spot_img

Este AJUNUL CRĂCIUNULUI – tradiții și obiceiuri la Nașterea Domnului

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

În data de 20 decembrie, odată cu Ignatul, când se taie porcul, se intră în sărbătorile de iarnă.

Din această zi și până la Crăciun, începe umblatul cu capra, turca sau brezaia, o mască cu cap de animal, cu scopul de a aduce rodnicie recoltelor și bunăstare animalelor din ogradă.

Ce se face în ajunul Crăciunului

Înainte de ajun, în noaptea de 23 spre 24 decembrie, în unele zone ale țării se face masa de ajun, pentru sufletele morților, cu alimente de post la care este invitat și preotul ca să le guste și să le binecuvânteze. Tot în această perioadă încep și colindele de Crăciun, care anunță Nașterea Domnului.

Tradiția spune că Dumnezeu a lăsat colindele pe pământ special ca să ne mai scape de păcate, iar când acestea nu se vor mai auzi, vor ieși diavolii pe pământ. Colindătorii sunt răsplătiți cu covrigi, mere, nuci și turte specifice, numite „scutecele lui Hristos”, dar mai nou lumea oferă și bani.

Chiar și la masa de Crăciun este bine să ascultăm colinde, pentru că aduc armonie în relațiile dintre oameni și belșug în case și pe ogoare.

Păstrarea luminii este una dintre cele mai iubite și vechi tradiții în Moldova, tradiție pe care unii dintre locuitorii satelor moldovenești o mai țin.

Sărbătoarea Crăciunului este strâns legată de solstiţiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an. Astfel, în seara de ajun, moldovenii aprind un rug din buşteni pentru a ţine cât mai mult lumina.


Citeşte întreaga ştire: Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Ce se face în ziua Nașterii Domnului

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Cea mai mare galaxie din Univers a fost descoperită recent – mai contestă cineva existența extratereștrilor?

Universul, cosmosul sau „marele întuneric” - oricum i-ai spune, este o vastă întindere de spațiu, materie, antimaterie și...

Nu toți copiii au amintiri plăcute de Paști

Pentru majoritatea copiilor, sărbătorile de Paști sunt frumoase, cu cadouri și tradiții spectaculoase, însă există și copii pentru...

Cea mai ciudată poză de până acum! Ce credeți că este?

Jurnalistul, Vlad Petreanu, de la Europa FM, a publicat, ieri, fotografia atașată acestui articol, însă n-o să ghicești...

Intervenție EMOȚIONANTĂ pentru un echipaj SMURD, la Măguri Răcătău

Echipajul SMURD de la Garda de Intervenție Gilău a avut parte de o misiune memorabilă în localitatea Măguri...
spot_img

Mihai Seplecan: „DIICOT Cluj nu-si mai face datoria de mult”

Fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, a scos de la naftalină o serie de informații controversate cu privire la activitatea desfășurată de...
%d bloggers like this: