in cursul serii trecute

Un barbat a hotarat, din varii motive, sa sparga...
%d bloggers like this: