spot_img
spot_img

Editorial: „Credința este cheia către nădejde, nu o batjocoriți!”

spot_img

Am constatat, cu stupoare, faptul că decizia conducerii Spitalului „Dr. Cornel Igna” din Câmpia Turzii de a solicita o slujbă de sfeștanie, cu ocazia redeschiderii compartimentului de îngrijiri paliative a stârnit rumoare, trolling și batjocură în mediul online.

„Au chemat preoții să sfințească o secție care e deschisă de mult” – au spus unii.

„Nu se putea fără popă?”, au întrebat – ironic – alții.

Nu voi stărui asupra comentariilor care denotă o amplă lacună neuropsihică, însă voi stărui asupra unor aspecte simple și incisive, așa cum mă știți.

Nu sunt în fan al preoților, nu le suport ipocrizia și minciunile, dragostea față de arginți și lăcomia și nu sunt un creștin practicant de mai bine de 1 an.

Defapt, dacă aș fi caracterizat de un preot creștin-ortodox, aș putea fi considerat în fel-formă, din cauza credințelor mele și al felului de a mă exprima, însă cu toate acestea consider că slujbele de sfeștanie, stropirile cu agheasmă, rugăciunile de orice fel (ortodox, catolic, protestant, neo-protestant), precum și orice altă formă de manifestare a religiei sunt mai mult decât binevenite într-un loc al deznădejdii, al resemnării, al suferinței și al TERORII, așa cum este secția de îngrijiri paliative a unui spital.

Pentru cei care nu știu ce înseamnă „Îngrijiri paliative” – este locul în care te duci atunci când ești în fază terminală, pentru o tentativă de alinare a suferinței fizice, prin intermediul unor condiții superioare de spitalizare și o atenție sporită acordată de personalul medical și auxiliar.

Ei bine, oamenii care sunt în fază terminală, indiferent de vârsta lor sau chiar de nivelul de luciditate manifestat în acele momente, suferă de cea mai mare teamă a umanității – TEAMA DE MOARTE.

Nu știu câți dintre voi ați văzut cum arată frica… se poate vedea doar în ochii unor oameni în fază terminală și arată mai cumplit decât orice descriere sau imagine din orice film horror văzut vreodată.

Vorbim despre frica pură, frica aia care te face să plângi, să disperi și să tragi de un trup muribund până la ultimele sale limite posibile, doar pentru a nu muri. Frica aia care te face să scrâșnești din dinți, să-ți stea inima în loc și, în același timp, să te chinui să respiri și să rămâi în viață.

Personal, am văzut acea frică în două ipostaze distincte, la doi oameni foarte dragi mie, pe care i-am pierdut. Nu mi-aș dori și nu aș dori nimănui, NI-MĂ-NUI să trăiască o astfel de frică, deoarece dicționarul este prea dulce pentru a explica, întocmai, acel sentiment.

În acele momente, orice cuvânt de susținere și îmbărbătare valorează ENORM și te legi de orice poți, pentru a ți se alina această frică, iar la oamenii de pe Paliative, acea frică este însoțită și de o durere fizică, dar și de un alt sentiment cumplit – cel al neputinței.

Așadar vorbim despre FRICA PURĂ (CUMPLITĂ, ORIBILĂ, VISCERALĂ), DURERE FIZICĂ (LA FEL DE ORIBILĂ) ȘI SENTIMENTUL DE NEPUTINȚĂ. Prin asta trec oamenii de pe paliative. Ei bine, sunt absolut convins că un discurs despre transformarea materiei în carbon sau o vorbă de genul „asta e viața – ne naștem și murim” nu valorează nici cât un scuipat pentru acei oameni.

În schimb, o poveste frumoasă despre „viața de apoi”, despre „o lume mai bună, lipsită de suferință” sau despre „îngeri care te vor lua sub aripile lor și te vor duce să-ți revezi dragii defuncți” este mult mai valoroasă, din punct de vedere psiho-emoțional.

Tocmai din acest motiv, în calitate de jurnalist și de om, condamn orice formă de atac asupra bisericii ÎN ACEST CONTEXT. DA, LĂSAȚI PREOȚII, PASTORII, CĂLUGĂRII ȘI MUFTIII ÎN SPITALE, pentru că doar ei au cuvintele și atuurile psihologice destinate alinării acestor suferințe.

Da – sunt de acord că toată această putere izvorăște tocmai din mintea bolnavilor și din disperarea lor, dar dacă putem să le alinăm frica și suferința prin niște elemente externe, cu efect de placebo – de ce să nu o facem?

Ovidiu Bucur
redactor șef – RefleqtMedia.ro

spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Bebelușii ar putea primi alocație DIN PRIMA ZI

Tu cât ai așteptat până ai primit alocația copilului...

De ce e bine să bei apă cu ghimbir in fiecare zi

Ghimbirul este cunoscut pentru proprietățile antiinflamatorii, însă el aduce...

Nutriționistul explică de ce brânza îngrașă mai mult decât carnea de porc

Share Nutriționiștii consideră că cine vrea să slăbească ar trebui...

Raed Arafat, decorat cu „Steaua României” în grad de cavaler

Pentru felul în care coordonează activitatea Departamentului pentru Situații...
spot_img

Newsletter

spot_img

Descoperă!

Unde este cel mai ieftin carburant din Turda și Câmpia Turzii?

Intrarea stației de carburanți Lukoil din Câmpia Turzii în...

Suntem conștienți că mulți ne-ar vrea prăjiți la foc mic…

... însă asta nu o să se întâmple atât...

Sesizări RefleqtMedia: Angajații Policlinicii vechi TERORIZAȚI de locuitorii de pe Goldiș

Când ai o anumită educație sau carență de educație,...

Magnificii sunt pregatiti sa dea piept cu ISTORIA!

Dupa 35-35 pe teren propriu, AHC Potaissa Turda va...
spot_img
spot_imgspot_img

PSD Campia Turzii:”Cu un manager politruc lipst de competenţele necesare nu poţi face performanţă în spitalul din Câmpia Turzii!”

Raportat la situaţia gravă existentă la ora actuală în Spitalul municipal ,,Dr. Cornel IGNA”, PSD Câmpia Turzii, prin aleşii locali a intreprins o serie...

Campia Turzii a trecut de incidenta de 6/1000 locuitori

Situatia epidemiologica in Campia Turzii devine tot mai complicata, de la o zi la alta. Cu 168 de cazuri active, Campia Turzii are Inincidenta COVID19...

Vin banii pentru RMN-ul de la Câmpia Turzii

Consiliul Județean Cluj a alocat noi resurse financiare care vor fi utilizate în scopul achiziționării de aparatură medicală. Astfel, forul administrativ județean a direcționat către...
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: