spot_img

Elevii clujeni vor participa la activitățile de educație juridică susținute de avocații din cadrul Baroului Cluj, în cadrul proiectului județean „Fii avocat în școala ta!”

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

Inițiat de Uniunea Națională a Barourilor din România, proiectul județean „Fii avocat în școala ta!” se va desfășura în perioada 15 martie-15 iunie 2022, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj în 12 unități de învățământ din județul Cluj.

 

 65 de avocați voluntari din cadrul Baroului Cluj, în colaborare cu profesorii diriginți, coordonatorii de proiecte și programe educative și profesorii care predau discipline socio-umane, vor susține modulele-pilot pentru aproximativ 160 de clase (nivel gimnazial și liceal) din următoarele unități de învățământ: Colegiul Național “Andrei Mureșanu” Dej; Colegiul Național “George Coșbuc” Cluj-Napoca; Colegiul Național ” Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca;  Liceul Teoretic “Pavel Dan” Câmpia Turzii; Liceul Teoretic “Petru Maior” Gherla; Liceul Teoretic “Josika Miklos” Turda; Liceul Teoretic “Octavian Goga” Huedin; Școala Gimnazială “Teodor Murășanu” Turda; Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca; Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca; Liceul Teoretic “Apaczai Csere Janos” Cluj-Napoca; Liceul Teoretic “Avram Iancu” Cluj-Napoca.

 

Prin intermediul activităților educative extrașcolare, elevii din învățământul preuniversitar clujean, vor parcurge cinci module tematice de educație juridică, cu privire la cunoștințele elementare despre drepturile fundamentale și responsabilitățile pe care aceștia le au, precum și informații referitoare la specificul răspunderii civile și penale, în contextul actualei legislații.

 

Conținutul modulelor de educație juridică sunt special create pentru formarea unor reflexe juridice sănătoase, astfel încât tinerii să deprindă conduite responsabile, în diferite contexte de viață cotidiană și profesională.

 

Cele cinci module din cadrul proiectului județean sunt structurate tematic, astfel încât să răspundă nevoii elevilor de a se poziționa și de a se integra într-o societate aflată în continuă schimbare, conținând rigori noționale și procedurale adesea contraintuitive și mai puțin cunoscute, după cum urmează:

  1. „Fii avocat în școala ta!”-Mic ghid de orientare profesională (informații despre profesiile juridice, rolul fiecărui profesionist al Dreptului, organizarea judiciară);
  2. „Ce înseamnă să fii liber? Libertatea mea se termină unde începe libertatea ta” – despre bullying și alte agresiuni;

3.„Fii COOL, fără să fii Penal!”- Infracțiunile de violență, infracțiunile care vizează patrimoniul;

4.„Fii COOL, fără să fii Penal!”-Infracțiunile privitoare la adoptarea unor comportamente nesănătoase;

5.„Fii COOL, fără să fii Penal!”-Infracțiunile informatice.

 

În cadrul parteneriatului interinstituțional sunt prioritizate nevoile actualei generații de elevi, cu prioritate conștientizarea de către aceștia a regulilor sociale și de conviețuire, asumarea etică a proceselor decizionale, dar mai ales înțelegerea precoce a consecințelor juridice derivate din actele și faptele cu semnificație juridică.

 

Predarea educației juridice în școli, indiferent de forma în care se produce,  este un proces care contribuie la formarea  societății de mâine, în care copiii vor şti care sunt drepturile lor şi cum să le apere, care sunt instituţiile la care trebuie să apeleze când au probleme şi astfel va scădea infracționalitatea juvenilă, va scădea numărul de copii victime, va creşte respectul faţă de oameni şi încrederea în instituțiile statului, oamenii se vor implica mai mult în viaţa cetăţii, vor deveni mai responsabili şi mai atenți la ce se întâmplă în jurul lor. Consider că demersul început prin apariția manualului de educaţie juridică al lui Cristi Danileţ – „Educaţia juridică pentru liceeni. Ghid practic despre drepturi şi justiţie”- care conţine informaţii despre drepturile omului, procesul legislativ, organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar şi a procedurilor judiciare, scris într-un limbaj accesibil, precum și prezența domniei-sale în numeroase școli a fost un început care trebuie continuat prin astfel de proiecte care, alături de altele care vizează educația financiară, antreprenorială, educația pentru mediu, pentru sănătate contribuie decisiv la formarea viitorilor absolvenți ai școlii românești.”, a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

 

                                                                                     COMUNICARE INSTITUȚIONALĂ, I.Ș.J. Cluj

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Crimă în zona de munte a Clujului? O târgumureșeancă a dispărut în condiții suspecte

La data de 23 mai a.c., în jurul orei 13.05, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată prin apel...

Cu burta la gură, înainte de majorat – vezi câte mame minore are județul Cluj

În conformitate cu statisticile europene publicate recent, România se numără printre țările cu cele mai multe mame minore. Pornind...

VIDEO – Două persoane rănite în accidentul de pe Centura Vâlcele – Apahida

Două persoane au fost rănite în tamponarea în lanț petrecută pe Centura Vâlcele-Apahida. „Până în acest moment, trei persoane...

Accident rutier FOARTE GRAV pe Centura Vâlcele – Apahida

4 autoturisme sunt implicate, chiar acum, într-un accident rutier petrecut pe centura Vâlcele - Apahida. La fața locului intervin...
spot_img

Accident mortal la Vâlcele

Ieri seara, viata unui barbat a fost curmata, ca urmare a unui accident rutier. "Accident rutier in jurul orei 19.25 pe DN1 E60 km465+500 (statia...
%d bloggers like this: