fbpx
spot_img

Diferența dintre angajament și turnător la Securitate, de la Antal și Pătruțiu, la Popescu și Tor

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Date:

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Share post:

În momentul în care vrem să terfelim imaginea cuiva, îi căutăm în trecut, pentru a afla ce a făcut, ce cărți nu a returnat bibliotecii, cu cine s-a bătut, pe cine a… iubit sau, în cazuri mai speciale, dacă a turnat la Securitate.

Ultimul caz  de persoană împotriva căreia se desfășoară o campanie de denigrare este cel al lui Mihai Pătruțiu, consilier local PNL, inginer în construcții, diriginte de șantier și, în general, unul dintre liberalii cu cea mai fermă coloană vertebrală.

În ultimele două săptămâni, pe Whatsapp a început să circule un document emis de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, din care rezultă că Pătruțiu a semnat un angajament, dar *nu are statutul de colaborator al Securității*.

Cu toate acestea, ieri – în cadrul ședinței online de Consiliu Local de la Câmpia Turzii – o parte dintre consilierii locali au avut o atitudine evazivă în raport cu Pătruțiu. Astfel, în momentul în care acesta s-a logat pe platforma Cisco Webex și și-a salutat colegii, aceștia din urmă nu prea i-au răspuns.

Ei bine asta m-a determinat să redactez prezentul material.

Dragi cititori, atât la Turda, cât și la Câmpia Turzii sunt mai multe persoane care au semnat angajament cu Securitatea, dar care nu au calitatea de colaboratori ai Securității: Pătruțiu Mihail, Antal Adrian, Laurențiu Tor, Marian Popescu sunt doar câteva dintre aceste nume.

Dar … cum se face diferențierea dintre „semnatari ai unui angajament” și „turnători la Securitate”? Păi, statutul de informator este dat de CALITATE informațiilor pe care le furnizezi, or … dacă acești 4 oameni au ales să semneze un angajament, dar să nu își trădeze confrații sau apropiații, *nu au calitatea de turnători*.

Dar … să-i luăm pe rând pe fiecare, să le disecăm activitatea și să vă lămuriți de ce toți 4 sunt nevinovați.

  1. Mihail Pătruțiu – pe durata studenției, cât a fost la Institutul Politehnic din Cluj Napoca – Mihail Pătruțiu a fost abordat de Securitate, deoarece era unul dintre cei mai buni studenți ai Institutului – lucru certificat prin activitatea pe care a depus-o după 1989.

Ca să vă faceți o idee despre cum acționau securiștii, vă citez din spusele lui Mugur Mihăiescu, altă persoană care a semnat angajament, dar nu a turnat: ”M-au bătut de m-am căcat,efectiv, pe mine și așa am acceptat să semnez”. Poate că Mihai Pătruțiu nu a fost bătut de Securitate, dar cu siguranță a fost amenințat și a primit-o pe aia cu: nu știi, te învățăm, nu vrei, te obligăm.

După ce a semnat angajamentul de colaborare cu Securitatea, în toți anii, până în 1989, Mihail Pătruțiu *nu a furnizat nici o informație* care să fi putut prejudicia viața sau integritatea personală a vreunei persoane despre care a vorbit – chiar dacă una dintre acele persoane făcea parte dintre studenții care făcuseră tărăboi, la Brașov.

Astfel – rezultă pe cale de consecință faptul că Mihail Pătruțiu *nu a turnat la Securitate*, ci dimpotrivă, prin angajamentul semnat și prin declarațiile făcute, și-a protejat colegii.

 

  1. Adrian Antal – managerul Spitalului Municipal „Dr. Cornel Igna” din Câmpia Turzii are un trecut mult mai spectaculos decât Mihai Pătruțiu. Înainte de 1989 și în primii ani de după Revoluție, Adrian Antal a avut două mari calități: a – era principalul furnizor de divertisment din zonă, fiind DJ la discoteci și b – era antrenor de Jeet Kune Do. Având aceste două calități, Antal a fost o țintă a Securității, iar aceștia i-au cerut să „sufle”. Antal a semnat angajament cu Securitatea, băieții cu ochi albaștri fiind convinși că vor primi informații despre „elementele perturbative care  se perindă pe la discoteci și care complotează împotriva orânduirii” … așa informații le-a dat Antal încât securiștii au renunțat la colaborarea cu acesta. De ce nu le-a dat informații? Pentru că Antal nu este turnător … Adrian Antal, prin definiție, nu este un om care să raporteze sau să se raporteze față de alții. El a semnat angajamentul pentru a putea face, în continuare, arte marțiale – *LA CARE ERA EXTRAORDINAR DE BUN* .

 

  1. Marian „Mili” Popescu – Fostul lider al revoluționarilor turdeni și actualul președinte al ACS Arieșul Mihai Viteazu are multe defecte, dar papagal n-a fost niciodată. Acesta, fiind printre cei mai buni elevi la matematică, în perioada Liceului, a fost abordat de Securitate când era pe clasa a X-a. Sub presiunea amenințărilor, a semnat angajament de colaborare, la vârsta de doar 16 ani (aici se vede mârșăvia comuniștilor, care abordau copii pentru a-i transforma în turnători). Pe durata celor 2 ani de liceu, Marian Popescu nu le-a furnizat securiștilor nici măcar o informație care să conducă la arestarea sau interogarea vreunui coleg de-al său.

 

  1. Laurențiu Tor – Fostul primar al comunei Luna a semnat angajament de colaborare cu Securitatea în perioada în care era inginer agronom la C.A.P. Luna și îi era superior ierarhic bunicului meu J La fel ca toți cei de mai sus, Tor a fost amenințat de Securitate cu faptul că va fi retrogradat din funcție dacă nu va începe să toarne. A semnat angajamentul, dar n-a turnat. În schimb n-a făcut decât să-și ajute și subalternii, și colegii de breaslă.

 

Așadar, dragi copii, politicieni și gușteri … înainte să vă uitați cu ochii mijiți spre unul, doar pentru că a semnat un angajament, gândiți-vă că, poate, prin acel angajament semnat, a salvat viața cuiva sau și-a protejat-o pe a sa, fără să primejduiască pe alții.

Pătruțiu, Antal, Tor, Popescu, Mugur Mihăiescu sau ÎPS Andrei sunt doar câțiva dintre cei care, prin activitatea lor, au protejat pe alții, iar după Revoluție s-au trezit acuzați că-s „turnători” sau „securiști”, fără vreun motiv real!

Cinste lor pentru riscul asumat și pentru coloana vertebrală pe care au avut-o și, unii, încă o mai au!

spot_img
spot_img
Bucur Ovidiu Adrian
Bucur Ovidiu Adrianhttp://refleqtmedia.ro/
Jurnalist, cu 14 ani de experiență. Specializat în investigații și articole de presă din domeniile: administrativ, politic, social
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Related articles

Stirea cititorului: Sunam ca disperatii la Electrica

Bună ziua români,de la ora 7,30 sunăm încontinu la Electrica și la tot felul de firme și la...

Mai multe stații TUP se suspendă!

Stimați călători, În această perioadă, se suspendă următoarele stații de pe direcția Turda Nouă - Micro III:- Stația Parc...

Hărnicie și celeritate: La UN AN de la acceptarea rechizitoriului, dosarul „Fete pentru Tenerife” bate pasul pe loc

Probabil cel mai complex dosar de crimă organizată instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda în ultimii...

APIA dă drumul schemelor de ajutor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat eliberarea de adeverințe pentru solicitanții schemei de ajutor...
%d bloggers like this: