fbpx
spot_img
spot_img

Dr. Lehel Csergo: „VA PUTETI INCHIPUI CA SALVAREA DIN CAMPIA TURZII FUNCTIONEAZA CU…2 SALVARI?”

spot_img
spot_img
spot_img

De citit

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Aproape zilnic primim stiri despre dezastrul din sistemul sanitar. Vedem/ auzim oameni indignati- de la apartinatori nemultumiti pana la stiristi cu greutate. Toti sunt revoltati de ce se intampla in Sanatate dar nimeni nu pune intrebarea DE CE SE INTAMPLA? Nu am vazut o analiza pertinenta a sistemului pe nici un post de televiziune, la nici o Andreea Esca.

Da, la Campia Turzii Ambulanta functioneaza cu doua echipaje pe tura, echipaje formate dintr-un sofer si o asistenta (asistent).Daca in anul 2000 erau 3 medici la Ambulanta, dupa aproape douazeci de ani nu mai este nici unul.

Cele doua echipaje asigura urgentele din Campia Turzii si comunele invecinate- de la Luncani pana la Padureni si pana la Frata, plus transportul pacientilor din Spital catre clinicile din Cluj. Deci daca o ambulanta pleaca cu un bolnav grav la Cluj si cealalta pleaca la Sopor dupa o gravida, zona ramane descoperita pentru cel putin 2 ore. Teoretic numarul unic de urgenta 112 s-a creat tocmai pentru a coordona mai bine activitateta Ambulantei astfel incat la nevoie sa fie trimis un echipaj liber din alta zona. Dar din pacate echipaje libere nu prea sunt deoarece se abuzeaza cu sunatul la 112. Ar trebui chemata Ambulanta pentru urgente reale- stari comatoase, paralizii, dispnee marcata, hemoragii importante si nu pentru raceli, dureri de cap sau de spate. Este foarte frustrant si ca medic sa nu poti trimite un pacient tanar cu infarct la Cluj pentru a beneficia de coronarografie de urgenta si Ambulanta sa apara dupa doua ore cu o tanara din Frata, neasigurata, cu o febra de 37,2 care suna la salvare ca sa beneficieze de servicii medicale gratuite.

Solutii? Da, sunt. Dar pentru asta e nevoie de implicare la toate nivelurile- conducerea ambulantei, conducerea DSP dar si autoritatile locale- conducerea spitalului si chiar Primaria. Oare la nivelul Consiliului Judetean nu exista un departament pentru Situatii de Urgenta? Ca tot avem si un consilier judetean…

Comentarii

- Advertisement -
- Advertisement -

Alte articole

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Comentarii

%d bloggers like this: