Este timpul sa ne protejam de tuberculoza

spot_imgspot_img

Ziua Mondială de Lupta Impotriva Tuberculozei

ESTE TIMPUL SĂ NE PROTEJĂM DE TUBERCULOZĂ !

Ziua Mondială a Tuberculozei, marcată simbolic la data de 24 martie a fiecărui an, este concepută pentru a atrage atenția opiniei publice cu privire la epidemia globală de tuberculoză (TBC) și eforturile de a elimina boala. În 2012, 8,6 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar 1,3 milioane au murit din cauza acestei boli, mai ales în lumea a treia.

24 martie comemorează ziua din anul 1882, când Dr. Robert Koch uimea comunitatea științifică prin anunțarea unui mic grup de oameni de știință de la Universitatea din Berlin, Institutul de Igienă că a descoperit cauza tuberculozei, bacilul Koch. Potrivit colegului lui Koch, Paul Ehrlich, „La această sesiune memorabilă, Koch a apărut în fața publicului cu un anunț care a marcat un punct de cotitură în istoria unei boli infecțioase umane virulente. În cuvinte simple, clare, Koch a explicat etiologia tuberculozei cu o forță convingătoare, prezentând multe dintre diapozitivele sale de la microscop și alte dovezi”. La momentul anunțului lui Koch din Berlin, TBC făcea ravagii prin Europa și America, provocând moartea la unu din șapte oameni. Descoperirea lui Koch a deschis calea spre diagnosticarea si vindecarea tuberculozei.

Stiati ca…..

  • Tuberculoza (TBC) este una dintre primele 10 cauze ale decesului la nivel mondial.
  • În 2017, 10 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar 1,6 milioane au murit din cauza bolii (inclusiv 0,3 milioane dintre persoanele cu HIV).
  • În 2017, aproximativ 1 milion de copii s-au îmbolnăvit de tuberculoză și 230 000 de copii au decedat de TB (inclusiv copiii cu TB asociată cu HIV).
  • TB este un ucigaș lider al persoanelor HIV pozitive.
  • TB multidrog rezistent (MDR-TB) rămâne o criză a sănătății publice și o amenințare la adresa securității sănătății. OMS estimează că au existat 558 000 de cazuri noi cu rezistență la rifampicină – cel mai eficient medicament de primă linie, dintre care – 82% au avut MDR-TB.
  • La nivel global, incidența tuberculozei scade la aproximativ 2% pe an. Acest lucru trebuie să accelereze până la un declin anual de 4-5% pentru a atinge obiectivele de referință pentru 2020 ale Strategiei de TBC.
    Se estimează că 54 de milioane de vieți au fost salvate prin diagnosticarea și tratamentul TBC între 2000 și 2017.
    Terminarea epidemiei de TBC până în 2030 se numără printre obiectivele de sănătate ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Vaccin impotriva tuberculozei

Vaccinul împotriva Bacilului Calmette–Guérin (BCG) reprezintă un vaccin utilizat în principal împotriva tuberculozei. În țările unde tuberculoza apare frecvent, este recomandată o singură doză pentru bebelușii sănătoși, iar aceasta trebuie administrată cât mai recent de la naștere. În zonele în care tuberculoza nu este comună, doar bebelușii ce prezintă risc mare sunt, de obicei, imunizați, în cazul în care pacieții suspectați de tuberculoză au fost testați și tratați. De asemenea, adulții care nu au tuberculoză și nu au fost imunizați în prealabil, dar care sunt expuși frecvent la tuberculoza rezistentă la medicamente pot fi imunizați.

Procentajele de protecție variază considerabil și durează între zece și douăzeci de ani. Previne infectarea a aproximativ 20% dintre copii, iar pentru cei infectați deja, în jumătate dintre cazuri va fi prevenită dezvoltarea bolii. Vaccinul se administrează prin injectare subcutanată. Necesitatea dozelelor suplimentare nu este susținută de dovezi. De asemenea, poate fi folosit în tratarea unor cazuri de cancere ale vezicii urinare⁠

Reacțiile adverse grave sunt rare. De multe ori apare roșeață, umflături și durere medie în zona injectării vaccinului. O mică ulcer⁠ație ar putea, de asemenea, să se formeze, rămânând cicatrice după vindecare. Efectele adverse sunt mai comune și potențial mai severe la persoanele cu un sistem imunitar slăbit⁠. Nu se poate folosi în condiții de siguranță în timpul sarcinii.

Vaccinul BCG a fost prima dată folosit în scop medical în anul 1921. Acesta se află pe lista de medicamente esențiale a Organizației Modiale a Sănătății a celei mai importante medicații necesare într-un sistem de sănătate de bază. În fiecare an, vaccinul este administrat la aproximativ 100 de milioane de copii.

Surse: WHO, INSP Bucuresti, Wikipedia

spot_img
%d bloggers like this: