spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Dr. Lehel Csergo: Autoritatile locale nu vor recunoaste ca exista probleme in spitalul lor

Când au apărut primele informații despre “azilele groazei”, s-a umplut internetul de acest slogan: ” toți știau”. Adică autoritățile cunoșteau problemele din aceste azile, dar nu au făcut nimic. Și nu s-a stins bine scandalul cu casele de bătrâni, a și apărut altul: “spitalele groazei”. O gravidă naște în curtea spitalului, pentru că nu există ginecolog de gardă. Iar medicul de gardă- chirurg – se pare că nici măcar nu a fost anunțat că există o urgență. Într-un alt spital un pacient care a suferit un accident este tratat de către un ginecolog și rămâne cu o tijă metalică în coapsă. Fiindcă în spital nu exista chirurg de gardă! Ziariștii sunt oripilați, populația revoltată. Și totuși, sloganul “toți știau” se potrivește din nou: autoritățile știu foarte bine că în spitalele mici aceste situații se pot repeta oricând- dar nimeni nu face nimic!

În spitalele din orașele mici există în general 3 linii de gardă: Interne, Pediatrie și o gardă comună Chirurgie/ Ortopedie/ Ginecologie. Doar că ginecologul nu știe să pună in ghips piciorul rupt, chirurgul nu știe să asiste nașterea iar ortopedul nu știe să opereze apendicita. Oricum, fără anestezist nici unul nu face nimic. Așa că urgențele sunt trimise spre spitalele mai mari. Dacă există Ambulanță liberă. Și dacă este timp. Dacă nu, se întâmplă ce s-a întâmplat la Urziceni.

Există soluție? Ca să găsești soluții, prima dată trebuie să recunoști că există probleme. Iar autoritățile locale nu vor recunoaște că în spitalul lor există probleme. Așa că în următorii 10 ai eu nu cred că se va schimba ceva în bine în spitalele de stat. Deocamdată singurul care a recunoscut că sunt probleme la spitalele mici este președintele Colegiului Medicilor, profesorul Daniel Coriu. Dar despre asta într-o altă postare…

spot_img
spot_img
spot_img