spot_img
spot_img

Despre cărți, fără hotare – a 25.a ediție a Târgului Internațional de Carte din Târgu Mureș

spot_img

Date:

Share post:

spot_img

Programul din acest an a Târgului Internațional de Carte din Târgu Mureș a fost creat sub egida aniversării a 25 de ani de la primul târg. Organizatorii, în cadrul unei conferințe de presă au prezentat cele mai atractive puncte de program. Iubitorii lecturii sunt așteptați în perioada 14-17 noiembrie în foaierul Teatrului Național să se delecteze cu cele aproape 20.000 de volume aduse de 41 de edituri prezente la târg, dar totodată să cunoască nume importante ale literaturii maghiare contemporane, să participe la piese de teatru și concerte.

 

Káli Király István organizatorul principal al evenimentului, președintele Asociației Breasla Cărții Maghiare și-a adus aminte de primul târg organizat în 1995, care era dedicat lecturii, cărților și nu punea neapărat accent pe abundența de cărți. Azi însă târgul oferă o selecție extrem de mare de volume, astfel încât și scopul târgului a devenit altul. Din spusele lui, astăzi nu se mai pune problema că un anumit volum nu apare în limba maghiară, oamenii vin și sunt interesați care sunt noutățile literare sau ce autori se ascund în spatele celor mai noi cărți. 

 

Fără hotare  – este motto-ul ediției din acest an, întrucât târgul a trecut multe hotare și și-a depășit propriile limite. Este o certitudine faptul că, târgul a depășit orice așteptare și a devenit cel mai mare eveniment de acest fel din Transilvania. A ajuns să fie mai mult decât un târg, asta dovedește programul acestei ediții, prezentat de către  Szepessy Előd, președintele Centrului Cultural din Târgu Mureș.  Ca și în anii precedenți, deschiderea oficială a târgului va avea loc joi (14 noiembrie), de la ora 10 în piața Teatrului. Porțile vor fi deschise după producția trupei de dans Navarra Dance. Primul eveniment din cadrul târgului este programat, în sala mică a teatrului, pentru ora 10 și un sfert, când cei mici sunt așteptați la concertul Excursie printre nori a lui Balázs Imre. Pe parcursul târgului vor mai fi patru alte concerte dedicate copiilor. Vineri de la ora 11 Formația Sebő va concerta în Miercurea Nirajului, iar sâmbătă de la ora 11 va susține un concert în Târgu Mureș. În data de 14 noiembrie, seara de la 7 și jumătate Sebő Ferenc și trupa lui îi așteaptă nu numai pe cei mici la producția dedicată lui  Kovács András Ferenc, care împlinește 60 de ani. La acest spectacol va păși pe scenă și poetul care are în palmares premiul Kossuth.  Tot cu această ocazie publicul este așteptat în 17 noiembrie, duminică de la ora 11 în sala mare a Teatrului Național, unde va putea asculta piesele lui Jack Cole, cântate de  Fazekas Ernő, Márton Lóránd și Nagy Csongor. La această ediție a târgului aniversarea a 100 de ani de la moartea poetului  Ady Endre nu va trece neobservată, Bogdán Zsolt se pregătește pentru o seară dedicată marelui poet. Iubitorii de teatru cu siguranță nu se vor plictisi nici la această ediție. Deschiderea oficială din data de 14 noiembrie va fi precedată în 13 noiembrie de producția Teatrului din Gyula, care de la ora 19 în sala mare a Teatrului Național va prezenta monodrama ” Karády zárkája” de Darvasi László. În 16 noiembrie, sâmbătă, seara de la ora 7 Kálloy Molnár Péter și Rudolf Péter vor pun epe scenă piesa Pietre în buzunare de Marie Jones.

Desigur, nici de această dată nu vor lipsi din program serile literare, întâlnirile cititorilor cu scriitori importanți, toate acestea în Cafeneaua Literară. În 15 noiembrie, vineri Darvasi László, Grecsó Krisztián, Láng Zsolt, Németh Gábor, Vida Gábor Gáspárik Attila și Szegő János, împreună cu trupa Tompa Miklós a Teatrului Național din Târgu Mureș vor prezenta un spectacol comun. În 16 noiembrie, sâmbătă de la ora 11 va avea loc o discuție pe tema prozei maghiare, discuție la care va participa Darvasi László, Grecsó Krisztián, Németh Gábor, respectiv Szegő János de la Editura Magvető.

 

La conferința de presă a fost prezent și Gáspárik Attila, directorul teatrului, gazda evenimentului, care a evidenția că motto-ul târgului poate fi înțeles și în contextul legăturii dintre cultură și arte, căci, Târgul Internațional de Carte din Târgu Mureș se concentrează să creeze o legături între cele două domenii de artă.  Evenimentul totodată reușește să lege și generații, a spus Makkai Kinga, organizatorul evenimentelor dedicate copiilor, adăugând că una dintre caracteristicile evenimentului este de a apropia tânăra generație de lectură și carte. În cadrul târgului vor fi prezentate noutățile din domeniul literaturii dedicate copiilor, în special volume ale editurilor din țară, dar și de această dată vor fi prezente două edituri renumite din Ungaria, Editura Cerkabella și Editura Pagony. Pe lângă lansările de carte vor avea loc și numeroase întâlniri au autorii, printre care Keresztesi József, Kovács András Ferenc, Zágoni Balázs, Balázs Imre József, Demény Péter, Sikó-Barabási Eszter, Szőcs Margit și alți autori și ilustratori importanți. Nu vor lipsi nici concertele pentru copii, activități cu povești și concursul tradițional Citește și joacă cu noi , la care s-au înscris 266 de echipe din județele Mureș, Harghita, Cluj și Sălaj. Asta înseamnă că cel puțin 798 de elevi au citit lucrările alese, fiind un pas mare în îndemnarea la citit a tinerilor.

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

BACALAUREAT ÎN SIGURANȚĂ, în județul MUREȘ

Examenul de Bacalaureat pentru absolvenţii învățământului liceal este în plină desfășurare – o perioadă de emoții pentru absolvenți...

Prefectul de Mureș, omagiu adus eroilor uciși de Armata Maghiară la 1848

În cursul zilei de ieri, Mara Togănel, prefectul județului Mureș, a transmis un mesaj de omagiu pentru cei...

Intervenţie de reimplantare scalp realizată cu succes la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

  O echipă medicală, coordonată de Dr. Cristian TRÂMBIŢAŞ, medic specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, a realizat, săptămâna...

A zecea prelevare de organe, în acest weekend, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş 

În acest weekend, mai multe echipe de medici de la Târgu Mureş, Cluj şi Bucureşti au prelevat rinichii...
spot_img

Lehel Csergo: De ce nu vine Salvarea

In activitatea noastra la spital ne confruntam zilnic cu situatia de a avea pacienti in stare grava care trebuie sa ajunga de urgenta la...
%d bloggers like this: