Este un demers ce se dorește a fi o reflexie istorică, sociologică a acelor o suta de ani (1918-2018) de dezvoltare a comunitații Câmpia Turzii. Proiectul este structurat pe zece decenii, fiecare deceniu va fi prezentat ca o etapa distinctă a evoluției sociale, politice, economice și culturale a localității noastre, începând cu satul Ghiriș… comuna, orașul și municipiul Câmpia Turzii.
Demersul este nu doar pentru o documentare istorică ci şi etnografică şi culturală. El se adresează tuturor cetăţenilor municipiului ,localnici şi „vinituri” dar mai ales tinerilor locului care nu au răbdarea unei informări amănunţite despre ce-am fost, ce personalităţi a dat acest loc, din ce rădăcini ne tragem seva natală care este parcursul istoriei noastre de mândrii „Ghirişeni”.
2.Titlu: Monografie : 100 de personalitati istorice care au contribuit la dezvoltarea comunitatii din Campia Turzii -tiparire brosura
Promovarea personalităţilor din oraşul nostru este o componentă a cărţii de vizită a municipiului nostru, pentru ca cetăţenii de azi ai urbei noastre să ştie cât mai mult despre activitatea oamenilor de seamă pe care i-a avut şi pe care îi mai are printre ei .
Din datorie faţă de oraş, merită evocată viaţa lor pentru a nu-i da uitării şi ca o continuare a demersului cultural început anul trecut, în 2013, ca „An al istoriei locale” şi continuat în 2014 cu „Anul culturii locale”, prin identificarea în cadrul zonei municipiului Câmpia Turzii a personalităţilor din diferite domenii de activitate care s-au implicat fizic şi spiritual la crearea edificiului localităţii în care noi ne trăim şi ne desfăşurăm activitatea .
Trebuie „spre a scuti oraşul de uitare” să dovedim recunoştinţă spre a înţelege ce roditori au fost, sunt şi vor fi locuitorii acestei comunităţi. Fericiţi sunt aceeia care au ştiut să-i crească, să-i aibă, şi să-i îngrijească.
Coordonator proiect
Monica Uiorean- sociopsiholog