fbpx
spot_img
spot_img

Despre excelență în management public și despre viitorul Municipiului Turda, alături de Dorin Apahidean

spot_img
spot_img
spot_img

De citit

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Diferența dintre management și management performant este dată de aptitudinile și abilitățile persoanei responsabile de actul de management, iar un exemplu elocvent este city-managerul Municipiului Turda, Dorin Apahidean.

Acesta și-a adus un aport considerabil la dezvoltarea proiectelor cu finanțare europeană și guvernamentală de către Municipiul Turda, fiind în special implicat în proiecte caracteristice digitalizării și tehnologiilor inovative.

RefleqtMedia a solicitat un interviu city-managerului turdean, pe care acesta – cu eleganță – ni l-a acordat, iar noi vă invităm să-l citiți cu aceeași apreciere cu care l-am scris noi!

  1. Ați fost premiat de către Asociația Română de Smart City pentru contribuția dumneavoastră la dezvoltarea proiectelor SMART la Turda. Ne puteți detalia câteva dintre proiectele pe care le-ați coordonat și ce atribuții exacte ați avut în cadrul acestora?

La finalul anului 2020 am fost premiat într-adevăr de către Asociația Română de Smart City și mi s-a oferit distincția de City Managerul anului, distincție care mă onorează și le mulțumesc și pe această cale reprezentanților acestei asociații pentru această onoare care a venit ca urmare a unui rezultat al muncii în echipă, echipa întregii administrații locale din Turda. După cum deja știți, Turda are foarte multe proiecte europene, printre care și proiecte care să îndeplinească un deziderat pe care îl avem, acela de a transforma Turda într-un oraș SMART. Printre principalele proiecte pe care le-am derulat în calitate de manager de proiect se numără:  „Consolidarea capacității instituționale a Primăriei Municipiului Turda prin implementarea sistemului de management al calității”, „ADEPT – Administrație digitală eficientă pentru cetățenii din Turda” (proiect aflat în implementare) și proiectul „eTurda – Debirocratizare prin digitalizare în administrația publică”. Toate acestea au ca scop dezvoltarea și tehnologizarea procedurilor din cadrul instituției, debirocratizare, optimizarea proceselor orientate către beneficiari, modernizarea infrastructurii software și hardware, creșterea nivelului de pregătire, cunoștințe și abilități în cadrul personalului Primăriei și multe altele.

În calitate de Manager de Proiect am avut ca principale atribuții coordonarea, monitorizarea și evaluarea procesului de implementare a proiectelor raportat la indicatorii și rezultatele planificate, coordonarea echipei de management, convocarea și/sau participarea la ședințele de proiect, asigurarea unui circuit informațional adecvat atât la nivel intern cât și cu terțe entități (AM POCA, furnizori), întocmirea planurilor detaliate de lucru și monitorizarea respectării și implementării acestora, managementul calității în cadrul proiectelor, managementul incidentelor și riscurilor,  elaborarea rapoartelor de progres și a altor raportări specifice, elaborarea sistemului de arhivare a documentelor și asigurarea pistei de audit aferente beneficiarului, asistență în elaborarea cererilor de rambursare și orice alte activități specifice de management considerate necesare pentru buna implementare a proiectelor.

 

  1. Cât de importante sunt investițiile publice în domeniul SMART City?

Ceea ce a devenit o realitate, SMART City, acum câțiva ani părea ceva cu totul utopic pentru mulți dintre noi. Siguranța cetățenilor, transport în comun eficient, digitalizarea serviciilor și mai ales un mediu mai prietenos pentru sănătate, sunt câteva aspecte de primă necesitate care trebuie avute în vedere.

In momentul de față, tehnologia face parte din viața noastră în toate formele posibile, fie că vorbim despre dispozitivele pe care învățăm, muncim sau ne relaxăm, fie despre echipamentele de tip back-end care nu sunt la vedere.

De aceea investițiile în acest domeniu sunt extrem de importante și necesare totodată, întrucât ne îmbunătățesc calitatea vieții, aduc eficiență, siguranță, reducerea factorilor de stres și bunăstarea locuitorilor. Posibilitatea cetățenilor să acceseze online orice servicii ale Primăriei, obținerea de adeverințe, certificate de urbanism, autorizații de construire, plata taxelor și impozitelor, achiziționarea tichetelor de călătorie pentru mijloacele de transport în comun, informații referitoare la tot ceea ce se petrece în jurul nostru, sunt doar câteva din facilitățile existente în momentul de față, care aduc un plus de confort tuturor celor care uzează de ele.

Desigur suntem abia la început în acest moment, dar ne străduim să aducem în viața noastră și a cetățenilor Municipiului Turda cât mai multe din soluțiile SMART care se dezvoltă permanent.

 

  1. La ce vă gândiți când auziți sintagma: Turda – Smart City 2025?

Mă gândesc la un municipiu care face parte din topul localităților, cu un indice de satisfacție al calității vieții de un nivel superior, mă gândesc la un exemplu demn de luat în seamă și de urmat în ceea ce privește aplicarea tehnologiilor digitale, la un pol turistic în plină expansiune care atrage tot mai mulți turiști din întreaga lume și de ce nu, la un municipiu tot mai atractiv pentru mulți investitori care aduc odată cu ei o creștere a bunăstării cetățenilor Turzii.

 

  1. De câte milioane de euro credeți că ar avea nevoie Turda pentru un sistem integrat de treceri de pietoni inteligente, care să fie iluminate și care să-și schimbe culoarea luminii din roșu, în verde și invers, în funcție de necesități?

Un sistem integrat este mult mai complex decât semaforizarea la care faceți referire, el presupune o monitorizare a întregului trafic din municipiu și armonizarea lui în funcție de toți parametrii care-l influențează. Există inițiat un proiect care are în componență toate aceste aspecte, dar nu pot să estimez o valoare la care ar putea ajunge în acest moment.

 

  1. Care sunt principalele atuuri ale Turzii în domeniul protecției mediului?

Cel mai mare atuu este implementarea Planului de Mobilitate Urbană, care odată cu investițiile aferente prevăzute, aduce un plus imens în municipiul Turda, prin faptul că principalul obiectiv este reducerea poluării și încurajarea populației la folosirea mijloacelor alternative nepoluante, în scopul deplasării prin municipiu.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, un proiect de suflet al d-lui Primar Cristian Octavian MATEI,  recompensat la nivel european cu locul întâi, devansănd în finală orașele Manchester și Milano, pe lângă investițiile majore în infrastructura rutieră a municipiului Turda, creare de piste de biciclete și a sistemului de bike-sharing, achiziționarea autobuzelor electrice, sistemul de e-tiketing și a celorlalte componente, prevede o serie de îmbunătățiri în ceea ce privește siguranța cetățenilor, a traficului și a calității aerului, prin eliminarea masivă a noxelor prezente până acum la flota învechită a fostului operator de transport public.

 

  1. Care ar fi principalele investiții necesare la Turda în domeniul protecției mediului?

În cazul Municipiului Turda, principalele investiții în domeniul protecției mediului ar fi în primul rând monitorizarea principalilor parametri ai mediului înconjurător, pentru a avea în timp real informații referitoare la calitatea aerului, a apei, reziduurilor, fonic, a naturii în general, în acest fel putând identifica în stadiu incipient sau chiar preveni unele situații sau evenimente care pot duce la alterarea condițiilor de mediu.

Pe baza indicatorilor măsurați cu ajutorul tehnologiilor ”SMART” se pot lua apoi măsuri corective atât pe termen scurt, situații de criză sau urgență, cât și pe termen lung,  pentru a menține mediul înconjurător în parametri optimi.

Un alt proiect de o importanță majoră în ceea ce privește protecția mediului în municipiul Turda este proiectul european de decontaminare a zonei Poșta Rât, zonă contaminată chimic în timpul funcționării uzinelor chimice. Este vorba despre o suprafață de cca. 10 hectare care va fi complet curățată și transformată într-un parc de agrement de care să se poată bucura toți cetățenii Turzii, dar și turiștii care ne vor vizita orașul.

De asemenea, și investițiile în dezvoltarea și extinderea spațiilor verzi sunt printre priorități, având în permanență lucrări de reamenajare și reabilitare în acest sens, pe întreg teritoriul Municipiului Turda.

Punerea în valoare a celor două obiective turistice majore, Obeliscul de la Mormântul lui Mihai Viteazu și Castrul Roman, face parte din categoria investițiilor în turism de agrement și relaxare, investiții care contribuie și la îmbunătățirea factorilor de mediu în zonele unde sunt amplasate.

Toate acestea, completate cu aplicații software mobile, care aduc o serie de facilități puse la dispoziție de operatorii de servicii turistice din municipiu, vor fi un plus pentru toți cei interesați care ne vizitează.

Comentarii

- Advertisement -
- Advertisement -

Alte articole

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

%d bloggers like this: