În 27 decembrie, la Sugeacu, în comuna Baciu, 2 băieți minori au fost agresați de alți doi băieți, ca urmare a unui conflict spontan.
Mama unuia dintre băieții agresați a acuzat public faptul că dispecerul 112 al IPJ Cluj ar fi „pasat-o”.
„Cei doi băieți, al meu și un prieten de-al lui, au mers până la magazinul din sat, care este la mai puțin de un kilometru de casa noastră. Când au ieșit din magazin, alți doi minori de etnie rromă, din comunitatea care locuiește în sat, l-a împins pe prietenul fiului meu. Fiul meu i-a spus <> și au plecat. Doar că cei doi minori de etnie i-au urmărit și imediat ce au ieșit de pe strada principală, l-au lovit cu piciorul pe prietenul fiului meu, iar acesta a căzut la pământ. Apoi, unul dintre ei l-a ridicat și l-a ținut, iar celălalt l-a lovit cu pumnul în față. Pe fiul meu nu l-au lovit pentru că au crezut că este fată. Copiii au venit acasă plângând, iar băiatul bătut era plin de sânge pe față”, a povestit pentru ȘtiriMed, A. G. , mama unuia dintre băieți.
Când a sunat la 112, în loc să primească sprijin, femeia a fost tratată cu un ton superior
„I-am detaliat doamnei tot ce s-a întâmplat și am rugat-o să trimită un echipaj de Poliție să îi identifice pe cei doi agresori, deoarece copiii noștri au știut să ne spună doar cum erau îmbrăcați. Doamna mi-a spus că legea nu este cum vreau eu și când am întrebat-o dacă la fel ar fi reacționat, dacă într-o situație similară s-ar fi aflat copilul dânsei, mi-a spus că <>. În ciuda insistențelor mele de a menține un ton adecvat, am fost nevoită să o rog pe doamnă să nu ridice tonul și să înțeleagă perspectiva unui părinte îngrijorat după ce copiii au fost agresați în plină zi în drum spre casă, dinspre magazinul din sat. Între timp, soții noștri au plecat în sat să îi caute pe cei doi copii agresori, gândindu-ne să putem oferi un sprijin echipajului de Poliție, atunci când va veni”, a mai spus mama care a reclamat cazul, potrivit sursei citate.
Ei bine, deși situația este una, cu adevărat, delicată – din punct de vedere legal, dispecerul 112 al Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj a acționat perfect legal.
În conformitate cu legea, echipajele de poliție sunt trimise în teren, ca urmare a unui apel la 112, doar în cazul în care trebuie să intervină la o urgență CARE SE PETRECE… nu pentru investigarea unui caz sau cercetări, CA URMARE A PRODUCERII unui eveniment. NU! În acest caz, persoana vătămată se deplasează la cea mai apropiată unitate de poliție și depune o plângere scrisă.
Serviciul de urgență 112
Serviciul de urgență 112 asigură preluarea apelurilor de urgență de la cetățeni și transmiterea acestora către agențiile specializate de intervenție (Ambulanță, SMURD, Poliție, Pompieri, Jandarmerie, Salvamont), în vederea asigurării unei reacții imediate, uniforme și unitare pentru soluționarea urgențelor.
Serviciul de urgență 112 este furnizat de Sistemul național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU). Administratorul SNUAU este Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
SNUAU este compus din centre unice pentru apeluri de urgență, dispecerate integrate de urgență și dispecerate de urgență ale agențiilor specializate de intervenție. Atât centrele unice pentru apeluri de urgență, operate de STS, cât și dispeceratele de urgență ale agențiilor specializate de intervenție sunt organizate la nivelul fiecărui județ. Centrul 112 București-Ilfov recepționează apelurile efectuate din București și din județul Ilfov.
Numărul 112
112 este numărul unic pentru apeluri de urgență, disponibil în toată țara, ce poate fi apelat din toate rețelele publice de telefonie.
Apelurile sunt preluate 24/7 de operatorii STS din cadrul Serviciului de urgență 112 și, în funcție de tipul urgenței, sunt transferate apoi către dispecerii agențiilor specializate de intervenție, care realizează un interviu pe domeniul de competență, alocă și alertează echipajele din teren.
Apelurile pot fi preluate și procesate în mai multe limbi de circulație internațională și în limbile minorităților naționale.
Legislație
Reglementări și Metodologii
Protecția datelor personale
- Ordonanța de Urgență nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, cu modificările și completările ulterioare
- Ordonanța de Urgență nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, cu modificările și completările ulterioare
- Ordonanța de urgenţă nr. 48 din 26 mai 2023 privind unele măsuri în domeniul Sistemului național unic pentru apeluri de urgență
- Hotărârea nr. 682/2009 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Comitetului național de coordonare a activității Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, precum și a Secretariatului tehnic permanent
- Decizia ANCOM nr. 1023/2008 privind realizarea comunicațiilor către Sistemul național unic pentru apeluri de urgență, cu modificările și completările ulterioare