În vara acestui an, Primăria Câmpia Turzii a parafat două contracte de lucrări aferente unor proiecte cu finanțare europeană.
Este vorba despre contractele de lucrări aferente proiectelor:
- Regenerare urbană prin reabilitarea Palatului Cultural „Ionel Floașiu”, a Teatrului de Vară și a Parcului Central „Ionel Floașiu”;
- Construire Centru Social de Zi, Skatepark și Patinoar în Municipiul Câmpia Turzii;
Titularele ambelor contracte de lucrări sunt asocieri de societăți comerciale conduse de societatea turdeană, AWE Infra SRL și ambele contracte consființesc economii importante făcute de Primăria Câmpia Turzii.
Dar … să le luăm pe rând:
- Contractul de lucrări aferent proiectului „Regenerare urbană prin reabilitarea Palatului Cultural „Ionel Floașiu”, a Teatrului de Vară și a Parcului Central „Ionel Floașiu”” are o valoare totală de aproximativ 20 de milioane de lei (TVA INCLUS).
Ei bine, valoarea totală a proiectului european, așa cum apare pe site-ul Primăriei Câmpia Turzii este de 23.268.969,55 lei.
Rezultă o economie de aproximativ 3.2 milioane de lei. Această economie se va reflecta asupra bugetului local de venituri și cheltuieli al Municipiului Câmpia Turzii, în contextul în care finanțarea obținută de Câmpia Turzii de la ADR Nord Vest are aceeași valoare, indiferent de valoarea licitată.
2. Contractul de lucrări aferent proiectului „Construire Centru Social de Zi, Patinoar și Skatepark în Municipiul Câmpia Turzii” are o valoare totală de 18.290.430 de lei.
Aici, economia „reușită” de Primărie se ridică la aproape 2 milioane de lei, dar povestea este puțin mai complicată, însă o vom explica.
Proiectul european „Construire Centru Social de Zi, Patinoar și Skatepark în Municipiul Câmpia Turzii” are două componente: centrul social respectiv complexul AflaGen Park.
Lucrările la Complexul AlfaGen au fost executate și finalizate în baza unui alt contract în valoare de 2.5 milioane de lei.
Din valoarea totală a proiectului rămân 20 milioane lei pentru Centrul social de Zi.
Astfel, față de valoarea ofertată de AWE Infra rezultă o economie de 2.5 milioane de lei care, de asemenea, nu va mai apăsa pe Bugetul local de venituri și cheltuieli.
În altă ordine de idei, din cele 8 proiecte europene ale Municipiului Câmpia Turzii, singurul care încă nu are un contract de lucrări încheiat este „Construire Grădiniță în Municipiul Câmpia Turzii”.
Restul de 7 proiecte sunt fie în fază avansată de implementare (Reabilitare Victor Ungureanu – 90%, Reabilitare Pavel Dan – 90%), fie în fază incipientă de implementare.