27.7 C
Turda
Friday, August 12, 2022
spot_img
HomeStiri AlbaEVALUAREA ACTIVITĂŢII INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN ALBA ÎN SEMESTRUL I 2018

EVALUAREA ACTIVITĂŢII INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN ALBA ÎN SEMESTRUL I 2018

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

În primul semestru al anului 2018, infracționalitatea, în judeţul Alba, a scăzut cu 11% față de primele 6 luni ale anului 2017; Au fost înregistrate, cu aproape 8 % mai puţine infracțiuni contra persoanei şi cu 8% mai puţine infracțiuni contra patrimoniului. A crescut siguranţa traficului rutier, fiind înregistrate scăderi la toţi indicatorii şi au fost intensificate acţiunile cu caracter preventiv;

În primele 6 luni ale anului 2018, priorităţile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au fost creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului, reducerea infracţionalităţii stradale, reducerea riscului rutier şi prevenirea victimizării participanţilor la trafic şi asigurarea climatului de legalitate pentru mediul de afaceri.

În domeniul prevenirii criminalităţii priorităţile de acţiune au fost prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului şi prevenirea infracțiunilor de violență în familie.

În cadrul acestor programe de prevenire a criminalității, au fost desfășurate activități, în 6 proiecte și 7 campanii de informare. Totodată s-au desfăşurat activităţi punctuale pe diferite segmente ale criminalităţii, în parteneriat cu instituţii, autorităţi publice locale şi ONG-uri.

În ceea ce priveşte combaterea criminalităţii, din analiza datelor statistice rezultă că în primele 6 luni ale anului 2018, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, au fost sesizate cu 11% mai puține infracţiuni decât în semestrul I al anului 2017. Astfel, infracţionalitatea judiciară a scăzut cu 6%, infracţionalitatea economică a scăzut cu 24%, iar infracţionalitatea de altă natură a scăzut cu 16 % .

Numărul infracţiunilor contra persoanei a scăzut în cu 7,7% . Infracţiunile de loviri sau alte violenţe reprezintă 51,86% din totalul infracțiunilor contra persoanei, indicator care creşte uşor, iar infracțiunile de ameninţare, reprezintă 14,2% din această categorie de infracțiuni și înregistrează o scădere de 14,3% .

Infracţiunile comise cu mare violenţă (omor, tentativă de omor, pruncucidere/uciderea nou-născutului de către mamă, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, viol – art.218 alin. 4 şi vătămare corporală) sesizate și constatate în semestrul I 2018, înregistrează 10 fapte. Astfel, infracţiunile de omor se păstrează la același nivel, respectiv câte 2 fapte, cele de tentativă de omor cresc cu 3 fapte, de la 3 la 6, iar infracțiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte se păstrează la același nivel, nefiind înregistrată nicio faptă de acest gen. Infracțiunea de vătămare corporală înregistrează o creştere faţă de perioada similară a anului 2017, de la 1 la 2 fapte.

Infracţiunile contra patrimoniului, sunt un indicator care a scăzut la finalul primelor 6 luni din 2018 cu aproape 8 %, infracţiunile de furt au scăzut cu 4,5%, Infracțiunile de tâlhărie au scăzut cu 5 fapte, infracțiunile de înșelăciune au scăzut cu 19%, iar infracțiunile de distrugere au scăzut cu 9,2% .

În ceea ce priveşte protejarea patrimoniului cultural naţional, în cadrul activităţilor de urmărire penală au fost întocmite şi trimise, autorităţilor judiciare competente, 4 comisii rogatorii, instituțiilor competente din Germania (2), SUA (2). În urma misiunii efectuate în ianuarie la Osnabruck (Germania), au fost identificați traficanții români care au exportat ilegal monede Koson din România. În urma perchezițiilor efectuate au fost recuperate 20 monede stater de tip Koson sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia și exportate ilegal, estimate la cca. 20.000 Euro.

Au fost efectuate o serie de activități în dosarele Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, vizând recuperarea de bunuri din domeniul Patrimoniului Cultural. Au fost identificate alte 28 bunuri de provenienţă arheologică (monede, podoabe, obiecte de cult), date în urmărire, solicitate prin Comisie Rogatorie Internaţională pentru indisponibilizare, recuperare/repatriere; În dosarele proprii au fost indisponibilizate 14 bunuri culturale susceptibile să aparțină patrimoniului cultural naţional, artefacte arheologice (leu funerar, topor perforat, lănci din fier, vas ceramic, 1 carte veche, icoane);

Totodată, au fost confiscate 2 detectoare de metale deținute ilegal, și a fost înregistrat un dosar penal privind comercializarea ilegală a detectoarelor de metale.

Criminalitatea transfrontalieră : În perioada analizată, s-a reușit identificarea a unui număr de 13 autovehicule de lux, căutate de autoritățile britanice și italiene, (5 de Marea Britanie și 8 de Italia).

Urmărirea şi extrădarea: În primele 6 luni ale anului 2018, a fost dispusă măsura urmăririi naţionale faţă de 92 persoane, dintre care : 24 pentru sustragerea de la executarea pedepsei cu închisoarea şi 68 persoane dispărute.

Măsura urmăririi internaţionale a fost solicitată faţă de 11 persoane despre care se deţin date şi informaţii că au părăsit România, acestea posedând mandate de executare a pedepsei cu închisoarea sau mandate de arestare preventivă;
La finalul perioadei analizate se aflau în evidenţa IPJ Alba 106 persoane urmărite naţional din care 69 pentru sustragerea de la executarea pedepsei cu închisoarea și 37 persoane dispărute.

Criminalitatea economico – financiară: În domeniul infracţiunilor contra patrimoniului societăţilor comerciale sau altor entităţi juridice, au fost constatate 48 de infracţiuni de delapidare, cu 27 mai multe decât în anul 2017. Au fost înregistrate creșteri la: infracţiunile de înșelăciune de la 128 la 187 infracţiuni, infracţiunile de fals, de la 99 la 127 infracţiuni, infracţiunile la Legea codului vamal, de la 0 la 11 infracţiuni, infracţiunile silvice, de la 35 la 47 infracţiuni şi au fost înregistrate scăderi la infracţiunile de abuz in serviciu, de la 16 la 6 infracţiuni.

În primele 6 luni 2018, au fost luate 17 masuri preventive;

În cursul anului 2018, s-au organizat șase acțiuni de amploare în domeniul produselor accizabile (tutun), construcțiilor, turism, transporturi, asigurări si prestări servicii cu scopul final de evaziune fiscală, spălarea banilor și delapidare .

Acțiunile s-au desfășurat pe raza a 8 județe şi capitala (Alba, Arad, Bihor, Cluj, Caras Severin, Mureș, Maramureș, Sibiu si București), în cadrul lor fiind efectuate 71 de percheziții domiciliare. Dosarele au avut ca obiect cercetarea unui număr de 32 de învinuiți, pentru fapte de evaziune fiscală, spălarea banilor, delapidare, deţinere în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile şi fals în înscrisuri sub semnătură privată care au avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma de 2.928.056 lei.

În urma activităţilor desfăşurate au fost reţinuţi 16 suspecţi şi s-a formulat propunerea de punerea în mişcare a actiunii penale şi arestare preventivă. Parchetul a dispus măsura controlului judiciar pentru 8 inculpaţi.

Infracţionalitatea în domeniul silviculturii

Pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale şi sustragerii de arbori din fondul forestier naţional la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, s-a acționat conform Planului Cadru de Acţiune ”SCUTUL PĂDURII 2018”

În urma activităţilor şi acţiunilor desfăşurate, în semestrul I 2018, au fost înregistrate 136 de dosare penale și soluţionate 167, au fost aplicate 291 de sancţiuni contravenţionale, a fost confiscată cantitatea de 1.707 metri cubi de material lemnos.

Controalele pe linia prevenirii delictelor silvice au fost efectuate în cooperare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba, Direcția Silvică Alba şi Garda Forestieră Alba.

Pe linia armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase au fost sesizate un număr de 25 de infracţiuni și constatate prin începerea urmăririi penale in personam, un număr de 76 de infracțiuni.

Fenomenul braconajului cinegetic a fost ţinut sub control, fiind constatate 27 de infracțiuni şi s-a asigurat legalitatea operaţiunilor cu materii explozive si substanțe periculoase prin acțiuni preventive si reactive, dispuse la nivel național sau local.

Au fost emise 25 de dispoziţii de suspendare sau anulare a dreptului de port şi folosire a armelor.

Siguranţa traficului rutier

Principalul obiectiv al polițiștilor rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba a fost siguranța traficului rutier pe drumurile publice, asigurându-se continuitatea dispozitivului rutier, precum şi reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezenţe active pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere.

În primele 6 luni ale anului 2018, pe raza județului Alba, s-au comis 49 de accidente grave de circulație (-2) soldate cu decesul a 7 persoane (-7), rănirea gravă a 48 de persoane (-4) și rănirea ușoară a 17 persoane (-6).

În primele 6 luni ale anului 2018, pe raza județului Alba, s-au comis 122 de accidente ușoare de circulație (-7) soldate cu rănirea ușoară a 146 de persoane (-32).

În primele 6 luni ale anului 2018, poliţiştii au aplicat un număr de 21.233 de sancţiuni contravenţionale, cele mai multe (11.625) pentru nerespectarea regimului legal de viteză, din care 60 celor care au depăşit viteza cu peste 50 km/h, 507 pentru depăşire neregulamentară, 114 pentru consumul băuturilor alcoolice, 97 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, 773 pentru indisciplina pietonilor, 2.536 pentru neportul centurii de siguranţă, iar restul pentru alte abateri.

Au fost reţinute în vederea suspendării 1160 permise de conducere, au fost retrase 427 certificate de înmatriculare pentru diferite defecţiuni tehnice, lipsa inspecţiei tehnice periodice sau lipsa RCA.

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie sunt: viteza neadaptată la condițiile de drum (11), neacordare prioritate vehicule (7), traversare neregulamentară (7), nerespectare distanţei în mers (5).

Responsabilitatea asigurării ordinii şi siguranţei publice este deosebit de complexă şi s-a realizat prin efortul conjugat al tuturor instituţiilor de aplicare a legii, cu sprijinul constant al comunităţii.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba este pregătit, atât din punct de vedere profesional cât şi logistic, pentru a-şi îndeplini cu succes misiunile şi pentru a pune în aplicare prevederile legale, astfel încât siguranţa cetăţenilor din judeţul nostru să nu fie afectată.

Prioritatea noastră rămâne creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor şi soluţionarea cu operativitate a sesizărilor primite.

Întocmit:
Comisar de poliţie Prodan Luminiţa

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: