spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

Descoperire şocantă din Veneţia care schimbă istoria poporului român: în anul 1113, exista un domn al Valahiei şi Bulgariei, de care nu vorbeşte nicio carte oficială de istorie!

În anul 1687, amiralul veneţian Francesco Morosini cumpără, din Pireu, doi lei din piatră, așezându-i în fața intrării principale a Arsenalului din Veneția. Abia foarte târziu, în anul 1924, este semnalată, de către profesorul Em.C. Grigoraș, în lucrarea „Criptografia și istoria românească”, o inscripție pe capul unuia din lei.

Inscripția, fiind parțial ștearsă de vitregiile timpului, nu a putut fi tradusă în totalitate, ci doar fragmente, primul fiind: „1128 egipsia iglisia i Valakia” (biserica egipteană și valahă), iar al doilea „1113 Nicolai Basarab ot Vdi ot Bulgaria” (Nicolae Basarab al Valahiei și Bulgariei).

Până în ziua de azi, nimeni nu a căutat să o interpreteze – ea a rămas uitată. Ce se poate înțelege din acest fragment de inscripție? Anul 1128 pare să reprezinte anul terminării bisericii. În general, pe frontonul bisericilor noastre sunt menționați anul începerii construcției, anul terminării, ctitorul și numele conductorilor. De ce este prezentă această inscripție pe unul din lei? E posibil să fie un dar omagial făcut bisericii de către voievodul Nicolae Basarab.

Citește continuarea aici

spot_img
spot_img
spot_img